caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Finantari nerambursabile versus subventii

de (11-8-2006)

Motivul pentru care a fost creata Administratia Fondului Cultural National, in septembrie 2005, a fost acela de a pune la dispozitia operatorilor culturali un instrument important de finantare a proiectelor culturale, insa nu o unica sursa de fonduri, in conditii de transparenta si competitivitate. [textul se regaseste in Ordonanta nr. 10 / 2005, sectiunea a 6-a]

Asociatiile profesionale ale editorilor, cat si reprezentanti ai unor institutii publice si private furnizoare de productii editoriale sunt cele implicate in procesul de propunere a membrilor din comisiile de evaluare si selectie a proiectelor editoriale.
Propunerile venite din partea acestora au fost sporadice.
Responsabilitatea selectiei expertilor evaluatori a fost asumata de Consiliul AFCN.

Numit pe o perioada de doi ani de catre ministrul Culturii si Cultelor, Consiliul A.F.C.N. este alcatuit in acest moment din personalitati culturale si din specialisti precum Adrian Guta, critic de arta, Stefan Niculescu, muzicolog si academician, Mihai Sora, scriitor si filosof, Andrei Pippidi, istoric, Maria Ana Munteanu, scenograf si producator de spectacole de dans, Victor Neumann, istoric, Delia Mucica, reprezentant al MCC, Istvan Zsehranszky, reprezentant al Departamentului pentru Relatii Interetnice – Guvernul Romaniei, Tanti Colcer, reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, Horia-Roman Patapievici, reprezentant al Institutului Cultural Roman.

Prin misiunea sa, AFCN sprijina realizarea proiectelor culturale provenite din arii culturale (arte vizuale si arhitectura, activitati muzeale, teatru, dans, muzica, patrimoniu cultural national, patrimoniu imaterial, management cultural si formare profesionala, interventie/ educatie culturala, proiecte editoriale propuse de artisti, institutii publice, organizatii neguvernamentale in vederea obtinerii de finantari nerambursabile).

In cadrul sesiunii de finantare a proiectelor editoriale pe anul 2006, pentru prima oara in Romania postdecembrista, s-au acordat finantari nerambursabile – si nu subventii – unui numar de 34 de reviste si publicatii.

Elaborarea si inscrierea unui proiect in procesul de evaluare presupun din partea celui care l-a propus asumarea riscului de a nu fi selectionat, iar din partea evaluatorului, asumarea responsabilitatii judecatii de valoare.
Procesul de evaluare a avut la baza prioritatile definite de Consiliul A.F.C.N., cat si grila de evaluare a proiectului editorial, afisata pe pagina www.afcn.ro, sectiunea Finantari.

Prioritatile de finantare au fost anuntate in momentul lansarii sesiunii si sunt afisate la sectiunea Finantari a paginii de web www.afcn.ro

Instrumentele de evaluare mentionate mai sus asigura obiectivitatea judecatii de valoare, care, insa, oricat s-ar stradui sa fie de impartiala, nu poate multumi pe toata lumea.

Pentru a se adapta conditiilor economiei de piata, va fi necesar ca operatorii culturali sa se obisnuiasca sa elaboreze si sa administreze proiecte viabile.
Banii pentru reviste de cultura au fost obtinuti, pina acum, prin subventii, nu prin finantari de proiect. O mare pondere a detinut-o, in anii anteriori, notorietatea institutiei, nu calitatea proiectului propus.

Consideram ca este fireasca evolutia spre finantari de proiecte, iar evaluarea acestor proiecte a fost facuta de comisiile desemnate pe baza propunerilor (putine ca numar) primite de A.F.C.N. de la operatorii culturali (redactiile publicatiilor si editurile), potrivit procedurilor legale in vigoare.

Persoana de contact A.F.C.N.: Cristiana Vlad, consultant, fax 031 401 19 89, e-mail contact@afcn.ro, www.afcn.ro

www.afcn.ro
Parteneri media: Cotidianul, Observator cultural, SRR, TVR

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Maria pentru copii, adolescenti si tineri” – autor Maria Hozan

Info Editura Cuvant de Invatatura: Va semnalam aparitia cartii \"Maria pentru copii, adolescenti si tineri\" , autor Maria Hozan. Prin...

Închide
18.119.235.107