Caietul galben: Despre fericire (II)
Fanus Neagu – scaunul singuratatii – pag 80 :
„dac-ar şti durerea câtă fericire josnică hrăneşte, ar împrumuta expresia bucuriei”
G.B. Shaw – părinţi şi copii –
„secretul de a fi nefericit constă în a avea răgazul necesar pentru a-ţi bate capul să vezi dacă eşti fericit sau nu . Leacul constă în ocupaţie; căci ocupaţia înseamnă preocupare; iar omul preocupat nu este nici fericit, nici neferici, ci pur şi simplu viu şi activ, ceea ce este mai plăcut decât orice fericire până ce te-ai săturat de ea”
Garabet Ibraileanu – privind viata –
„plăcere divină să te araţi mic şi umilit cu sentimentul distanţei dintre tine şi ceilalţi”
„fericirea este plăcerea sufletului. O simplă senzaţie, un sunet, o culoare, atingerea mâinii unei femei, dacă angajează sufletul, devine o fericire”
Garabet Ibraileanu – Adela – pag 131 –
„- Pentru ce sciitorii cei mari nu-i lasă niciodată pe bieţii oameni să fie fericiţi? Nu cumva pentru că sânt nefericiţi ei, din lipsă de simplicitate a sufletului?
– Operele de ficţiune care se isprăvesc cu triumful binelui şi cu fericirea sânt false, pentru că contrazic realitatea şi dezmint experienţa omenirii, sânt imorale, pentru că creează iluzii zadarnice, sânt lipsite de interes pentru că toate fericirile sânt la fel, cum zice Tolstoi.
– Şi pentru ce? Şi fericirea din viata e tot atât de urâtă ca şi cea din cărţi?
– Nu, pentru că cea din viaţă nu-i pentru alţii, ci pentru noi”
123: „Oamenii infrumusetesc sau uratesc fericirea”
Garabet Ibraileanu –
„singura fericire e iubirea , dar această fericire nu este niciodată posibilă”
Genoveva Logan – Idolii peşterii – pag 35:
„după el, oamenii se împart în fericiţi şi nefericiţi (…) fericirea nu trebuie căutată în exteriorul nostru, ci în noi, şi că, cea mai mare artă este să ştii să păstrezi în tine întotdeauna un luminiş, o poiană însorit, care să-ţi poată oferi în orice moment o supapă de evadare”
Ion Istrati – Jurnal – pag 205 –
„hei, ce n-aş da să fiu şi eu, aşa, un hoinar salariat!”
Yves Navarre
„iubirea nebuna si fericita nu apartine decit artistilor. Este saminta lor, produsul lor”
Ion Ruse – Coşava din port – pag 233:
„Mai sânt pe lume şi alte plăceri şi bucuri, fericiri şi mulţumiri, decât acestea care îţi dau prea multă tulburare şi neâncredere, prea multă luptă şi zădărnicie; poţi să fii mândru în viaţă şi de alte lucruri, chiar atunci când porţi lângă tine o femeie frumoasă, pe care să ţi-o pândească toţi pe stradă, să ţi-o acosteze pe la colţuri, să ţi-o bănuiască de adulter, să ţi-o acuze de necinste. O muncă frumoasă, cu satisfacţii superioare, se ridică mult deasupra unei epuizări excesive într-o dragoste fierbinte şi realizabilă la tot pasul. Toţi îndrăgostiţii – urâţii şi frumoşii – trăiesc aceleaşi subtilităţi ale iubirii pe pământ. Un prieten cuminte, înţelegător şi filozof este mult mai de preţ decât o femeie neastâmpărată şi capricioasă, zănatică şi inconştient, searbădă şi sâcâitoare. Şi la toate astea, o băutură tare şi răcoroasă, curată şi naturală, amica de nădejde a omului năpăstuit, cuprins de meditaţii înţelepte şi viziuni cuprinzătoare, înţelegător al trăirilor pe care soarta i le încredinţeaza”
Iris Murdoch- Vlăstarul cuvintelor – pag 353:
„când eşti foarte fericit ai senzaţia că ţi s-a întins pielea feţei, că ţi s-a subţiat chipul. Simţeam că faţa mi se prefăcuse într-o simplă fâşie de piele, fără trăsături, prin care izbucnea vâlvătaia lăuntrică”
Jules Renard – Jurnal –
• „a să fii fericit ca un rege, e de ajuns să duci o viaţă simplă ca bună ziua”
• ” fericirea nu ne face buni. E o remarcă pe care o facem când e vorba de fericirea altora”
• „nu sântem fericiţi: fericirea noastră este doar tăcerea nefericirii”
• „Fericirea – cea mai rapidă impresie”
• „scopul nostru e să fim fericiţi. Nu izbutim decât încetul cu încetul. Pentru asta se cere o străduinţă de zi cu zi. Iar când suntem, încă mai rămâne mult de făcut: să-i consolam pe ceilalţi ”
• „ne pregătim porţia de fericire numai pentru seara şi trebuie s-o luăm de la capăt a doua zi, şi-n fiecare zi”
• „omul fericit şi optimist e un imbecil”
• „sunt un om fericit pentru că am renunţat la fericire”
• „Daca s-ar cladi casa fericirii, cea mai mare incapere ar fi sala de asteptare”
• „nu suntem fericiti decat intamplator”
• „nu-i destul sa fii fericit: mai trebuie ca ceilalti sa nu fie”
• „fericirea e o amaraciune”
Julien Green – Jurnal –
• „orice bucurie adevărată ca şi orice tristeţe adevărată ne vine dinlăuntru. Lumea exterioara cu iluziile ei încântătoare sau cumplite nu poate decât să ne rătăcească şi să ne împiedice regăsirea cu noi înşine. Trebuie să căutăm drumul spre ceea ce este mai lăuntric în noi înşine, dacă vrem să gustăm pacea care depăşeşte înţelegerea ”
• „citeam şi mă simţeam fericit. Ceva îmi spunea: iată fericirea, cea adevărată, cea mai simplă, cea mai pură, bucură-te de ea ”
• „aveam nevoie de obiecte frumoase, de distracţii, confundam plăcerea cu fericirea, nu ştiam destul că adevărata fericire se refugiază cât mai departe de lumea posibilă, într-o regiune aproape de neatins”
• „să nu-mi spună nimeni că îşi caută fericirea, este prea evident că îi place scandalul”
• „Nu te grăbi prea tare să pleci de aici unde viaţa ţi-a surâs din când în când în exilul tău. Lucrul cel mai important este să recunoşti fericirea care se află lângă tine, căci s-ar spune că uneori, în joacă, ea îşi acoperă chipul cu o mască de plictis şi până-ntr-atât, că mă întreb dacă o anumită formă de plictiseală nu-i un fel de semn al fericirii, ceea ce îi dăinuie prezenţa”
(va urma)