caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Maimutele capucino si neocivilizatia terestra

de (14-8-2006)

Documentariile stiintifice despre inteligenta si traiul maimutelor capucino, arata ca aceste primate demonstreaza o foarte mare asemanare cu specia umana. Colaborarea pentru atingerea unor scopuri, folosirea uneltelor, utilizarea plantelor in scop vindicativ sau de deparazitare, organizarea tribala primitiva, completeaza o tendinta de evolutie care va ajunge cu timpul la nivelul uman. Omul nu a fost singur, nu a fost prima fiinta inteligenta si nici nu va fi ultima.
Se pare ca natura acorda mai multor specii suprematia aparenta asupra planetei. Acum este rindul nostru! Suntem insa extrem de nechibzuiti, distrugem natura si ne indepartam de traiul firesc. Inlocuim viata in natura cu mofturi tehnologice si hiperintelectuale de birou. Ne inventam lumea, o inlocuim pe cea reala. Consumam resursele pina la epuizare, stresam lumile biologice paralele noua (zoo si vegetala).
Este uimitor cit de absurde sunt unele autoritati cu maxima audienta sociala, ce sustin ca intreaga planeta a fost creata doar cu scopul de a sluji omului. Aceasta idee imprimata prin intermediul bisericii, este extrem de periculoasa, subminind dreptul naturii de a exista in afara societatii umane. Nu de mult am auzit o prelegere a unui calugar ce tuna si fulgera asupra unor babute, amenintind ca toata lumea este creata cu un singur scop, sa salveze sufletele lor. Minastirea fiind in constructie, animalele primite in dar, erau vindute sau sacrificate dupa cum se nimerea, slujind unei singure cauze.
Problema nu este deloc de natura religioasa. Poate ca multi calugari ar trebui sa accepte ideea ca asa cum Pamintul se invirte si este rotund, nefiind centrul Universului, contrar preceptelor biblice, tot asa si natura are dreptul existentei in afara scopurilor omului.
Maimutele capucino ne demonstreaza ca omul are oricind un schimb in loja conducatoare. Astfel putem da chiar si o lege naturala importanta: Natura este capabila sa creeze succesiuni de fiinte inteligente, apte sa preia suprematia planetara.
Omul a reusit insa sa faureasca o civilizatie tehnologica inca nerealizata pe Terra, cel putin asa avem impresia. Civilizatiile anterioare, au avut poate alte moduri de viata, mult mai apropiate de natura, motiv pentru care nu reusim sa descifram urmele lasate, acestea fiind de regula degradabile prin fenomene naturale. Sa privim civilizatia locala de pe Insula Pastelui. Practic nimeni nu mai intelege rostul marilor sculpturi din insula. Si nu ne despart de momentul sculptarii lor decit citeva sute de ani. Ce urma de inteles ar mai putea exista dupa milioane de ani, cit separa o specie inteligenta suprema de alta?
Primatele actuale se afla in general pe traiectul creerii unei inteligente mai mari decit a celorlalte specii biologice.
Se pare ca inteligente sunt mult mai multe specii, primatele mergind insa mult mai departe datorita utilizarii labelor anterioare in miscari si munci inedite, care sa faciliteze procurarea hranei, apararii, puricarii, mingiierii…
Am putea face o ierarhie a civilizatiilor biologice in functie de gradul abstract al utilizarii inteligentei.
1. Inteligenta naturala, cind o specie isi foloseste doar propriul trup si creier, in relatia cu mediul;
2. Civilizatia primara. Inteligenta mixta: trup, creier, unelte simple;
3. Civilizatia sociala primara. Inteligenta sociala plus inteligenta mixta;
4. Civilizatia ierarhiei primare. Inteligenta religioasa, sociala, creer in evolutie accentuata, tehnologii, agricultura, unelte…
5. Civilizatia tehnologica. Tehnica si tehnologia sunt in scopul usurarii vietii in mediul natural.
6. Civilizatia abstracta. Tehnica si inventia creeaza premizele unei independente umane fata de natura si echilibrele firesti.
7. Civilizatia izolatilor, independentilor. Tipul de civilizatie spre care ne indreptam. Rupti de natura vom fi inconjurati 100% de tehnica si legi proprii! Vom fi extrem de vulnerabili. Vom folosi legile naturii si nu natura insasi aflata in evolutie fireasca. Deja omul nu mai poate fi numit specie, nu mai face parte din biosfera. Ce mai poate fi acest individ paralel naturii? Va deveni doar o piesa in lumea tehnicii si atit?
Noroc ca natura are in primatele de tip capucino noi variante posibile la civilizatia umana.

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (14-8-2006 la 00:00)

    Bine domnule Parascan; aceasta este calea. Rog pe domnul Cionoiu sa tina cont de aceasta opinie. Oricand putem fi doborati; degeaba avem inteligenta daca nu avem intelepciune.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Chasse aux sorcières…

11/08/2006. Réflexion sur la Loi de la Luxation… Et ses effets. A l’heure de la chasse aux sorcières en Roumanie,...

Închide
18.227.134.115