Tocmai incheiata casatorie, numita NUNTA SECOLULUI, de catre chiar autofinantatorul Columbeanu si mediul sau mediatic, este o problema de principiu in noua societate romaneasca. Ea tinara, insarcinata, un pic mai sus de majorat, el “re-recasatorit” in preajma virstei de cincizeci de ani. Ea saraca, dar frumusica, fata de la tara, el multimilionar in euro, batrinel si epuizat ca potenta creatoare, devenit consumator de trufandale.
Sa fie oare aceasta o normalitate? Oare tineretea poate cadea prada batrineilor? Si daca da, trebuie oare sa fie un fenomen social transformat in normalitate, asa cum se chinuie de ceva timp sa ne convinga televiziunile si banii lui Columbeanu?
Iubirea adevarata, ucisa de sistemele sociale, a ajuns, schimonosita, sa justifice poftele celor cu posibilitati.
Romeo si Julieta au devenit subiect indecent. Doi tineri par la fel de nepotriviti in mintile bolnave, dar avute.
Cindva stapinii satelor, cetatilor, aveau dreptul de a alege orice tinara pentru poftele lor. Astazi, democratia a imaginat alte arme cu scop asemanator: casatoria multipla, casatoria intre parteneri cu virste extreme… La urma urmei scopul scuza mijloacele.
Nunta secolului ne da un semnal trist! Familia tinara incepe sa intre in disgratie. Bunicii avuti vor profita de tineretea femeilor noastre, baietanii fiind multumiti cu bunicutele vaduvioare. Comedia umana prinde un nou contur, dictat de averi.
Poate ca acest caz nu ar fi atit de important, ca atitea altele. Columbeanu nu este nici primul si nici ultimul batrinel ce pune mina pe o fatuca. Gravitatea situatiei consta in inducerea in societatea romaneasca a falsei idei ca astfel de casatorii sunt mai mult decit normale. Oare asa sa fie?
Cea mai grava situatie este legata de sanatatea progeniturilor din astfel de casatorii. Copii nascuti din parinti in virsta, de regula ajung sa sufere atit de boli diverse, anormale, cit si de sentimente nefiresti, vizavi de parintii sai.
Am avut ocazia sa cunosc astfel de copii. Dispretuitori de normalitate, nemultumiti sentimental, avizi de parvenire si bunastare, plictisiti. Iata ce ii asteapta pe copii proveniti din casatorii din interes intre “minore” si batrinei.
Cei doi parteneri isi justifica hotarirea de a se uni, rostind cuvinte ca dragoste, iubire…
Este insa destul sa o privesti pe mireasa si poti pricepe intreg scenariul spectacolului: in joc sunt zeci de milioane de motive. Mireasa inainte de a avea o proprie experienta viabila de viata, se comporta in limitele unei culturi primitive.
Ce vor de fapt mirii Nuntii secolului de la noi?
Iata o intrebare fireasca. Vor sa isi justifice viata?! Vor sa devina vedete prin intermediul televiziunilor cumparate cu bani buni?! Vor sa induca ideea normalitatii felului lor de viata natiei romane?! Vor sa dea cu tifla amaritilor cazuti in saracie sub un intreg complex de sisteme sociale corupte?!
Snobismul social a fost singurul care a deversat din aceasta nunta. Nunta secolului va fi trecuta cu vederea. Din pacate biserica si presa s-au implicat interesate. Preotii, jurnalistii, vedetele zilei si-au facut numarul. O data ridicata, cortina a lasat sa se vada intreaga putreziciune a unei vieti cazute in dizgratia normalului.
Oare speranta de mai bine a poporului roman sa fie aceeasi cu tranzactia sexuala dintre sarac si avut?