15 iunie, Bacau, 2006.
Galeria “ARTA” Bacau a UAP, gazduieste expozitia de pictura a Vioricai Cocioiu si lansarea de carte a poetului Petru Scutelnicu.
Viorica Cocioiu se remarca prin lucrari de un inedit greu de inteles de catre lumea conservatoare a zilelor noastre. Pentru ea culoarea este zborul spre universul personal. Propune versiuni de spatii cromatice multiple, utilizind cu indrazneala tehnica colajului, a imprimeului si a tridimensionalului anaglif. Omul se ascunde in noianul de forme, controlate subtil, asemeni sufletului, de starea binelui, a pozitivului etern.
Din nefericire, artista in momentul deschiderii expozitiei nu se afla in sala de expozitie, ci era internata la distanta de sute de kilometrii intr-un spital, suferind o acuta boala nemiloasa.
Numita ‘RESTROSPECTIVA” expozitia prezentata, a adunat munca a citiva ani.
Viata artistei a fost pina in prezent tumultuoasa. In adolescenta a urmat cursuri de pictura cu maestrul Ion Burdujoc, facultatea fiind apanajul unei maturitati reale. Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, autoarea a numeroase expozitii personale in tara, a avut marea sansa in decursul anului trecut sa expuna si in Washington DC, cit si in Fairfax.
Autoare a peste 1500 lucrari, aflate aproape pe intreg mapamondul, Viorica este tipul de artist independent, liber profesionist, capabil sa existe la propriu si la figurat din propria sa arta. Citi din artistii din Romania au oare curajul sa renunte la orice sursa auxiliara de venit? Viorica Cocioiu a avut acest curaj si indemn artistic.
Romania insa nu ofera un cadru evolutiv artistic normal.
Ea a continuat sa fie ea insasi, chiar si in aceste clipe, in care boala nemiloasa o ameninta. Viorica este o artista pentru secolul viitor, pentru epoca adevaratei manifestari umane.
Cartea de poezie a poetului Petru Scutelnicu, poarta semnatura artistei: copertile si o bune parte a ilustratiilor. Evenimentul artistic a reunit astfel in tipar pictura si poezia la un inalt nivel. Peste 150 persoane, au savurat evenimentul. Sala Galeriei “Arta” a fost prea mica pentru eveniment. Poate ca istoria nu va suporta prea multe distorsiuni si va reaminti posteritatii bucuriile si necazurile artistilor epocii tranzitiei romane. Dincolo de nume fabricate la norma de vechiul regim, Romania are mii de artisti liberi in gindire. Oare nu pe ei trebuie sa ne bazam atunci cind vom rescrie istoria?
Pentru a cunoaste mai bine aceasta artista, vizitati pagina: www.artinmylife.com
Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale
Expozitie inedita
de Gheorghe PARASCAN (19-6-2006)ARTISTA SI OPERA EI