caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Lansare de carte scrisa de un copil-cercetator

de (5-6-2006)

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE NATURALĂ „GRIGORE ANTIPA”
Şos. Kiseleff, nr. 1, Bucureşti, Sector 1, RO-011341; Telefon: (040)-021.312.88.26; TEL./FAX: (040)-021.312.88.63, 312.8886; www.antipa.ro

Sectia Relatii publice si programe eductionale

COMUNICAT

MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE NATURALA „GRIGORE ANTIPA” vă invită MIERCURI, 7 IUNIE, ORELE 17,00 sa participaţi la LANSAREA CĂRŢII CU CD ATASAT �”LUMEA FLUTURILOR – fluturi din Slanic Prahova”, semnata de catre elevul Alexandru M. Simionescu, 14 ani

Scurta poveste despre un baieţel si dragostea lui pentru fluturi

Alexandru a venit la Muzeul Antipa pe vremea cand era in clasa I, cu o minicolectie de insecte uscate, asezate pe vata, in cutii de camasi (din cele cu capac transparent din celofan).
Muzeul Antipa organizase o expozitie cu insectele care traiesc in casele noastre si lansase, mai in gluma, mai in serios o invitaţie: vizitatorii copii erau rugati „sa completeze” piesele din expozitia temporara „CHIRIASII” CASEI MELE cu acele insecte pe care le prind in propriile lor apartamente.
Alexandru, care vizitase expozitia, a revenit la Muzeu si ne-a aratat colectia lui, dar nu ne-a lasat-o, „fiindu-i teama ca s-ar putea strica sau am putea să-i oprim insectele”. Nu ne-a venit sa credem, atunci cand mama baietelului ne-a spus ca acesta are in camera lui tot felul de animale uscate, scoici, pene si plante presate, toate adunate de pe la cinci, sase ani.
Din acea zi, Alexandru a devenit „copilul Muzeului”; a fost prezentat tuturor cercetatorilor entomologi ca sa „faca cunostinta” cu grupele de insecte, a fost invatat sa le distinga, a avut privilegiul de a vizita colectiile stiintifice inaccesibile publicului larg, a fost initiat de conservatorii sectiei de entomologie in tehnicile de preparare ale insectelor, dupa standarde muzeale, a fost invatat cum sa realizeze o colectie stiintifica. Dupa toate acestea, lui Alex i s-a sugerat sa incerce „sa-si aleaga” un grup de insecte al carui studiu sa-l aprofundeze, atat cat ar fi putut pentru varsta lui, avand astfel posibilitatea, ii spuneam noi pe atunci, sa-si faca o colectie adevarata.
Si-a ales fluturii si de atunci, si-a cumparat un binocular, a invatat sa foloseasca un determinator de specii, şi-a comandat cutii din carton pentru colectiile de insecte, si-a confectionat etaloare pentru prepararea fluturilor si si-a facut din colectarea de insecte, fotografierea lor si uneori, din cresterea larvelor lor, o modalitate obisnuita de petrecere a timpului ramas liber dupa incheierea temelor pentru scoala.
Anul trecut, Alexandru s-a gandit sa arate si altor copii ce a invatat el despre fluturi si asa, a aparut ideea realizarii unei carticele, cu CD atasat, redactata si ilustrata integral de catre acest pasionat baietel.
Odata iesita de sub tipar, cu sprijinul tipografiei care a crezut in proiectul „Fluturii lui Alex Simionescu”, Alexandru ne-a adus-o, iar noi, drept rasplata, ne-am gandit sa o lansam aici, la „Muzeul Grigore Antipa”, unde a inceput cu multi ani in urma, povestea acestui copil care iubeste natura si si-a propus sa faca din cunoasterea ei un mod de comunicare cu toti ceilalti.

Informaţii suplimentare: Dr. Aurora Stanescu, sef Sectţie Relatii publice şi programe educationale, tel.: 312.88.26 int. 137; 0788.593.485, e-mail: auroras@antipa.ro

Ecouri

  • mihai posada: (5-6-2006 la 00:00)

    In „Ziarul stiintelor populare si al calatoriilor”, prin anul 1921, adica tot la varsta de 14 ani, un alt copil scria despre „Duşmanul viermelui de mătase”. Numele lui este astazi ceva mai cunoscut decat atunci: Mircea Eliade.
    Sa dea Domnul ca si Alex Simionescu sa-si urmeze pasiunea de acum, cu aceeasi ardoare, credinta si seriozitate. Noi ii uram succes! Iar celor care l-au ajutat si incurajat asa de frumos, cum scrie in articol, felicitari!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
zeii s-au făcut deodată atât de mici

zeii s-au făcut deodată atât de mici şi de practici îi purtăm în buzunare atârnaţi la gât tatuaţi pe braţe...

Închide
3.17.181.181