caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

La Harvard University se incearca refacerea experimentelor controversatului savant sud-coreean Hwang

de (19-6-2006)

Păşind într-un domeniu marcat de controverse şi de falsuri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au anunţat marţi că sunt pe cale să încerce clonarea unor embrioni umani în scopul obţinerii de celule stem pentru vindecarea unei serii de maladii considerate în prezent incurabile, informează Associated Press consultată de Rompres.
„Suntem convinşi că acest domeniu al celulelor stem embrionare ne va oferi multe surprize frumoase în viitor”, a comentat unul dintre oamenii de ştiinţă de la Harvard, Dr. Steven Hyman.
Aceste experimente în domeniul clonării trebuie să ofere metode de vindecare a unor afecţiuni foarte grave precum diabetul, maladia lui Lou Gehrig, diverse tipuri de anemii, leucemia sau maladia Parkinson.
Harvard este cea de-a doua universitate din Statele Unite ale Americii care anunţă că se implică în acest domeniu de cercetare. Prima a fost University of California din San Francisco care a început experimentele încă de acum câţiva ani însă fără rezultate notabile.
O companie americană, Advanced Cell Technology Inc. din Alameda, California, a anunţat că doreşte să dea un nou impuls experimentelor din domeniul clonării, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă britanici anunţau anul trecut că au reuşit clonarea unui embrion uman, însă nu au extras celule stem de la acesta.
Comunitatea ştiinţifică a avansat de mult ideea „clonării terapeutice” pentru vindecarea unei serii de boli foarte grave dar de cele mai multe ori experimentele în acest domeniu au fost obstrucţionate din motive etice, fiind interzisă în Statele Unite finanţarea lor din fonduri federale. De asemenea imagine publică a acestui gen de experimente a fost grav afectată în urma scandalului în care a fost implicat profesorul Hwang Woo-suk, cercetător considerat până nu demult un pionier al acestui domeniu.
De această dată activitatea geneticienilor de la Harvard este finanţată din fonduri private.
„Ne aflăm în avangarda acestui domeniu al ştiinţei şi în multe direcţii noi suntem cei care ridicăm ştacheta pentru restul lumii”, a comentat Dr. Leonard Zon de la Harvard Stem Cell Institute.
Dr. George Daley de la Children’s Hospital din Boston, un spital ce aparţine de Harvard University, a precizat că în laboratorul său au început deja aceste experimente, dar a refuzat să vorbească încă despre rezultate precizând că se află într-o fază preliminară.
Alţi doi membri ai Harvard Stem Cell Institute, Douglas Melton şi Kevin Eggan, au primit permisiunea de a începe experimente de clonare a embrionilor umani.
Experimentele conduse de Dr. George Daley vizează obţinerea celulelor stem necesare vindecării unor boli ale sângelui precum anemiile şi leucemia. Douglas Melton şi Kevin Eggan se vor concentra asupra diabetului şi a maladiilor neurodegenerative.
Clonarea unui embrion uman presupune prelevarea de ADN de la o persoană şi inserarea acestuia într-un ovul ce va fi apoi incubat pentru aproximativ cinci zile, perioadă în care se va transforma într-un embrion primar – un ghem de celule mai mic decât un fir de nisip. Celulele stem pot fi apoi recoltate din interiorul acestui embrion primar şi folosite pentru a da naştere unor celule specializate sau ţesuturi care să poarte semnătura genetică exactă a pacientului şi care să-i înlocuiască celulele bolnave fără a ridica probleme de incompatibilitate.
Unul dintre motivele pentru care aceste experimente trezesc controverse de ordin etic este că odată celulele stem recoltate embrionul uman primar din care au fost obţinute moare.
Prin clonarea embrionilor umani pentru extragerea celulelor stem „se creează viaţă doar în scopul de a o distruge. Sunt creaţi oameni doar pentru a le fi smulse apoi celulele şi părţile de care au nevoie pentru ca să trăiască. Acesta este un proiect imoral şi oricât de necesare ar fi aceste celule, va rămâne imoral din punct de vedere etic”, a declarat Rev. Tad Pacholczyk de la Centrul Naţional Catolic de Bioetică din Philadelphia cu privire la experimentele desfăşurate la Harvard.
Controversele din jurul acestui subiect au fost alimentate şi de scandalul provocat de vestea falsificării experimentelor echipei de oameni de ştiinţă condusă de Hwang Woo-suk de la Universitatea Naţională din Seul.
Hwang Woo-suk a fost primul şi singurul om de ştiinţă care a susţinut că a reuşit cu succes să extragă acest tip de celule de la un embrion uman. Rezultatele publicate ale lucrărilor sale ştiinţifice din anul 2004 au fost fabricate pentru a arăta că exista o compatibilitate între ADN-ul celulelor stem recoltate şi cel al pacienţilor, deşi o astfel de compatibilitate nu exista, se preciza în raportul comisiei universitare de anchetă ce a investigat acest caz.
La data de 16 decembrie 2005, cercetătorul sud-coreean anunţa că deţine dovada obţinerii de către echipa pe care o conduce a celulelor stem necesare pacienţilor săi. Profesorul Hwang a trucat fotografiile şi datele ştiinţifice rezultate din obţinerea a două linii de celule stem, lăsând să se înţeleagă că, de fapt, echipa sa a reuşit extragerea a 11 astfel de linii de celule de la un embrion uman obţinut prin clonare şi a publicat aceste falsuri în celebrul său articol ştiinţific din 2005.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Inceput de drum

Inauguram astazi o noua rubrica: 'Resurse Umanitare'. Titlul ei vorbeste de la sine. Comentariile noastre, cele care vor insoti solicitarile...

Închide
3.14.133.127