caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

COMUNICAT DE PRESA al Forumului Academic Roman

de (29-5-2006)

COMUNICAT DE PRESA

Recent, am fost pusi in fata unei noi dovezi a incapacitatii sistemului educational romanesc de a se integra in spatiul european. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a desemnat membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), facand cunoscute personalitatile care vor decide in urmatorii ani soarta promovarilor si cea a confirmarii titlului de doctor. Parcurgand aceasta lista se poate constata faptul ca majoritatea membrilor CNATDCU nu au o activitatea stiintifica recunoscuta in circuitul international, care sa fie reflectata prin articole publicate in reviste cotate ISI. Se pune astfel in mod firesc intrebarea: cum pregateste MEdC compatibilizarea sistemului universitar romanesc cu sistemul european, daca la nivelul forurilor decizionale apar cadre didactice fara vizibilitate stiintifica externa? Consultand baza de date ISI a organizatiei AdAstra, putem identifica un numar ingrijorator de specializari in care Romania nu are nici un fel de personalitati cunoscute pe plan extern. Aceasta situatie este o consecinta a politicii aberante a MEdC, care a dus sistemul universitar in pragul colapsului, punand in pericol in acest moment siguranta nationala a Romaniei. Ca urmare a subfinantarii acute, a promovarii incompententei si imposturii, a politizarii universitatilor, exista pericolul ca in urmatorii ani Romania sa nu mai fie capabila de a pregati specialisti la nivelul pe care il cere “societatea bazata pe cunoastere”.
Lipsa performantelor stiintifice ale Romaniei are la baza in primul rand un sistem de finantare ineficient si insuficient, care aloca instruirii studentilor sume de 6-7 ori mai mici decat media europeana. Un motiv la fel de grav il constituie distribuirea banilor necesari cercetarii stiintifice pe criterii clientelare, in contradictie cu orice norme de competenta. Selectarea evaluatorilor de granturi in cadrul competitiilor nationale este efectuata dupa aceleasi principii ale traficului de influenta si fara sa se tina cont de vizibilitatea internationala.

Aceste mecanisme au permis unor persoane care nu au nici un fel de contributie la circuitul stiintific mondial sa ajunga la conducerea marilor universitati de stat, la varful structurilor decizionale din MEdC, sa coordoneze granturi de cercetare finantate cu sume exorbitante, sau sa devina membri in diferite consilii de administratie. Toata forta decizionala din sistemul educational romanesc este concentrata acum in mana unor grupuri de indivizi, care nu au decat un singur principiu: acumularea individuala de capital. S-a ajuns foarte aproape de distrugerea sistemului de educatie, multe universitati cu prestigiu stiintific international aflandu-se in fata unor probleme financiare de nerezolvat. Prin contrast, universitati aflate pe ultimele locuri in ceea ce priveste publicatiile stiintifice, cheltuiesc milioane de euro in scopul imbogatirii indivizilor cu functii de conducere, a rudelor, sau prietenilor acestora.

Avand in vedere cele de mai sus, Forumul Academic Roman solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii sa puna capat de urgenta acestei stari de fapt si sa treaca la promovarea unei politici bazate pe competenta stiintifica si standarde internationale. Este momentul ca intregul aparat decizional din cadrul MEdC sa fie numit pe baza unor norme de competenta evaluate in functie de vizibilitatea internationala, aspect impus de apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Rolul educatiei in ceea ce priveste viitorul unei natiuni este o problema mult prea importanta, pentru a ne putea permite sa o tratam la nesfarsit cu lipsa de respect si fara profesionalism.

Colegiul Director al Forumului Academic Roman,

Hurduc Nicolae (Universitatea Tehnica Iasi)
Stamate Eugen (Nagoya University, Japonia)
Branisteanu Dumitru (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi)
Apetrei Cristian (Tulane University, New Orleans, USA)
Dragos Pieptu (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi)
Popovici Cornel (Institut de Cancérologie et d’Immunologie de Marseille, Franta)
Pol Sergiu (Universitatea “Transilvania” Brasov)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
6 Mozaic ( haiju )

Întuneric- tolănit pe stânci astept primenirea vremii * din zenit neignorând fatalitatea: “Carul soarelui” * trilul păsării de foc impacă...

Închide
18.217.14.237