caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Alfred BINET….

de (29-5-2006)

– Psihologul francez Alfred BINET se numara printre primii cercetatori din lume care a atras atentia asupra importantei nutritiei si a circulatiei sanguine în optimizarea si conservarea memoriei? El afirma ca: „Un act de memorie nu este un act care se termina si care se consuma imediat. Amintirea odata fixata, nu are nici un sens daca nu se si conserva. Ori, aceasta conservare, care presupune crearea unor anume structuri nervoase, cere conditii fiziologice speciale si favorabile, la care se adauga în special o buna alimentatie si o buna circulatie sanguina”. El mai afirma ca – „Prefer sa memorizez doua versuri frumoase pentru întreaga viata, decât un numar nelimitat, pe care le voi retine un timp foarte scurt, dupa care vor zbura fara urma”.

– Marele om de stiinta, recomanda o alimentatie rationala, echilibrata, în care accentul sa fie pus pe proteine, legume si fructe, care creaza o baza completa si fertila pentru conservarea si potentarea memoriei, dat fiind ca deteriorarea memoriei (vezi în zilele noastre Maladia Alzheimer) se datoreaza abuzului de nicotina, cafea, alcool, precum si a diverselor medicamente ingerate, în special cele de tip hipnogen si tranchilizante. Shakespeare spunea: „Somnul este felul doi de bucate al naturii si alimentul suprem la ospatul vietii”.

– Somnul este cel care contribuie activ la maturizarea creierului si la fixarea informatiilor înregistrate în timpul zilei pe calea memoriei cu termen lung. Nu este posibil sa nu se doarma deloc, dupa cum afirma unii oameni. Cu encefalograful se poate demonstra si deci constata contrariul. Se poate dormi inconfortabil, dar nu deloc. S-a experimentat aceasta pe sobolani si s-a constatat ca dupa 9-10 zile de nesomn animalul a murit. Deci nu se poate trai fara somn absolut.

– Omul viseaza tot timpul când doarme, dar într-un somn profund visele se uita, pe când intr-un somn mai usor, cu repetate treziri, visele se retin. Într-un somn cu vise, creierul este mai activ decât în stare de trezire. Avem nevoie de somn cu vise, creierul fiind mai excitabil, iar omul are nevoie de aceasta.

– Atunci când traim o stare tensionala în viata, aceasta are o influenta asupra viselor, iar creierului îi trebuiesc 21 zile pentru programarea viselor. Visele sunt un mesaj cu care putem lucra, ele se pot decoda existând o logica în decodarea lor.

– Somniferele, cele mai multe dintre ele, ajuta a actiona asupra celulelor tinta, aceasta inhibitie ducând la blocajul celulelor cerebrale pentru o perioada de timp.

(N.B. Informatii din diverse reviste canadiene de specialitate)

Venera E.DUMITRESCU-STAIA

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
6 Mozaic ( haiju )

Întuneric- tolănit pe stânci astept primenirea vremii * din zenit neignorând fatalitatea: “Carul soarelui” * trilul păsării de foc impacă...

Închide
3.142.251.204