In curind voi participa la o expozitie cu o serie de picturi, in care subiectul principal este peisajul intilnit in calatoriile mele. Cum penelul ma inghesuie mereu in fata sevaletului, am decis ca de sub sensibila lui mingiiere a pinzei, sa fac cunoscute gindurile mele, transpuse in culoare, accente ale frumusetii naturii si mediilor sociale diverse. Cum rareori reusesc sa ma tin locului, colind prin coclauri laturalnice, primitive, cautind ultimele fioruri ale unei lumi ce se afla in pragul disparitiei: satul romanesc, vechile monumente, salbaticia naturii, mahalalele…
Peste 12 ani am colindat padurile inainte de 1989, pe vremea cind ocupam un post in cercetarea silvica din Romania. Aveam astfel sa cunosc viata din satele si padurile din aproape jumatate din suprafata tarii. Mii de amintiri imi revin in minte. Oameni, case, povesti, intimplari. De mai bine de cinci ani am reluat calatoriile. Se vad schimbari mari in modul de viata rural si citadin. In curind modul vechi de trai va dispare. Astfel incerc prin pictura, sa redau memoriei istoriei citeva crimpeie din Romania de ieri existenta inca pe ici pe colo. Poate ca voi reusi…
Incep acest ciclu prezentind imaginea unei strazi din Bacau la doar doua sute de metrii de centrul acestuia, Str. Sandu I. Sturza (fosta I.V.Stalin, fosta 6 Martie).
Pe stinga, case construite de evreii bacauani, pe timpurile anterioare celui de al doilea razboi mondial, la doar citeva sute de metrii de doua sinagogi, inca existente. In dreapta unul din cele mai vechi blocuri de caramida, peste 45 de ani, in care inca mai existau pina de curind vechile instalatii sanitare, mici si ciudate, amintiri ale unor lumi apuse. In copilarie in spatele acestui bloc inca se mai afla o biserica si un cimitir armenesc. Povestile vecinilor vin si spun ca undeva printre dalele de la trotuare se mai afla inca morminte. Sunt de crezut astfel de zvonuri, cu atit mai mult cu cit insasi mormintul unui fratior de al meu, stiu ca se afla sub o straduta din preajma Fabricii Letea, undeva pe ulita ce cindva purta numele de Str. Trei calici.
Imaginea pictata a fost realizata in urma cu o circa doua luni, in martie geros, aflat la ultima ninsoare (2006). Poate ca aceasta pictura va ramine marturie in istoria locului. Poate ca va trezi si in gindurile privitorului un sentiment de aducere aminte.
Vor urma si alte marturii pictate. Astfel ca va invit la o calatorie inedita, intre arta, istorie, om si natura.