caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Fungi – Un roman despre dragoste – lansare de carte

de (5-6-2006)
Fungi - autor: scriitoarea suedeza Agneta PleijelFungi – autor: scriitoarea suedeza Agneta Pleijel

Lansare Fungi – Un roman despre dragoste, în prezenta autoarei, scriitoarea suedeza Agneta Pleijel.

Marti, 6 iunie, ora 18.00, Libraria Carturesti

Agneta Pleijel, cea mai cunoscuta scriitoare suedeza contemporana, va fi prezenta la lansarea ultimului sau volum tradus în limba romana, Fungi – Un roman despre dragoste.

Lansarea va avea loc la Libraria Carturesti, Str. Pictor Verona no. 13, vizavi de Cinema Patria, ora 18.00.

Invitati:

Agneta PLEIJEL;

Elena Maria MOROGAN, traducatoarea romanului;

Excelenta Sa, Ambasadorul Suediei în Romania, Dl. Svante KILANDER;

Ion Bogdan LEFTER, critic literar.

Agneta Pleijel, cea mai cunoscuta scriitoare suedeza contemporana. Nascuta in 1940, Agneta Pleijel a obtinut cele mai importante premii literare din Suedia (Premiul de Literatura al ziarului Svenska Dagbladet, 1993, Premiul Övralid, 1999, Premiul Aniara, 2001). Romanele sale s-au bucurat de recunoastere internationala, fiind traduse in engleza, franceza, spaniola, neerlandeza etc.

O scriitura curajoasa, care nu s-a ferit de problematica dificila si incomoda, fara ca pentru aceasta sa piarda bucuria lecturii, seductia si tensiunea – asa a sunat motivarea acordarii premiului Aniara pe care Agneta Pleijel l-a primit în 2001. Domeniul ei de lucru este vast si contine literatura dramatica, poezie, proza, eseuri si critica literara.

Fungi – un roman despre dragoste Editura Paralela 45, 2006

O povestire impunator de bogata si fascinanta, o reflectie filosofica, un roman picaresc si de dragoste, totul într-o singura carte. (Lisbeth Larsson, Expressen)

Fungi, ciupercile, revin ca un fir rosu in existenta lui Franz Wilhelm. Acesta soseste la Berlin pentru a studia medicina, dar stiintele naturii sunt marea lui pasiune. La Berlin conferentiaza Arthur Schopenhauer si, ascultandu-l, Franz Wilhelm este sedus de conceptia pesimista despre cruzimea si inutilitatea existentei.
Viata il poarta pe Franz Wilhelm pana în Africa si in insula Java, unde curand va renunta la intunecata opinie asupra vietii. In tinutul acesta maret si exotic i se pare ca descopera o bunatate a firii, iar in fungi, diferitele soiuri de ciuperci, el gaseste perfectul echilibru al naturii. Pentru a contrazice conceptia despre existenta a fostului sau maestru, ii trimite acestuia opera vietii lui. Lucrarea este pomenita de Schopenhauer intr-o simpla nota de subsol a operei sale, mai mult, este denaturata, pentru a sluji propriile teorii. Nici de cealalta parte a globului Franz Wilhelm nu se poate elibera…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
zeii s-au făcut deodată atât de mici

zeii s-au făcut deodată atât de mici şi de practici îi purtăm în buzunare atârnaţi la gât tatuaţi pe braţe...

Închide
3.145.103.119