caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Oportunitati



 

Identificarea parcelelor de catre fermieri

de (15-5-2006)

Toti romanii aflati in afara granitelor sau cei din tara, persoane fizice si juridice pot beneficia de subventii europene incepind cu 1 Ianuarie 2007, data la care speram ca Romania sa adere la UE. Conditia este sa ai o suprafata de teren si sa vrei sa o lucrezi.
Simplul nostru contact cu Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene, locatii unde primim informatii despre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, ne va stirni curiozitatea fata de programul de identificare a parcelelor agricole de catre fermieri, program operational la nivelul intregii Europe si care foloseste tehnica satelitara bazata pe un sitem de informatii geografice (GIS).
Din mai pina in octombrie 2006 se desfasoara prima etapa in actiunea de identificare a parcelelor agricole de catre fermieri. Agajatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) vor fi prezenti cu zece echipe formate din patru oameni, avind sprijinul a cite un reprezentant pe echipa, de la directiile agricole si oficiile de consultanta agricola din fiecare judet si vor acoperi toate comunele din tara cu satele aferente. Dupa un program prestabilit, fiecare fermier isi va identifica parcelele corespunzatoare blocului fizic de referinta, de pe hartile format A0 care se vor afla afisate in holurile primariilor, harti ce reprezinta imagini din avion sau fotografii georeferentiate denumite si ortofotoplanuri.
Imaginile aeriene sunt asemanatoare cu cele din satelit.
De la inceput, de lamurit pentru toti, inclusiv consultantii care vor lua in calcul, spre exemplu, suprafetele aferente fermelor care fac obiectul unui proiect cu finantari comunitare sau exclusiv romanesti:
– fermierul/ferma trebuie sa fie inregistrat/a in registrul fermelor; daca nu s-a facut aceasta inregistrare se poate contacta agentul APIA care le va sta la dispozitie in momentul in care acesta si-a programat vizita de informare (vezi primaria locala) asupra
identificarii parcelelor cu ajutorul ortofotoplanurilor in comuna sau satul unde se afla locatia celui care are teren sau deruleaza un proiect de finantare;
– dupa inregistrare in registrul fermelor sau daca e inregistrat/a deja, se pot aduce completari, functie de micsorarea sau marirea suprafetei exploatate; toti vor identifica si completa in fisa de inregistrare, cu
ajutorul APIA, numarul blocului fizic in care se afla suprafata pentru care se solicita sprijin;
– daca fermele sau fermierii au in arenda suprafete sau parcele in alte judete acestea se vor anunta, identifica apartenenta sau nu la blocul fizic de pe harta format A0 a comunei respective si completa in rubrica ‘blocuri fizice’ din fisa de inregistrare;
– de notat: blocul fizic si tarlaua sunt doua notiuni distincte; blocul fizic este situat pe harta aeriana si este o suprafata privita in trei dimensiuni, adica are lungime, latime si inaltime fata de o cota 0 de referinta (Marea Neagra) deci este inteleasa ca suprafata tridimensionala, pe cind tarlaua este o suprafata in plan cu doar doua dimensiuni, latime si lungime. Aceasta clarificare vine in sprijinul exclusiv al taranului care trebuie invatat cu notiunea de ‘bloc fizic’ si ‘parcela’.
Scopul acestei prezentari este ca fiecare sa disemineze informatia cu privire la obligatia de a lucra pamintul, avind sprijinul Comunitatii Europene, informatie care ne ajuta cu adevarat sa scriem sau sa vorbim pe intelesul tuturor pentru ca toti mostenim ceva, avem pamint, simtul proprietatii si, de ce nu, al afacerii; consultantii, pot sa aminteasca beneficiarului de proiect ca va primi subventii prin scheme unice de plata pe suprafata (arabil sau pasune) sume estimative care trebuie luate in calcul in cadrul proiectului.
Dupa etapa de identificare, in care fermierul/ferma si-a/au declarat suprafata, au identificat-o in blocul fizic
(supafata de referinta), la sfirsitul lui 2006 toti vom primi un model nou de cerere de sustinere(subventie) si poze aeriene in format mai mic, pentru a face ultimele modificari inainte de a semna.
Suprafetele de teren declarate in aceasta ultima faza pe cererea de sprijin, trebuie lucrate pentru a primi subventie, fara a se cere act de proprietate. Declaratiile daca sunt false, in sensul marimii suprafetei sau necultivarii ei, vor avea ca prima consecinta suspendarea sprijinului in bani, iar repetarea lor ar putea atrage dupa sine excluderea de la suvbentiile comunitare sau chiar sanctiuni de ordin penal.

ing. Poienaru Antoniu
Consilier superior
Serviciul IACS-APIA

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lumini şi umbre

Vremea aceea afurisit de frumoasă mă trăgea la somn dar refuza să vină şi surâse timid cu zîmbet de prunc...

Închide
18.227.134.165