caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Viata de artist

de (15-5-2006)

La doar 14 ani aveam sa incep sa traiesc o fascinanta viata de artist. Aveam sa fiu elevul unui mare profesor de pictura, Ion Burdujoc, ucis miseleste intr-o inscenare trista a securitatii si TV Romania, dupa alti cinci ani.
Primul contact:
frumos intesata de tablouri ciudate. Reprezentau furnale, cosasi, blocuri, sudori… Ceea ce ii intriga pe toti era faptul ca, pete gri-verzulii pe fond rosu stins,de descifrat aceasta contradictie la ceea ce societatea ma invatase pina atunci. Era sau nu pictura, ceea ce se afla in fata mea?
Colegii rideau de se prapadeau de caraghioslicurile de pe pereti: Daca asta este pictura, mai bine ne vedem de treaba!” Ei bine unii dintre ei aveau sa se schimbe in anii ce vor fi urmat. Cei ce au inteles pina la urma sensul real al meleaguriler infantilismului plastic. Interesant ca intelectul evolueaza pozitiv indiferent de domeniul artistic in care ne implicam. Acest fapt il datoram Istoriei Artei, experientelor comune ale artistilor in societate.
Ani atelier a fost ca un magnet. Accesul deliberat si inaltator, la pinze, palete, invatatura, istorie, m-a desprins de tacerea intelectuala. Zburam printre nori, visind granite inexistente, posibilitati si eternitati. Aveam sau nu sa devin pictor?
in baraca inchiriata de unul dintre elevi. Ne purtam ciudat pentru cei din jur. Putina salbaticie era binevenita. Colindam zilnic prin cenacluri, expozitii, ateliere, cafenele, suflete de prieteni. Anual aveam sa expun in cite o toate tehnicile, cautam sa inteleg ceea ce au simtit artisti.
O astfel de perioada a vietii nu poate fi uitata. Din fericire nu s-a terminat niciodata. Avea sa vina experienta creatiei. M-am lasat in mrejele invatarii tainelor din partea unor personalitati: Vasile Craita-Mandra, Ilie Boca, Mircea Dinutz… Altfel, decit anumitor staruri trecute prin maduva fostei securitati, sau a familiilor colaborationiste, a diverselor clanuri artistice depind de numeroase concepte exclusiviste. Mereu ti se spune ca nu indeplinesti o anume conditie, apoi alta si alta. Ei bine, daca numele tau nu este favorizat de anumite medii “ascunse”, nu vei reusi niciodata!
Am in fata experienta vietii a numerosi artisti. Au de dus o lupta crincena pentrusi exclusivitatea la fonduri.
Singura bucurie, cea finala sa porneasca pe aceeasi cale, indiferent de cite vieti ar avea.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lumini şi umbre

Vremea aceea afurisit de frumoasă mă trăgea la somn dar refuza să vină şi surâse timid cu zîmbet de prunc...

Închide
18.118.140.96