Prin 1990, un personaj politic a replicat dispretuitor cand a venit vorba despre niste manifestanti antifesenisti: „Ii lasam sa vorbeasca…”. Simplu, eficient, maximum de profit cu minimum de efort. De ce sa inchizi gura celui care te critica, daca tot nu-l asculta nimeni? De ce sa atragi atentia asupra vorbelor lui, cand il poti lasa „sa fiarba in suc propriu”?
Tarabele cu ziare sunt invadate de fituici obscure, cu titluri de-o schioapa despre subiecte de scandal, despre orice legat de sex, despre strigoi, fantome, fenomene paranormale, despre concursuri cu castiguri fabuloase (chiar asa, unde or fi toti castigatorii marilor premii ce depasesc cu mult incasarile publicatiei?), asortate cu poze diletant retusate ce pun ostentativ in evidenta nurii fotovedetelor fabricate peste noapte…
Televiziunile lacome de rating ne „delecteaza” cu emisiuni in care vulgaritatea se ia de mana cu prostul-gust artistic, cu torente de stiri ce oscileaza intre idilele vedetelor mondene ce-si jura dragoste eterna luna curenta si valuri de infractiuni cu protagonisti dintre saracii satelor si oraselor, cu filme ori dulceag romantioase, ori de cafteala karatista printre dese si plictisitoare explozii gratuite…
Unde, cand, gasesti informatie adevarata? Cultura? Opinii pertinente? Adevar? Cat ai de cautat? Cat ai de selectat? Pe ce criterii?
Sigur ca presa e libera… Atat de libera, incat ai uneori senzatia ca te strecori prin multime intr-un balci zgomotos, incercand sa nu pierzi un sunet de vioara ce susura undeva, departe… Daca e important pentru tine, vei reusi, intr-o masura mai mare sau mai mica, dar totusi vei reusi… Daca mai importante sunt senzationalul, distractia la maxim, obscenitatile, barfa, scandalurile, iti va fi mult mai usor, pentru ca asta se ofera din belsug.
In fond, ce il intereseaza pe fiecare dinte noi? Ce cauta fiecare dintre noi cand se opreste in fata chioscului de ziare? La ce program te opresti cand butonezi telecomanda? La care dintre stiri devii, involuntar, atent? Ce anume, din tot ce iti ofera presa, raspunde curiozitatii tale? Ce se potriveste cu felul tau de a fi?
Si uite asa, ajungem tot la educatie… Noi, hai sa fim sinceri, suntem cai batrani, tropaim cum ne-am invatat… Dar ce ne facem cu manjii? Pe ei cine-i invata ce e bine si ce e rau? Ce este valoare si ce nu? Ii invata Familia? Ii formeaza Anturajul? Pentru unii, aceste influente sunt benefice, pentru altii, dimpotriva. Presa? In Presa cauti ceea ce-ti place. Scoala? Da, Scoala! Atunci cand Scoala si Profesorul vor deveni o prioritate reala a statului roman, nu doar una declarata, atunci abia va incepe sa se cristalizeze o societate sanatoasa.