Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care certifică că prinţul Paul va face parte din Casa Regală a României, drept nepot legitim al regelui Carol al II-lea, a suscitat un interes deosebit în rândul comentatorilor unei anumite părţi a presei româneşti. Subiectul a fost dezbătut până la ultimele consecinţe, propunându-se chiar şi organizarea unui referendum prin care cetăţenii să se pronunţe asupra moştenitorului la tronul României: regele Mihai I sau prinţul Paul.
Se ştie că în perioada interbelică, când ţara noastră a avut un statut de monarhie constituţională, fiind întregită, românii au trăit perioada cea mai prosperă din istoria lor. Din păcate, printr-o propagandă antimonarhică, dusă în mod sistematic timp de jumătate de secol, comuniştii au reuşit să pervertească mentalităţile oamenilor, dând suveranului imaginea unui exploatator veros, iar monarhiei o conotaţie pejorativă, astfel încât astăzi ei au ajuns să respingă acest tip de guvernare, considerând republica ca o structură statală mult mai sigură şi mai stabilă. La asta a contribuit şi faptul că reflexele antimonarhice au fost ţinute vii şi în perioada postdecembristă. Preşedintele Ion Iliescu, speriat de posibilitatea diminuării autorităţii sale prin prezenţa regelui Mihai I, i-a interzis acestuia intrarea în ţara sa natală, blocându-l pe autostradă cu baraje ale poliţiei, ca pe un infractor periculos. A urmat preşedintele Emil Constantinescu, care, deşi monarhist convins, a tratat cu prudenţă chestiunea, având tot interesul să-şi apropie oamenii şi nu să-i îndepărteze, cunoscută fiind antipatia acestora faţă de instituţia monarhică. Şi, în sfârşit, preşedintele Traian Băsescu, a cărui atitudine de-a dreptul ofensatoare la adresa regelui Mihai I a stârnit un val de nemulţumiri în rândul opiniei publice de la noi şi de aiurea.
Decizia ICCJ, prin care prinţului Paul i se recunoaşte doar filiaţia pe linia Carol al II-lea, dar nu şi dreptul de moştenitor, ca şi comunicatul Biroului de presă al Casei Regale potrivit căruia regele Mihai I, ca şef al Familiei Regale, este singurul în măsură să se pronunţe asupra chestiunilor dinastice, sunt cât se poate de explicite, motiv pentru care nu prea îşi mai au rostul interpretările tendenţioase date „istoricei decizii” de către comentatorii unei anumite părţi a presei româneşti (gurile rele spun că la mijloc ar fi chiar mâna preşedintelui Traian Băsescu, naşul de botez al fiului prinţului recent reabilitat). Cât priveşte ideea organizării unui plebiscit pe tema moştenitorului la tronul României, nu o putem lua decât ca o aberaţie, având în vedere şi că, potrivit sondajelor de opinie, în marea ei majoritate populaţia nu este de acord cu reinstaurarea monarhiei.