caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Omul, privire din unghiul naturii

de (1-5-2006)
1 ecou

Este atit de simplu sa vorbim despre om de la nastere pina la mormint. Uitam insa sa ne gindim cu seriozitate la Om pina in clipa nasterii. Este ca si cum, ne-am lua in considerare doar o parte a corpului, caci ce altceva este cunoasterea umana doar partial existentiala. A ciunti timpul existentei individului, exact de partea aparitiei si formarii sale e o pierdere a cunoasterii obiective. Tocmai ignorind forma incipient umana a materiei vii, ne-a dus la aberatii existentiale de neimaginat. Intreaga lume a trait si traieste cumplite clipe din cauza unor concepte care incearca sa inlocuiasca realitatea biologica. Milioane de morti, fiinte cazute in lupte pentru un concept sau altul. Conceptele nasterii umane, conceptele existentei si logicii civilizatiei. Si toate acestea doar din cauza ca omul a ignorat realitatea existentei sale anterioare si intrauterine.
De ce se ocoleste adevarul biologic intrauterin de catre religii, puteri politice si economice?
Simplu: Cunoscind realitatea, omul devine independent, mult mai dificil de manipulat si exploatat. Dispar diferentele etnice, religioase, sociale…
Cine are nevoie de o lume in care indivizii se cred apti sa inceapa perpetuu lupta de la zero, sa existe o sansa biologica naturala a individului?…

Nu este mult de cind se considera ca, copii nu sunt altceva decit oameni maturi in miniatura. Practic se credea ca omul in perioada sa intrauterina nu era altceva decit un matur subdimensionat. Aparitia medicinii a condus la intreg studiul macrobiologic al vietii intrauterine. Astazi se cunoaste evolutia, dar nu si raspunsul cauzal al acesteia. De ce?
Rolul religiilor a fost tocmai umplerea cauzalitatii. Cineva trebuia sa dea un raspuns si acest cineva a fost creierul uman! Religiile au fost mereu in acord cu acea parte din cunostinte ce ofereau posibilitati de explicatii bazate pe evenimente si experiente sociale. A studia evolutia umana din acest punct de vedere ne conduce doar la fenomenul uman numit istorie.
Ei bine, omul are si o parte a vietii individuale mai putin afectate de istorie. Aceasta parte a vietii este de regula viata intrauterina.
Primul pas spre individ: aparitia sexelor a condus la aparitia individului din componente separate (spermatozoid si ovul). De ce sunt doua elemente? Ei bine, celula umana este de tip eucarit. In centrul acestei celule se afla nucleul. Practic spermatozoidul este nucleul ovulului, impreuna acestea dind o celula eucariota, capabila de multiplicare.
Asadar ne tragem din surse diferite aflate in marea lupta a adaptabilitatii optime!
In aceasta faza omul se afla realmente in faza conceptuala inca incerta, cu realitate dubla a existentei: spermatozoidul fiind echivalentul unui virus-bacterie primitiva, iar ovulul o celula eucariota lipsita de nucleu. Lipsa nucleului (spermatozoidului) face ca ovulul sa fie o structura celulara neterminata, nereplicabila.
Asadar primele clipe ale existentei individului uman incep inaintea fazei intrauterine, in organele genitale ale parintilor, ovulele practic incep a se forma inca din viata intrauterina a mamei. Asadar suntem de doua ori mai batrini decit spunem!! Practic am existat indoiti, impartiti in parintii nostrii inca de la faza intrauterina a existentei lor!
Aceasta este viata individului uman anteuterina. Pot exista diferente de virsta antiuterine in functie de virstele parintilor, a spermatozoizilor fata de ovule…
Conceperea individului uman din componentele sale are loc in uterul matern. Aici, in functie de conditiile de mediu, de cele biologice, fizice… se obtine o evolutie ce va da ori un reproducator de ovule (femeie), ori un reproducator de spermatozoizi (mascul).
Conditiile de mediu sunt extrem de importante. Temperatura este cea care da mai multi indivizi feminini sau masculini, pentru fiecare specie. Poate ca fenomenul incalzirii planetare are legatura directa cu numarul mai mare de femei pe planeta. Acelasi fenomen se intimpla cu cerealele crescute in sere si solarii.
Odata obtinuta celula eucariota din spermatozoid si ovul, urmeaza cursul natural al multiplicarii. Multiplicarea organismelor complexe se face specializind in organe celulele rezultate in proces, in timp ce la bacterii celulele se multiplica, dar ramin in dezvoltare individuala.
Aceasta este faza conceperii si formarii organismului uman, fenomen extrem de interesant, bazat ca si calculatorul pe programele diferitelor perioade din istoria vietii. Aspectul individului uman intrauterin aduce in diverse faze cu cel al fiintelor intrauterine din care provine, existind chiar si o faza in care exista o imensa asemanare cu viata intrauterina a pestilor…
Nasterea este faza in care omul exista in cea mai mare parte ca organism, practic ca o colonie celulara!
Asadar avem:
1. Faza dublei componente, faza celulara, egala cu a parintilor pina in momentul reproducerii (spermatozoid si ovul);
2. Faza contopirii spermatozoidului cu ovulul. Se obtine astfel celula eucariota unica, capabila de multiplicare;
3. Faza specializarii sexuale a coloniei de celule ce va duce la individul uman;
4. Faza aparitiei organelor si transformarii coloniei de celule dupa asemanarea structurii interne a celulei eucariote;
5. Faza finala intrauterina;
6. Nasterea;
7. Modelarea dupa tiparul existentei extrauterine a coloniei de celule, numite om!
8. Existenta complexa a individului( in fapt colonie celulara), cu ceilalti indivizi colonii celulare!
Ei bine aceasta este in mare acea parte a vietii fiecaruia dintre noi pe care o ignoram cu desavirsire. Rolul religiilor este de a mintui sufletele indivizilor umani aflati in faza extrauterina. Cine mintuieste individul uman in cei citiva zeci de ani in care exista atit in maruntaiele parintilor, cit si in timpul vietii intrauterine? Cine se ocupa de pericolele, accidentele, trairilor de natura biologica a fiecaruia dintre noi in acele perioade ale vietii noastre?
Eram oare egali? Eram in disputa? Constituiam o civilizatie in coloniile celulare din care proveneam. Ei bine, oare nu in acea perioada parintii nostrii, prin viata lor extrauterina ne formau personalitatea? Oare nu le purtam talentul?…
Acest material a fost scris ca un semn de nelinistire a gindirii noastre lenese, simpliste si exclusiviste. Ne demonstreaza ca suntem mai mult decit ne stim si asta este un semn de alarma.
Intr-o zi jurnalele noastre intime vor incepe cu zeci de ani inainte de a ne naste!!!

Gheorghe Parascan

Ecouri

  • krys: (10-9-2010 la 18:20)

    Buna am sa copi si eu acest text pe situl meu, facand referire de acest site de unde l-am copiat.Daca e vreo problema va rog sa imi scrieti pe email. Multumesc!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
DROPS – PICATURI

DROPS Every drop of a poem moments, chapters of life From infinity we bloom towards light we return Circle of...

Închide
18.189.189.251