caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Buni, dar puţini

de (17-4-2006)

În afara unei „spume” străvezii, nu mai încălzeşte pe nimeni faptul că şi în ţările cu aşa-zisă democraţie solidă, către care am fost dresaţi să privim cu jind, starea infracţională se ridică la cote înalte. Deşi noi suntem frecvent arătaţi cu degetul, cele mai aberante violenţe se petrec în ţările amintite, unde e normal să umbli pe stradă înarmat, unde homosexualii şi pedofilii impun legi împotriva naturii umane, unde un criminal sau o prostituată pot deveni celebri peste noapte. Totuşi, în ţări precum Germania, Franţa, Anglia, cetăţeanul plătitor de impozite şi taxe beneficiază măcar de un minimum de confort psihic, ştiind că un poliţist are în grijă în jur de 200 de locuitori. La noi numărul este extrem de mic şi, totuşi…
Atât cât mai putem fi consolaţi, aflăm că majoritatea poliţiştilor şi jandarmilor români se bucură de o apreciere deosebită din partea confraţilor veniţi de peste mări şi ţări, în legătură cu pregătirea profesională.
Totuşi, infractorii se adaptează rapid la mediul social, inventează mereu noi metode de operare şi, beneficiind de mulţi bani, ajung uneori să facă ineficiente acţiunile autorităţilor. Ineficienţă explicabilă pe alocuri prin însuşi modul de salarizare al poliţiştilor („renumeraţie mică, după buget…” – cum ar zice nenea Iancu), nejustificat, câtă vreme îl fac vulnerabil pe apărătorul ordinii publice.

Ecouri

  • Aurel Popescu: (17-4-2006 la 00:00)

    Exista oameni platiti pentru a pastra ordinea, pentru a ne asigura securitatea. Cum pot ei sa-si faca datoria, daca infractorii au parca mai multe drepturi decat oamenii cinstiti? Daca un derbedeu ataca si raneste un politist, imediat are drepturi! Daca un politist impusca un infractor agresiv, imediat este pus la colt! Emisiunile de stiri sunt pline de situatii legate de grupuri numeroase de infractori care devin violenti chiar si impotriva politistilor. Iar daca se foloseste forta pentru restabilirea ordinii, interventia este etichetata drept abuz.

  • Vali Nitu: (17-4-2006 la 00:00)

    Aveti mare dreptate. In editorialele din ziarul meu – Impact – accentuez, uneori pana la obsesie… mai e mult pana departe.
    Multumesc pentru trecere.
    Vali Nitu

  • Zob Gheorghe: (17-4-2006 la 00:00)

    Criminalii perceptibili sunt usor de combatut. Problema este ca este greu de combatut criminalul imperceptibil adica cel numai inteligibil. Criminalii inteligibili pot deveni perceptibili numai in urma unui proces rational laborios de cunoastere. Acolo trebuie ajuns. Si atunci dispare de la sine si perceptibilul, niciodata invers nu este eficient. Bineinteles politia necalificata da intotdeauna in criminalii perceptibili ca sa dea spectacol prostimii. Sper ca s-a inteles ce este de facut.

  • Vali Nitu: (17-4-2006 la 00:00)

    Trebuie sa luptam ca legea sa fie lege pentru toti, nu mumai pentru unii, si ciuma pentru altii.
    Multumesc pentru trecere si pentru pertinenta comentariului.
    Vali Nitu



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Interdictia exporturilor de bauturi alcoolice din Republica Moldova in Rusia

Se pare ca pe fundal nemultumirile legate de problema transnistreana ca si afirmatia moldovenilor de a dori integrarea in UE,...

Închide
13.59.46.85