Centrul Educatia 2000+ a organizat in parteneriat cu Asociatia Profesorilor de Istorie din Romania (APIR-CLIO), in data de 10 martie 2006 dezbaterea Istoria in scoala – innoiri curriculare si metodologice.
Dezbaterea a avut ca scop diseminarea rezultatelor proiectului Predarea istoriei si educatia pentru cetatenie democratica in Romania si investigarea rolului si locului istoriei si a educatiei pentru cetatenie democratica in etapa actuala de dezvoltare a sistemului educational din Romania.
Printre participantii la aceasta conferinta s-au numarat Doru Dumitrescu, Inspector General – Istorie, Alexandru Crisan, Presedinte Executiv, Centrul Educatia 2000+, Monica Dvorski, Directoare Programe, Centrul Educatia 2000+, reprezentanti ai Inspectoratelor Scolare Judetene, reprezentanti ai Asociatiei Profesorilor de Istorie din Romania, profesori de istorie din Bucuresti si din tara, reprezentanti ai mass-media.
Principalele concluzii care au rezultat in urma dezbaterilor sunt:
· necesitatea modificarii sistemului de evaluare la clasa;
· introducerea unor continuturi noi in programele de istorie – diaspora, reconcilierea istorica intre romani si vecini, migratii, etc.;
· constituirea unui grup de evaluatori pentru manualele scolare;
· necesitatea elaborarii materialelor auxiliare cu privire la noile abordarii didactice in predarea disciplinei istorie;
· cresterea rolului asociatiilor profesionale in promovarea unor proiecte in plan didactic.
Evenimentul s-a desfasurat in cadrul proiectului Predarea Istoriei si educatia pentru cetatenie democratica in Romania, proiect co-finantat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Tarilor de Jos (Programele MATRA) si de Fundatia pentru o Societate Deschisa, Romania, prin Centrul Educatia 2000+. Centrul Educatia 2000+ implementeaza proiectul in parteneriat cu EUROCLIO – Asociatia Europeana a Profesorilor de Istorie, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa va adresati Centrului Educatia 2000+, la numerele de telefon: (021) 2120780, 2120781; fax: (021) 2120779; e-mail: cedu@cedu.ro, persoana de contact: Nicoleta Sasu, Coordonator Program (nsasu@cedu.ro).
http://www.cedu.ro/programe/istorie/indexro01.html