Hamas, in traducere literară- „Islamic Resistance Movement”, s-a format în 1987, avînd ca deviză „to remove Israel from the map”. Această grupare politică care are strînse legături cu gruparea „Fraţii Musulmani” din Egipt, cu guvernele Siriei şi Iranului, guverne ce o finanţează, cu Gruparea Islamică Teroristă Hizzballah (Heyybollah) din Liban, a luptat şi continuă să lupte pentru distrugerea Statului Israel.
Ideea de bază a acestei grupări este instaurarea unui Stat Palestnian Religios Fundamentalist cu capitala la Jerusalim, pe teritoriul Palestinei Mandatorii (nu e clarificată de care Perioadă Mandatorie este vorba – Otomană, Franceză sau Britanică).
Această grupare politică, grupare ce va forma noul guvern palestinian, încearcă să fie recunoscută pe plan mondial ca Guvern ales, dar fără să recunoască situaţia de facto.
Întrucît comunitatea mondială (O.N.U., U.S.A., Comunitatea Europeană, Australia, Canada) cere oricărui Guvern Palestinian recunoaşterea Statului Israel, Hamasul este de acord să discute problema în cazul că Israelul se va limita ca Stat (ca teritoriu statal) la Hotărîrea O.N.U.181 şi va recunoaşte dreptul populaţiei arabe de a se restabili în Jaffa, Ramle, Tel-Aviv, Hadera, Haifa, ca să enumărăm numai cîteva oraşe ale Israelului modern.
Din punct de vedere internaţional, atît U.S.A. cît şi Comunitatea Europeană au declarat Hamasul ca Grupare Teroristă, trecînd-o pe lista neagră.
Actualmente, Hamasul a declarat că va forma un guvern naţional palestinian (guvern ce va cuprinde toate grupările politice), dar asta numai după formarea noului guvern israelian, lucru ce se va produce după alegerile din Martie. De asemenea Hamasul recunoaste ca nu poti fi si Guvernant si Terorist in acelasi timp.
Rămîne de văzut care vor fi reacţiile viitorului Guvern Israelian care va fi ales în Martie. Una din agendele viitorului Guvern Israelian este stabilirea graniţelor statale (pînă azi este situaţie de armistiţiu cu Siria şi cu Partiţia teritorială între Israel şi viitorul Palestine State).
Pînă atunci, fiecare din partenerii de PACE în Orientul Apropiat menţine pe cît poate Statul Quo, încercînd să salveze atît aparenţele cît şi puţinii paşi făcuţi în ultimii 10 ani spre Pacea mult dorită nu numai de populaţia israeliană şi palestiniană.
Mi se pare ca vreti sa completati cu informatii cunoasterea Israelului actual. Suntem destui interesati de informatii precise de acolo. Vedeti si dumneavoastra ca in presa romana sursele sunt la mana a doua si a treia. Eu am de exemplu o perceptie incompleta si deformata de propaganda venita din parti diferite. Niciodata nu reusesc sa-mi formez opinie stabila despre Israelul actual.