caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Cine este acest „om”?

de (31-1-2006)

Când a spus adevarul acest /poet al Curtii ceausiste/? Cine este acest /personagiu colorat/ al timpurilor trecute si prezente din România \”democrata\”, care a reusit în continuare sa-si exercite puterea chiar si asupra \”Justitiei din România\”? Am aflat cu stupoare din gazetele românesti din tara, ca sotia criminala a \”actorului deputat\” Paunescu, omul cu multe fetze, \”care-si schimba parul, dar naravul ba\”, sotia si mama, Carmen Paunescu, care a /omorât din culpa trei persoane din aceiasi familie, într-un accident de masina provocat de aceasta, iar a patra fiinta aflata în masina, fetita si sora decedatilor în vârsta de 16 ani ramasa cu sechele fizice si psihice pe viata/, A FOST CONDAMNATA CU SUSPENDARE, dupa multe amânari, tertipuri si \”sforarii\”…bine organizate de… deputat si acolitii lui !

Revoltator, este putin spus! Este o infamie (ca sa nu spun ticalosie) a ceea ce înseamna tupeul, lipsa de constiinta, civism, etica si deontologie, atât a /inculpatei si a consortului/, dar nu în cele din urma a organelor, asa zise, \”judecatoresti\”. Unde a disparut expresia juridica provenita din Dreptul roman care spune DURA LEX, SED LEX? – adica /Legea e aspra, dar e lege/, expresie care ar fi trebuit sa existe si în România \”democrata\”, cel putin dupa 1989.

Aceasta expresie juridica subliniaza /obligativitatea respectarii legilor, chiar daca sunt aspre, indiferent de persoana si pozitia ei în societate. Supunerea fata de lege fiind unul dintre principiile de baza ale democratiei, legea asigurând libertatea tuturor, în caz contrar ajungându-se la ANARHIE.

Acest exemplu de supunere fata de lege a aparut de la Socrate, care, /condamnat la moarte fara sa fie vinovat, nu a acceptat sa fuga din închisoare, deoarece un bun cetatean trebuie sa accepte aplicarea Legii/.

Este bine de stiut ca necunoasterea existentei unei legi nu justifica nerespectarea ei. IGNORATIA LEGIS NON EXCUSAT – spune principiul, si suntem obligati sa o respectam, chiar daca nu am luat cunostinta de ea. Acest principiu, adica recunoasterea, cu multitudinea de legi, decrete, \”decretzele\”, ordonantze si circulare cu care, în special România este bombardata de legiuitorii ei, este greu de urmat în zilele noastre. Pe de alta parte, multe opinii autorizate se pronunta pentru temperarea excesului în aplicarea dreptatii. Cicero – spunea în lucrarea sa DE OFFICIIS (Despre îndatoriri), urmatoarele: \”Summum ius, summa iniuria = /prea multa dreptate este o nedreptate/, atragând însa atentia asupra abuzurilor ce se pot face la adapostul legii. În afara contextului juridic, maxima poate fi citata si daca dorim sa subliniem dificultatea respectarii unei reguli de conduita exigente, severe, neplacute. (Cele scrise mai sus, au facut parte din primele cursuri de /Drept roman/, pe care l-am studiat în primul an de facultate, si pe care mi le-am notat atât în scripte, cât si în \”ordinatorul cerebral\”, ca facând parte din baza unei educatii ce nu se poate estompa).

Redau în continuare /ad litteram/ celebra poezie scrisa de \”actorul A.P.\” în perioada de mare efervescenta ceausista, intitulata ANALFABETILOR, lasând cititorilor sa traga o concluzie asupra caracterului acestui individ si anume, când acest \”deputat al României post-Decembriste\” a scris si a spus adevarul?

V-am spus ca sunt un om periculos/Si nu mi-ati luat avertismentu-n seama./V-am spus s-aveti pentru persoana mea/Un plus de-ngrijorare si de TEAMA./

V-am spus ca fac teribil de urât/ De sunt calcat putin pe libertate./V-am spus ca sunt osteanul credincios/Dar care doar cu inamici se bate./

V-am spus sa va astâmparati si voi,/Cenzori capriciosi ai vremii mele,/C-o sa va coste scump maruntul moft,/De a ne face noua zile grele./

V-am spus sa puneti mâna sa munciti. /Sa nu mai tot pânditi zelosi din umbra,/V-am spus ca n-o sa placa nimanui/Pornirea voastra, tulbure si sumbra/.

V-am spus ca vremurile s-au schimbat/ Si ca situatia e mai complexa,/ Nu-i intelectualul – servitor./Cultura nu-i ceva ca o anexa./

Si lumea nu se poate cuceri/ Umflând la cifre si mimând tumulturi/Cu aroganti si trândavi doctoranzi,/Cu papagali care tin loc de vulturi/.

V-am spus si am puterea sa mai spun/Ca nu încape muntele în sera/Ca prea-i scurt drumul de la Rai la Iad/Si de la caprioara la pantera/.

V-am spus sa nu-l fetisizati pe Marx,/Sa nu-i pastrati în spirt învatatura/ Si voi -într-una fara s-l cititi/Îl pomeniti pâna va doare gura/.

V-am spus ca batalia pentru om/ Nu iarta astazi nici o dezertare/Si voi v-ati decorat, voi între voi/ Când lupta este în desfasurare./

V-am spus ca muzica nu-i un microb/ Care ameninta civilizatii/ E-a omului pentru a fi mai bun,/ V-am spus: ceva care sa-i placa – dati-i/.

V-am spus, concetateni analfabeti,/Si luati aminte si sa tineti minte. /Dar nu stiam ca v-ati nascut si surzi/Si scoateti arma când vedeti cuvinte.\”

************
Fata de acest individ fara scrupule, (ca multi altii de altfel…)am avut de la începutul afirmarii lui în perioada ceausista, o profunda repulsie, motiv pentru care nu exista în biblioteca personala (ANALFABETII de mai sus, i-am gasit pe internet), vazând în el prototipul legionar de \”grand rassembleur\” al tineretului comunist naiv, care incita tineretul progresist la revolta (contra cui?), tinându-i închisi în sali special amenajate, pâna la orele târzii ale diminetii, care de multe ori s-au terminat cu tragedii, morti si raniti.

Ma întreb, cum si cine i-a acordat aceasta credibilitate si dupa 1989? Cine sunt autorii? Raspunsul e lesne de înteles si cred ca nu mai este nici un secret pentru nimeni.

LUPUL ÎSI SCHIMBA PARUL, DAR NARAVUL BA!

Ecouri

  • barbu: (31-1-2006 la 00:00)

    A fost o vreme cand….
    Multi dintre noi, tanara generatie atunci, copiam poeziile lui Adrian Paunescu din singura carte care trecea din mana in mana, copiam „De la Barca la Viena si-napoi ” pasajele care pareau ca ating dictatura de care ne cam saturasem.
    A fost o vreme in care….
    Multi artisti din toate vagaunile tarii, au capatat scena pentru a se exprima, pentru a aduce un aer nou,pentru a se afirma ei si muzica lor sau versurile, pentru a creea un alt fel de spectacol. Marea majoritate scot si astazi discuri…
    A fost o vreme in care….
    Stateam pana dimineata pe stadioane, in sali de camin cultural simtind vibratia pe care nimeni altul nu stia sa o armonizeze ca A.P.
    A fost o vreme cand …
    Nu erau manele, era poezia lui, care curgea ca o apa cristalina si limpede de izvor…
    Era bine daca ramanea poet si nu se amesteca in politica .
    Caci printre nulitatile de azi, oportunisti, fripturisti, manelisti, Paunescu cel putin are talent.

    Ps
    sentinta sotiei sale a fost pronuntata de un tribunal, de niste judecatori .
    Copiii nu sant vinovati de pacatele parintilor si as zice ca nici unul din soti, pentru pacatele celuilalt-sa nu amestecam borcanele.
    Putem doar sa zicem, ca avem judecatorii pe care ii meritam.

  • barbu: (31-1-2006 la 00:00)

    O atitudine corecta impune raspuns ecourilor primite, chiar daca nu santeti de acord cu ele.
    aveti dreptul sa nu le publicati, dar nu sa le ignorati.
    Altfel, de ce se cheama ….”opinia Dv ” ?

  • Venera: (31-1-2006 la 00:00)

    TALENTUL si CARACTERUL sunt notiuni complet deosebite. Cu TALENTUL te nasti, cu CARACTERUL ne si nastem, dar se si formeaza pe parcurs prin EDUCATIE. L’HOMME EST BON PAR NATURE, MAIS CORROMPU PAR LA SOCIÉTÉ (dixit J.Jacques ROUSSEAU). Titlul comporta întrebarea CINE ESTE ACEST OM, (cu un caracter AMBIGUU), care încalca cele mai elementare reguli de etica, civism si deontologie?

    Au fost si sunt multi oameni TALENTATI (sau TARE-N TATI, cum circula o gluma în perioada ceausista), dar fara CARACTER. This is the question!

    Cugetari potrivite „actorului cu doua sau mai multe fetze”, dupa „cum bate vântul”.

    – SLUGA LA DOI STAPÂNI, CUM E TURCU’ SI PISTOLUL, BRÂNZA BUNA ÎN BURDUF DE CÂINE etc., etc.

    Ca parinti si soti, daca suntem responsabili si avem CARACTER, purtam o parte din vina celor care comit o infractiune grava, cazul în speta MOARTEA DIN CULPA A 3 PERSOANE NEVINOVATE, în niciun caz NU folosim „influenta politica” sau altele, pentru a scoate un CRIMINAL – NEVINOVAT. DURA LEX, SED LEX.

  • Zob Gheorghe: (31-1-2006 la 00:00)

    Ceea ce era de demonstrat nu s-a demonstrat. Din contra versurile revolutionarului poet se amplifica in sufletul celui ce da de ele. Cred ca ati obtinut efectul contrariu.

  • G. Cionoiu: (31-1-2006 la 00:00)

    Stimata doamna Dumitrescu-Staia,

    În anii comunismului am respins categoric Cenaclul Flacăra pentru că am considerat că este o creaţie a Securităţii menită să legitimeze cultural în ochii tinerilor regimul aberant al lui Ceauşescu.

    Comparând însă acum producţiile culturale ale Cenaclului Flacăra cu concertele de manele sau cu cele de muzică de inspiraţie occidentală care transmit mesajul „Sex, drugs and rock’roll” mă cuprinde nostalgia după concertele patronate de Păunescu.

    G. Cionoiu

  • Marius Dobrin: (31-1-2006 la 00:00)

    Adrian Paunescu este un personaj dintr-o lunga si controversata galerie, la noi si aiurea, acum si oricand.
    Actul de justitie in cazul sotiei sale este si nu este scandalos. Presa a focalizat constant si insistent pe aceasta tema. Fetita supravietuitoare a fost bine aparata de familie si s-a negociat intens asupra despagubirilor. Eu cred ca pana la urma anii deinchisoare nu rascumpara nimic. Dar asta e alta poveste. Despre ce inseamna aplicarea legii avem destule exemple dubioase si in tari mai cu pretentii.
    Adrian Paunescu a avut o optiune rusinoasa dupa 1989.
    Cenaclul Flacara insa a aparut in 1973 fara sa fie o unealta a Securitatii, oricum nu mai mult decat tot ce insemna cultura in Romania. Pana in 1976 Cenaclul Flacara a fost o manifestare artisitca foarte buna, de la calitatea versurilor si a muzicii si pana la mediatizarea unor artisti de mare valoare din Romania. degradarea care a urmat a fost pe de-o parte naturala, pe de alta datorita controlului tot mai riguros al partidului. Operatiunea de analiza e delicata si in nici un caz nu poate fi facuta in alb-negru.

  • Dan-Liviu: (31-1-2006 la 00:00)

    A.Paunescu este mai putin poet si mai mult un versificator de talent. Cred ca ar fi fost un bun autor-lansator de strigaturi la hora din Barca. Desigur, potrivit zicalei „chioru-i rege in tara orbilor”, a lansat talente mai mari sau mai mici dar in masura in care au acceptat sa-l pupe-n fund, asa cum facea si el cu Ceausescu. Iar damblaua (ca sa-i zic asa) de a se crede buricul pamantului si de a se comporta ca atare este veche la el. Pe undeva, seamana (nu putin) cu alt Adrian, cel Nastase. Inclusiv la tendinta spre traficul de influienta pe care amandoi il practica cu asiduitate. Sentinta din procesul madamei Paunescu a fost data de „justitia” pe care o stim, cea proasta, inepta si manjita, crescuta asa in atmosfera de care si A. Paunescu este vinovat.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
STIATI CA…

...Drogurile exista de când umanitattea si ca folosirea substantelor stimulante sau euforizante, au fost întotdeauna obiectul de discutii politice, de...

Închide
18.118.19.247