Este unul din cei mai remarcabili oameni pe care i-am cunoscut. Acum este profesor universitar la New York, este logician, este automatist, este scriitor, inteligenta lui scanteietoare l-a dus spre multe domenii aparent nelegate intre ele.
Deschizator de drumuri in logica fuzzy, inca de cand lucra in Romania. La Institutul de Informatica din Bucuresti a creat o scoala de mare valoare. Printre discipolii sai, Dan Ralescu, azi profesor la Universitatea din Cincinatti, Matei Kelemen, profesor universitar in Montreal, Neculai Andrei, Dorin Radulescu, Ion Macri, Mircea Sularia …
As putea spune multe despre el. Dar ii stiu humorul, si ma tem sa spun cat de mult il pretuiesc si cat ii sunt de recunoscator pentru sprijinul pe care mi l-a acordat cand, cu ani in urma, m-am angajat la Institutul de Informatica. Daca azi ma pot mandri cu munca mea in software, meritul initial i se datoreaza lui, in mare masura. Iar acum cativa ani, venit in America si cautandu-mi de lucru, sfaturileb lui mi-au fost iarasi de mare ajutor.
Cel mai bine este insa sa citez dintr-un text al lui, aparut in revista Conexiuni:
„Premodernii credeau in vazute si nevazute. Si modernii au ajuns la concluzia ca exista mai multe nivele de realitate. Postmodernii au descoperit ca fiecare nivel isi are logica lui.
Intre fizica cuantica si informatica avansata exista o asemanare putin cunoscuta. Amandoua sunt guvernate de o logica diferita de cea folosita zilnic pe strada si careia Aristotel i-a enumerat cu grija si cu pricepere principiile undamentale. Unul dintre acestea spune ca nu poti fi in acelasi timp si cal si magar. Toata matematica si logica clasica il respecta. Intr-un limbaj mai pretentios spunem ca logica clasica exclude tertul.
Numai ca un mar pe jumatate mancat ramane tot mar si nimeni nu poate sa spuna cate fire de par trebuie sa lipseasca pentru a declara o chelie.
M-am ocupat de aceste probleme si am ajuns la concluzia ca cea mai importanta calitate a limbajului natural – vagul – da omului posibilitatea uluitoare de a descrie universuri complexe cu numai cateva zeci de mii de cuvinte.”
La multi ani, domnule Profesor!