În ziua de 21 Ianuarie 1991 a trecut în Eternitate Principesa Ileana (alias Maica Alexandra). Au trecut 15 ani de când una din fiicele regelui Ferdinand si a Reginei Maria, al cincilea vlastar al familiei regale a României. Frumoasa, caritabila, generoasa Principesa Ileana, s-a nascut în anul 1909 în România, a studiat la Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie, a fost presedinta Asociatiei Crestine a femeilor române, pasionata de yachting, obtinând Brevetul de capitan de cursa lunga, fiind singura femeie din România cu aceasta calificare. A studiat sculptura cu Ion Jalea si pictura cu Jean Al.Steriadi, iar în 26 Iunie 1931 s-a casatorit cu arhiducele Anton de Habsburg, cu care a avut sase copii, iar dupa moartea acestuia, la câtiva ani s-a recasatorit cu Dr.Stefan Isarescu. Înainte de declansarea celui de-al doilea razboi mondial a locuit în Austria, revenind în tara în anii razboiului unde a locuit pâna la abolirea Monarhiei în 31 Decembrie 1947, la începutul anului 1948 parasind definitiv România stabilindu-se temporar la Buenos Aires, unde a înfiintat Caminul ce a purtat numele mamei sale – Regina Maria, camin destinat refugiatilor politici români.
În 1950 s-a stabilit la Boston, unde si-a publicat primele Memorii, cuprinzând 3 volume în lb.franceza, pe care din fericire le posed. A îndragit artele autentice românesti, si-a manifestat constant apartenenta neamului românesc, devotându-se operelor de binefacere ale românilor. În anul 1948, când toata familia regala a României a fost obligata sa paraseasca tara, în care toti descendentii s-au nascut, Principesa Ileana a luat cu ea un pumn de tarîna de la Castelul BRAN, pe care l-a îndragit cel mai mult – /o farîma din glia careia simtea ca-i apartine, loc ce l-a considerat pîna a închis ochii în 21 Ianuarie 1991, drept CAMINUL EI/.
Dovada legaturii Domnitei cu glia româneasca, este ca în Catedrala Bisericii Episcopale din New York, pe care am vizitat-o (care din fericire Dumnezeu a ocrotit-o de tragedia din 11 Septembrie 2001, scapând atacului nesabuit al celor fara Dumnezeu) în Capela dedicata Cultului ortodox, sub icoana bizantina mostenita de la mama Sa, se afla o caseta cu pamânt românesc, iar pe o placuta de bronz, a carei singura podoaba este VECHEA STEMA A ROMANIEI, sunt incrustate urmatoarele cuvinte: „ÎN MEMORIA PARINTILOR MEI, REGELE FERDINAND si REGINA MARIA, PRECUM SI A TUTUROR CELOR CARE S-AU SACRIFICAT PENTRU TARA. AICI SE GASESTE O PARTICICA DE PAMÂNT ROMÂNESC LIBER!”
În anul 1960, în urma unui accident mortal de avion în care si-a pierdut viata una din fiice, Minola si sotul acesteia, Principesa s-a retras la Ellwood City (Pennsylvania), fiind ctitorul Mânastirii de rit ortodox – Schimbarea la fata – sub jurisdictia Episcopiei Române din America si Canada, Principesa Ileana îmbracând mantia monahala de calugarita, devenind Maica Alexandra, stareta Mânastirii ortodoxe române din Ellwood City.
Dupa evenimentele din Decembrie 1989, Maica Alexandra cu toate ca era suferinda, si-a manifestat totusi dorinta sa viziteze pentru ultima oara România, astfel ca în Septembrie 1990 soseste la Bran, dorind sa revada Castelul, ultima ei resedinta în tara unde s-a nascut si iubit-o, ocazie cu care a reîntâlnit o parte din localnicii aceleiasi generatii. Plini de emotii de ambele parti, si-au depanat amintiri din tinerete… Pe multi dintre ei i-a recunoscut, acestia însa fiind tristi, constatând suferinta si tristetea Domnitei. „A vizitat Castelul, vama, capela de piatra, avea vorba domoala si ne-a dat sfaturi bune pentru toti”… au declarat localnicii. Maica Alexandra încheind sfaturile cu urmatoarele cuvinte pline de duh si întelepciune: „TREBUIE SA ÎMBATRÂNESTI FRUMOS, SA TE ÎNDEPARTEZI NATURAL DE LUCRURILE PE CARE NU LE MAI POTI FACE”.
În ziua de 21 Ianuarie 1991, Principesa Ileana, Arhiducesa de Habsburg, alias Maica Alexandra, matusa Regelui Mihai al României, a trecut în ETERNITATE, la Spitalul St.Elizabeth din Youngstown (Ohio), ca urmare a unor complicatii survenite dupa fractura bazinului, accident intâmplat chiar în chilia Mânastirii unde locuia, soldat cu complicatii din care i s-a tras moartea. A fost înhumata în curtea Mânastirii ridicata de Ea – The Orthodox Monastery of the transfiguration.
********************
Am înteles sa nu las sa se treaca sub tacere aceasta trista COMEMORARE, întrucât Domnita Ileana a fost patroana liceului care I-a purtat numele începând cu anul 1926, (pâna în 1948) an în care împreuna cu colegele mele ne-am nascut, mai târziu facând parte din generatiile de absolvente ale Liceului „Domnita Ileana” din Bucuresti, seria 1945, cu sediul în Calea Rahovei nr.40.
În toamna anului 2005, m-am deplasat special la Bucuresti, pentru ca împreuna cu colegele si prietenele mele sa sarbatorim cea de-a /60-a ANIVERSARE A ABSOLVENTEI BACALAUREATULUI/, zi care, ca de obicei în toate întâlnirile din decursul anilor, s-a încheiat cu mare bucurie, dar si cu tristete, constatând ca din cele 35 absolvente suntem valide 15, din care 11 în Bucuresti, restul… prin lume. Retrospectiva vremurilor ce nu se vor mai întoarce, ne-au dat totusi un suflu de exuberanta si speranta în viitor, cu toate ca soarta pensionarilor din România este foarte TRISTA.
Fotografiile alaturate, cu bunavointa redactiei RLIV, fac parte din arhiva personala, cea la vârsta senectutii cu mantia monahala fiindu-mi expediat pe 3 Ianuarie 1991, cu putin timp înainte de disparitia Ei, însotite de urmatoarele rânduri, semnate de cea care a însotit-0 pâna la ultima suflare:
„Stimata Doamna,
Prea Cuvioasa Maica ALEXANDRA regreta nespus ca nu va poate multumi si raspunde personal scrisorii D-voastra, care a miscat-o profund, dar e suferinda si se afla la Spital. M-a însacrinat sa va scriu cât a fost de emotionata de fotografiile trimise si cu atât mai mult de credinta si iubirea de Tara si devotamentul D-voastra fata de FAMILIA REGALA. Prea Sfintia Sa socoteste ca aceste fotografii va apartin si va multumeste ca I le-ati încredintat ca o parte din viata si tineretea Dvs. Va doreste un An Nou bun si fericit alaturi de fiul Dvs., si se va ruga precum o face zilnic, pentru TARA si NEAM si pentru D-voastra. Rugati-va pentru sanatatea Prea Cuviosiei Sale!
Cu deosebita stima si La multi ani!
ss.N.BURHAN. Alaturat o fotografie a Prea Sfintiei Sale, reprezentând pe Maica Alexandra în vestminte calugaresti.”
REQUIESCAT IN PACE !
Minunata idee de a ne reamintiti de principesa Ileana.
Memoriile ei publicate in romaneste la Editura Humanitas artrebui reeditate.
Nu stiam ca a fost in tara in 1990…
Ar merita sa intre mai bine in galeria de personalitati despre care se vorbeste in RO.
Multumesc frumos, doamna, pentru articolul Dv!
Ileana a divortat de arhiducele Anton, si, la putin timp s-a casatorit cu Stefan Issarescu; poate incercati sa-i infrumusetati biografia, dar nu o faceti prin informatii eronate.