caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

STIATI CA …

de (16-1-2006)

… Prietenia este floare rara?

– Prietenul se cunoaste la nevoie, pentru zile grele.

– Fa-mi tu mie bine, ca-ti arat eu cine sunt.

– Spune-mi cu cine te aduni, ca sa-ti spun cine esti. Cine se aseamana se aduna. Mai bine singur, decât rau însotit. Prietenia e buna pâna la bani.

– Aschia nu sare departe de trunchi.

– Ce naste din pisica, soareci manânca.

– Prietenul vechi nu se face dusman.

– Manânca si bea cu prietenii, dar nu e bine sa faci afaceri cu ei.

– O prietenie exagerata da nastere la dusmanie.

– Un prieten este un aliat; oamenii cu caracter puternic nu cersesc prieteni, nu-i cauta.

– Cine nu este cinstit fata de parintii sai, nu este cinstit la suflet nici fata de prieteni.

– Cu amabilitate îti faci prieteni, cu adevar îti faci dusmani.

– Trei lucruri nu se pot uita în lumea aceasta: Patria, prietenia si prima iubire.

– Cine nu se poate preface ca e prieten, nu poate fi dusman.

– Cine-ti vrea raul te linguseste, cine-ti vrea binele te dojeneste.

– Prietenul e cu totul altceva decât lingusitorul. Prietenul participa afectiv alaturi de tine la neplaceri si nenorociri, te ajuta când esti nedreptatit, pe câta vreme lingusitorul fuge când vede ca lucrurile nu stau bine si se reîntoarce odata cu norocul tau.

– Natura n-a creat pe oameni cu acelasi temperament; nu au toti aceeasi vointa, acelasi mod de a actiona si a fi valorosi. Tocmai pentru aceasta avem nevoie unii de altii, pentru a ne completa.

– Sa faci un serviciu, fara sa astepti nimic în schimb.

– Prietenii ti-i alegi singur, rudele-s asa cum sunt. Un bun amic, uneori e mai mult decât o ruda.

– Fereste-ma, Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur.

– Cine vrea sa-si pastreze un prieten sa ia aminte la acestea: /Sa-l cinsteasca în fata, sa-l laude în lipsa, sa-l ajute la nevoie. Doar cu vorbarie, nu e prietenie.

– Cine-si împarte dragostea tuturor, nu iubeste pe nimeni cu adevarat.

– Prieteni afli destul, dar deosebiti: prieteni de inima – foarte putini; prieteni de interes – destui; prieteni de chefuri – foarte multi; prieteni prefacuti – o infinitate.

– În toate nuantele si aspectele sale, prietenia este o necesitate indispensabila pentru echilibrul si fericirea vietii individuale, important este sa stim sa ne alegem prietenii.

– Prietenii ti-i pot apropia numai prin fapte bune, daca bineînteles acestea sunt recunoscute.

– La gazdele sarace si-n casele umile, în vremuri de restriste si pline de necaz, mai abitir se leaga o calda prietenie, ca în hainà lume a celor îmbuibati.

– Adevaratii prieteni se dovedesc în toiul luptelor, în nenorociri, în învataminte, adica acolo unde orice bun prieten trebuie sa se ajute si sa se învete unul pe altul.

– E destul de greu sa ramâi prieten toata viata cu cineva. La un moment dat fiecare dintre noi se poate schimba; unii merg înainte, altii ramân pe loc, apucând drumuri diferite, astfel încât nu ne mai putem întâlni, nemaiavând nimic comun.

– Nu te sili sa-ti faci cu orice pret prieteni. Mai bine sa nu avem nici unul decât sa trebuiasca sa regretam ca i-am ales în graba. Dar daca ai gasit cu adevarat vreunul, cinsteste-l cu cea mai nobila prietenie.

– Sunt convins ca adevarata prietenie, aceea care e întemeiata pe un înalt respect, îi estenecesara omului, spre a-l retine de la anumite porniri josnice. Prietenia confera sufletului si un oarecare sens poetic, acele puteri sublime, fara de care cu mare greutate s-ar putea ridica deasupra namolosului teren al egoismului.

– Prietenia adevarata este a acelora ce se aseamana prin virtuti, când apropierea se realizeaza în mod firesc si nu întâmplator, si când unul vrea binele celuilalt nu pentru altceva, ci doar pentru ca sunt patrunsi de bunatate; dar ei sunt buni de la natura, fiindca virtutea înseamna perfectiunea ce determina pe oameni sa fie buni ca si actiunile lor.

***************
De la lume luate si tot la lume date. Închei cu renumitele catrene ale lui Omar KHAYAM: \”Sa ai putini prieteni. Din tine nu iesi/.Caci prea des falsitatea credinta ne-o înfrînge/. Când ti se-ntinde-o mâna, ‘nainte de-a o strânge, Gândeste-te ca poate te va lovi-ntr-o zi.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
iubirea aproapelui

Iubirea aproapelui Să-mi iubesc aproapele? Nu-i greu, mi-am zis la-nceput, până când n-am ştiut ce-i focul şi lupta. Acum, înconjurat...

Închide
3.144.244.151