caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Stiati ca…

de (5-1-2006)

… Cumpatarea are un gust mai bun?

… Neil CHERRY, fizician neozeelandez, a avut si are înca \”un ochi\” asupra industriei telefoniei celulare. Problema este ca atunci când industria subventioneaza acest gen de cercetare, publicul, pe buna dreptate se întreaba si vrea sa cunoasca daca rezultatele vor fi obiective. Din punct de vedere istoric, când industria a subventionat o universitate pentru a face cercetari, ea a încercat sa ascunda rezultatele sau ea a determinat sa semneze un contrat cu cercetatorii, interzicând sa publice studiile lor, timp necesar pentru prepararea unei campanii de publicitate pentru minimizarea impactului rezultatelor. N.CHERRY însusi a primit amenintari din partea industriilor, întrucât acesta a vorbit în mod deschis despre cercetarile stiintifice din acest domeniu.

– Studiul asupra /cancerului limfatic/ întreprins la Spitalul Adelaide este un bun exemplu, acesta fiind subventionat de cea mai importanta companie de telecomunicatii din Australia – TELESTRA. Când echipa Doctorului Michael REPACHOLL a prezentat rezultatele conducerii Telestra, acestia au decis sa astepte 2 ani înainte de a face public rezultatele si au interzis oamenilor de stiinta sa dezvaluie continutul.

– O experienta publicata în 1997 de cercetatorii Spitalului Royal Adelaide (Australia), a fost efectul unei /bombe/ în industria celularelor. Echipa Dr.M.Repacholl un fost angajat în domeniul sanatatii din Canada, a demonstrat ca /sobolanii expusi radiatiilor de microunde ale celularului numeric – o ora pe zi într-o perioada de 9 – l8 luni – va dezvolta de doua ori mai mult cancerul sistemului limfatic decât sobolanii care n-au fost expusi.

– Studiul cercetatorilor indica de asemenea ca noile telefoane celulare numerice care au invadat în prezent pietele mondiale, sunt potential mai periculoase decât telefoanele analogice, deoarece semnalul emis de telefonul numeric este prin pulsatii în loc de continuu; un semnal prin pulsatii actionând ca o mitraliera asupra celulelor creierului.

– O alta descoperire surprinzatoare, este cea realizata de Dr.Theodor LITOVITZ, fizician si profesor emerit la Catholic University of America din Washington, D.C., care a permis sa descopere ca, daca durata expunerii este scurta, microundele pot fi benefice. Rezultatele cercetatorului Dr.T.L., afirmând ca o expunere de scurta durata, aprox.20 minute, poate declansa un stress în organism care poate fi benefic, aceasta reactie producând proteine de stress care actioneaza ca un antioxidant, protejând celulele contra distrugerii materialului genetic.

– Dimpotriva, alte experiente realizate tot pe sobolani au demonstrat ca dupa o expunere de 8 ore la microundele celularului, neuronii sobolanilor încep sa produca proteine tumorale, care nu sunt altceva decât precursorul cancerului. De asemenea s-a descoperit ca microundele diminueaza capacitatea celulelor de a produce substantele naturale care elimina deseurile toxice produse de corp. Acest efect se compara cu cel al unei forme de îmbatrânire prematura asociata bolilor neurodegenerative, printre care boala denumita ALZHEIMER (numele descoperitorului).

– Utilizând celularul, microundele scapa din antena în toate directiile, astfel ca o parte din aceste semnale traverseaza bineînteles creierul utilizatorului. Telefonul fara fir utilizat în interior, el de asemenea utilizeaza microunde, cu diferenta ca intensitatea semnalului este pâna la 130.000 de ori mai slaba decât a unui aparat celular.

– Contrar telefonului conventional, telefonul celular ne expune la o cantitate considerabila de radiatii. Din ce în ce mai mult cercetatorii din lumea întreaga descopera ca undele emise de telefonul celular – unde asemanatoare celor utilizate de cuptorul de microunde – existând riscul de a avea un impact negativ asupra sanatatii. Studiile lor au facut o legatura între expunerea la microunde ale celularului si incidenta anumitor boli canceroase, cum ar fi cancerul corneei, oboseala, pierderi de memorie si dureri de cap. Întrebarea se pune: este oare un pret a plati pentru libertatea si autonomia pe care ne-o procura aceasta tehnologie? Ramâne de vazut…

– Studiile epidemiologice asupra impactului expunerii radiatiilor de microunde sunt abundente. S-au facut studii urmarind mii de utilizatori pe o perioada de 10 ani pentru a determina daca boala canceroasa sau alte probleme de sanatate, pot fi direct asociate acestor microunde. Rezultatele nu sunt îmbucuratoare, totusi produsele abunda pe piata internationala, celularul facându-si aparitia în anii 1980. iar cuptorul cu microunde în anii 1950 în Statele Unite.

– Prof.Dr.LAI, cercetator la Univ.Mc.GILL din Montréal, în Laboratorul de cercetare în bioelectromagnetism al Univ.Washington a Seattle, a demonstrat ca energia microundelor distruge lanturile chimice din ADN (acid dezoxiribonucleic) din celulele creierului sobolanilor. De asemenea Dr.LAI a demonstrat ca microundele afecteaza aspectele importante ale metabolismului, dintre care sinteza melatoninei, un hormon care este implicat în timpul somnului, printre altele. Microundele diminueaza producerea melatoninei, ceea ce are ca efect marirea producerii de deseuri toxice în celule.

– OMS /Organizatia Mondiala a Sanatatii/ întreprinde studii asupra impactului microundelor asupra sanatatii individului, un vast studiu epidemiologic încercând sa stie daca telefoanele celulare cauzeaza primordial cancerul. S-a discutat în special de cancerul creierului, dar, din cauza pozitiei telefonului, s-ar putea de asemenea sa se puna problema cancerului nervilor auditivi – nervii urechiei fiind legati de creier – poate fi vorba si de cancerul glandei parotide – o glanda salivara situata în obraz. Studiile au inclus mai mult de 3.000 persoane cu tumori si 3.000 fara, rezultatele finale nefiind înca cunoscute.

– Cert este ca la ora actuala cifra utilizatorilor telefoanelor celulare depaseste 1 miliard. Mizele comerciale sunt gigantice, iar cercetatorii declara ca sunt periculoase, iar industriile nu sunt de acord cu ei. Din toate inovatiile tehnologice începând cu anii 1990, telefonul celular este cel care a profitat cel mai mult de o publicitate grandioasa. Niciodata un produs de consum nu a cunoscut atâta popularitate. Roger POIRIER, presedintele Asociatiei canadiene a telefoniei fara fir, a declarat ca \”telefonul celular a fost vânzatorul cel mai rapid din istoria umanitatii. Cu revolutia numerica, acest telefon a integrat faxul, internetul si curierul electronic\”.

– În final, se pune întrebarea: daca acest telefon celular declanseaza riscuri pentru sanatatea individului. Asteptam raspunsul OMS.

(Trad.subs.din Publicatii stiintifice si de specialitate canadiene si Documentare TVCan.)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Jurnal cultural (11) – Noiembrie 2005

1. Les Belles Etrangeres 2. Frankfurt 2005 3. In memoriam John Fowles LES BELLES ETRANGERES Carmen Musat: “In vreme ce...

Închide
3.139.67.157