caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

Politici editoriale

de (2-1-2006)

De mult simt nevoia sa scriu cate ceva despre politicile editoriale ACUM, dezvaluind cateva dintre « secretele » judecatilor noastre publicistice – altfel cat se poate de publice, dar despre care nu apucam mai niciodata sa scriem. E vorba de un set de reguli pe care le consideram subiective, desi ele ar putea face parte, fara pretentii prea mari, dintr-un mic manual de conduita jurnalistica.

Iata cateva dintre ele :
– Nu exista criteriu mai important pentru publicarea unui material decat acela de a fi relevant scris. Nu intereseaza cine il semneaza, nu intereseaza importanta subiectului sau punerea in pagina solicitata de autor. Sa fie relevant scris, cu respect fata de cititor, fata de ratiunea si capacitatea lui de a discerne, sa nu incite la violenta si sa nu atace in mod josnic, suburban si/sau neargumentat persoane sau institutii;
– Pornind de la conceptia ca Adevarul este o perceptie, nimic mai mult, nu verificam articolele din acest punct de vedere. Ne este suficient daca sunt verosimile sau « posibile » si ne bazam in restaurarea adevarului pe baza dialogului dintre autor si cititori;
– Au intotdeauna prioritate pentru mai multa vizibilitate articolele originale dar care privesc cat mai indeaproape subiecte cu o legatura cat mai directa cu lumea cititorilor nostri;
– Au prioritate pentru mai multa vizibilitate contributiile cu optiunea de notare din partea cititorilor, activata. Suntem mai mult decat o publicatie, suntem o comunitate virtuala si vrem sa ni se dea dreptul sa putem comunica fie si indirect, cu orice autor, sa ajungem la adevar chiar si prin aproximatii succesive;
– Editorii rubricilor au putere deplina asupra rubricilor lor. Ei nu sunt supusi nici unui fel de presiuni pentru anumite aparitii sau anumite subiecte. Nici presiuni « in forta » (gen « trebuie sa… ») dar nici presiuni « blande » (gen « va rog frumos sa… »). Nici editorul principal nu intervine, practic niciodata, pentru a favoriza un autor sau altul, peste optiunile editorilor sau ale echipelor editoriale;
– Contributiile cu prea multe erori de ortografie sau vadit inveninate, insinuante, intentionat distorsionate, se elimina de catre editori. Efectiv n-avem timp sa ne pierdem cu ele. Suntem destui care stim sa citim si sa scriem suficient de corect ca sa ne intelegem intre noi, ceilalti nu au decat sa se mai pregateasca inainte de a avea dreptul sa se adreseze acestui for sau sa-si aleaga un altul in care sa-si exprime ideile;
– Suntem un for privat, nu un for public. Nu consumam resurse publice de nici un fel pentru a fi nevoie sa dam publicului socoteala pentru ele. Doriti sa sprijiniti RLIV-ACUM ? Contributia dv. este bine venita. Veti deveni unul dintre proprietarii acestui for privat. Nu avem insa nevoie imperioasa de banii nimanui si nici nu vrem sa fim « o mare multime ».

RLIV-ACUM apartine de fapt cititorilor si editorilor (si nimeni nu poate fi editor daca are o agenda personala publicistica in afara agendei intregii echipe de editori).

Editorii fac regulile aici. Numarati-va printre ei, si veti avea un cuvant de spus la amendarea sau continuarea liste de reguli pe care tocmai ati terminat-o de citit !

Ecouri

  • Alexandru-Ionut Chiuta: (2-1-2006 la 00:00)

    Poate fi util sa facem o comparatie cu un alt regulament:

    POLITICA EDITORIALA: CONDITII DE UTILIZARE

    Poti colabora cu noi intr-unul din felurile urmatoare:
    a. Trimite contributii originale
    b. Tradu si trimite texte/materiale interesante din alte surse in alte limbi
    c. Inregistreaza-te ca utilizator pe site si posteaza comentarii la articole.

    REGULILE SUNT URMATOARELE:

    a. CONTRIBUTII ORIGINALE
    – trimite contributiile tale (texte, imagini, înregistrãri audio sau video) la contact@altermedia.ro SAU
    – inregistreaza-te, logheaza-te si apoi posteaza materialul tau direct in draft-ul siteului, de unde va fi preluat de unul din redactorii nostri si propus spre publicare. Imaginile le poti incarca direct folosind butonul upload.

    b. MATERIALE DIN ALTE SURSE
    – daca esti cunoscator intr-o buna masura al unei limbi straine, propune sau cere-ne un material de tradus/adaptat.
    – articolele traduse/adaptate se trimit sau posteaza dupa procedura de mai sus.
    # SCURT GHID PENTRU TRIMITERE DE CONTRIBUTII

    1. Citeste inainte conditiile noastre si termenii de publicare. Inainte de a trimite o contributie, asigurã-te cã ai înteles ce anume asteptãm.
    2. Spune ceva nou. Cautam colaboratori cu spirit combativ, care au ceva de spus, pentru contributii personale, articole de opinie, sinteze, relatari, reportaje. Spune-ne ceva nou, sau spune-o într-un mod nou!
    3. Trimite materiale cat mai complete. Fiind un serviciu bazat pe voluntariat, lucrãm în timpul nostru liber care este foarte restrans. Atunci cand ne trimiti ceva din proprie initiativã, fii cât mai complet! Pe cat posibil, trimite versiunea finalã si completã a materialului tãu, asa cum ai vrea ca ea sã aparã. Include hiperlegaturi spre pagini care trateazã acelasi subiect sau subiecte asemãnãtoare, cu text, imagini, înregistrari video sau audio.
    4. Spune sursa! Trimiti un text tradus/reprodus dupã un articol apãrut intr-o publicatie? Precizeazã sursa exactã (nume, sau nume si link exact la text, dacã este o sursã online) si data aparitiei. Scrii tu un material integral? Semneazã-l sau fã-ne sã întelegem cã îti apartine. Faci o traducere si gãsesti de cuviintã sã introduci un comentariu pe marginea subiectului? Delimiteazã comentariul între paranteze si scrie “nota mea”. Un material fãrã semnãturã si referinta a sursei nu va fi luat în considerare.
    5. Explica termenii. Dacã esti într-o altã tarã, sau dintr-o anumitã zonã din România, iar contributia ta are referinte la personaje sau evenimente de rezonantã locala, explicã-le sau prezintã-le pe scurt, ca sã poata intelege toata lumea despre ce sau cine este vorba. La fel, daca articolul tau contine termeni de specialitate sau daca trimiti in material tradus cu referire la persoane/stari de fapt mai putin cunoscute publicului roman.
    6. Decizia privind publicarea contributiei ne apartine în exclusivitate. Ne rezervãm dreptul de a nu publica o contributie, fãrã a ne justifica in vreun fel, precum si de a edita un text, pentru corectarea unor erori de exprimare.
    7. Intreaba! Daca ai dubii de orice fel, nelamuriri, scrie-ne si intreaba-ne.

    NU SE PUBLICA:
    – materiale care încalca legea sau instiga la incalcarea acesteia
    – injurii, referinte la viata privata a unor persoane
    – materiale opuse declaratiei noastre de principii
    – articole incomplete, fragmente sau contributii care nu indeplinesc norme minime de bun-simt lingvistic si etic
    – publicitate pentru profit.
    # CUM SA SCRII?

    Dacã nu ai experienta si doresti ca textele tale sa aiba sanse mai mari de a fi luate in consideratie, tine cont de urmatoarele sfaturi provenite de la profesionisti media:

    Reguli de baza ale jurnalismului online
    – Titlurile să contină informatii
    – Cuvintele si propozitiile cheie sa fie scrise cu aldine
    – Renuntã la cuvintele dificile si non-necesare
    – Scrie la obiect si pretuieste fiecare cuvânt
    – Alege un stil de scriere bazat pe fapte
    – Foloseste liste si marcatori (bullets) când acest lucru este posibil

    Sfaturi de la Jakob Nielsen (foarte cunoscut editor si jurnalist on-line)
    – Foloseste “regula piramidei inversate”
    – Cuvinte sau propozitii cheie cu caractere aldine
    – Alege titluri semnificative si incitante
    – O idee per paragraf
    – Marcatori pentru prezentarea faptelor
    – Spune totul în de două ori mai putin cuvinte

    Reguli americane
    – KISS=Keep It Short and Simple (Păstrează totul simplu)
    – Cut the Crap (Taie prostiile)
    – Less is more (Mai putin înseamnă mai mult)

    c. COMENTARII

    Daca va inregistrati pentru a posta comentarii la articolele publicate, tineti cont de urmatoarele:

    – toate comentariile sunt moderate si necesita aprobarea unuia din redactorii AlterMedia, lucru care este facut in limita timpului liber. Va rugam exersati-va rabdarea.
    – facilitatea comentariilor este deschisa persoanelor care doresc un dialog constructiv si civilizat. Injuriile, jignirile inutile si discutiile care depasesc limitele bunului simt nu sunt admise.
    – daca nu aveti nimic important de spus, abtineti-va; nu irositi inutil timpul moderatorilor si al cititorilor.
    – postati comentarii doar in legatura cu subiectul articolului in cauza.
    – nu reproduceti articole din alte publicatii, mai ales online; cate propozitii relevante si un link sunt suficiente.
    – respectati-i pe altii ca sa fiti respectat.
    – facilitatea comentariilor a fost deschisa incepand cu 15.07.2005. Va rugam NU postati comentarii la articole ANTERIOARE acestei date.

    Situatiile de incalcare a regulilor de mai sus sunt apreciate de catre moderatori, iar sanctiunile aplicate sunt la bunul plac al acestora. Moderatorii nu sunt obligati sa isi justifice in nici un fel deciziile privind administrarea facilitatilor interactive.

    ( Sursa: http://ro.altermedia.info/index.php?p=10 )

  • Nea Marin: (2-1-2006 la 00:00)

    Domnule Andronache,

    cum nu? Va raspund cu placere – si pe urma ma si duc la culcare.

    Ravnitu’? E de-nteles. Eu as zice ca „a-ti face mana” pe-un site de amatori poate duce la alcatuirea unui portofoliu pentru cand mergeti la un interviu.

    De fapt, cred ca v-a dat asta prin minte. Ramane de vazut cand ies posturile alea si cu cine va veti bate de fapt.

    Eu, nefiind de meserie, nu pot si nici nu vreau sa ma pronunt. Nu-mi intra-n „caietu’ de sarcini”, carevasazica…Daca ati fi evoluat in algebra, era o alta mancare de peshte, poate ca v-as fi putut da si vreo recomandare – dac-a mers la CALTECH, tre’ sa mearga si-n RO.

    Ce pot eu face? Doar sa va urez mult, mult succes.

    Toate bune pentru 2006,

    Nea Marin

  • gabriel andronache: (2-1-2006 la 00:00)

    Nea Marin,
    Mi-ar fi placut si mai mult raspunsul dv daca ati fi facut referire la Romania si altfel decat folosind un indicator rutier.
    In rest, m-ati dat gata cu CALTECH.
    Toate bune.

  • Nea Marin: (2-1-2006 la 00:00)

    Domnule Andronache,

    va rog sa-mi permiteti sa va contrazic la primul punct (imi pare rau, n-am avut timp sa citesc mai departe, nu mi-o luati, va rog, in nume de rau).

    Nume cu greutate? Pai asta-i jurnalismul viitorului, domnule Andronache, cel pe care nu-l puteti invata la fac. de jurnalism, nu? de cand citeste facultatea Viitoru’?

    Ca dac-ar fi asa, de ce l-am publica pe dl. Andronache? Vedeti cum se poate intoarce masa?

    Eu zic asa: sa multumim cui a facut acest site de bun gust, asa cum s-a priceput.

    Toate cele bune,
    Nea Marin

  • gabriel andronache: (2-1-2006 la 00:00)

    Nea Marin,
    Sa va spun un lucru.
    Recunosc ca sunt un anonim.
    Uneori, e o postura confortabila.
    Vreau sa intreb un tanar care ravneste sa devina un ziarist cunoscut, ce prefera: sa scrie luni de zile alaturi de amatori sau cot la cot cu nume mari?
    Cand o sa aveti timp, v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde.

  • gabriel andronache: (2-1-2006 la 00:00)

    Descopar cu surprindere anumite lucruri care imi perturba toate cunostintele mele de jurnalistica, e drept, clasice, pe care inca le mai detin. Pentru a fi cat mai elocvent, voi aborda punctual fiecare „regula publicistica” continuta in articol.
    – „Nu intereseaza cine il semneaza”. Eu inteleg de aici ca este eliminata raspunderea autorului pentru cele afirmate in articolul sau (din moment ce nu are importanta sub ce nume publica). Fara a-si asuma propria semnatura, autorul unui material poate insira vrute si nevrute. Sau probabil te-ai gandit ca numele „mari” nu sunt cautate de catre editorii ACUM. Or, tocmai numele cu greutate dau prestanta unei publicatii.
    – „nu intereseaza importanta subiectului”. Si de aici inteleg ca nu mai are importanta gradul de interes pe care l-ar putea suscita un articol din publicatia ACUM. Pai daca nu are importanta subiectul, la ce bun sa mai citesti un ziar? E ca si cum m-as duce la gara, cer un bilet, sunt intrebat incotro vreau sa plec, iar eu raspund: „habar n-am, ori la Bucuresti, ori la Sascut, tot aia e!” Spui mai departe: „Sa fie relevant scris, cu respect fata de cititor, fata de ratiunea si capacitatea lui de a discerne, sa nu incite la violenta..”. Din start avem respect fata de ratiunea si discernamantul celor carora ne adresam, ca doar nu ne-am propus sa facem misionariat in Togo, invatandu-i pe bastinasi sa citeasca!
    – „Pornind de la conceptia ca Adevarul este o perceptie, nimic mai mult, nu verificam articolele din acest punct de vedere” Aici chiar ca se produce o revolutie in jurnalistica: neverificarea autenticitatii surselor si a celor publicate. Abia de aici incepe haosul si amatorismul. „Ne este suficient daca sunt verosimile sau « posibile » si ne bazam in restaurarea adevarului pe baza dialogului dintre autor si cititori”. Adica, daca autorul X afirma ca a vazut doi irakieni sarind gardul inchisorii NATO din Rosiorii de Vede, noi putem spune: da, dom’le, e posibil…iar daca mai vin 3 scapatati si confirma prin ecouri viziunea autorului, atunci avem o stire bomba „In Romania se confima existenta inchisorilor politice americane”! Eu sper sa nu ajungem la acest nivel al ridicolului!
    – „Au prioritate pentru mai multa vizibilitate contributiile cu optiunea de notare din partea cititorilor, activata.”. Eu am ajuns de mult timp la concluzia ca acest sistem de notare este departe de a fi unul relevant. Intr-o zi, colind toate internet-cafe-urile din oras, imi punctez articolul cu 20 de alde 5, iar cu aia 10 de 1 pe care mi-i dau cititorii ajung la o medie rezonabila care spune orice, numai adevarul, nu.
    – „Suntem mai mult decat o publicatie, suntem o comunitate virtuala”. Daca suntem mai mult decat o publicatie, atunci nu mai suntem publicatie. Devenim un club, un pension, o sala de bingo, o slujba de duminica, dar numai ziar nu ne mai putem numi daca ajungem „o comunitate virtuala”. Ce facem? Scriem si ne citim intre noi? Devenim un concurs de karaoke jurnalistic, unde amatorii imita profesionismul, intr-un talmes-balmes din care iese o lalaiala cu pretentii de hit?
    – „Nu avem insa nevoie imperioasa de banii nimanui si nici nu vrem sa fim « o mare multime ».”. Pai „mare multime” tocmai am devenit, prin acea „comunitate virtuala” care nu face altceva decat sa dilueze calitatea textelor din ACUM. Cat despre bani, da, avem o nevoie imperioasa de ei. Banii aduc profesionalism. Profesionalismul aduce calitate si eficienta. E ca si cum ai vrea sa ai in continuare o armata formata din recruti care abia stiu sa tina arma in mana, dar cu care vrei sa faci fata unei confruntari serioase.
    Eu scriu de aproape un an in publicatia ACUM. Mai bine sau mai prost. Dar mereu am sperat ca perioada de amatorism este una provizorie si ca, in scurt timp, profesionismul ii va lua locul. Din pacate, dupa un an de zile, vad ca lucrurile se intorc nu numai la nivelul unui stadiu jurnalistic incipient, ci, mai jos, catre ambitiile unei gazete satesti, care nu-si propune altceva decat sa umple avizierul de la primarie si nimic mai mult.
    As fi putut sa tac si sa ma fac ca totul e perfect, sa fiu un yesman si sa ma inscriu intr-un cor de aplaudaci. Dar asta e parerea mea despre aceste politici editoriale si, intocmai ca o declaratie la politie, o semnez si o sustin.

  • Stefan Maier: (2-1-2006 la 00:00)

    Gabi, imi sta mintea de doua zile sa-ti raspund, dar n-am avut timp. Uite, revin, pe puncte (aproape toate):

    – „Nu intereseaza cine il semneaza”.
    *** Da, nu intereseaza. Autorul are raspundere, nu se elimina aceasta. Insa n-avem socluri pentru nimeni, asta e ideea. Cel mai mare nume daca vrea sa publice in RLIV-ACUM trebuie sa posteze si sa se supuna judecatii editorului rubricii respective. Sau sa fie editor el insusi – cu mare placere, respect si admiratie.

    – „nu intereseaza importanta subiectului”.
    *** Yep. Pot prefera un articol despre pisica lui Adrian Vulvara, unuia despre Traian Basescu. Asta e ideea. In comunitatea noastra vituala s-ar putea sa fie mai importanta pisica lui Adrian.

    – „Pornind de la conceptia ca Adevarul este o perceptie, nimic mai mult, nu verificam articolele din acest punct de vedere”
    *** Exact. Adevarul e o perceptie. Prefer sa recunoastem asta din start decat sa publicam, ca presa din multe locuri ale lumii (nu doar RO) minciuni verificate ca adevar (dar la care nu exista drept de ecou si/sau replica – un fapt ce ar putea aduce adevarul la lumina si care la noi, aici, functioneaza). Iar daca se produc neadevaruri care se publica, autorul se face, simplu, de ras. Ba-baaaayyyyy…

    – „Au prioritate pentru mai multa vizibilitate contributiile cu optiunea de notare din partea cititorilor, activata.”.
    *** Este relevanta notarea ca ACCEPTARE a autorului de a se supune riscului notarii. De astfel de autori avem nevoie, care vor sa riste, au curaj. Abuzurile le filtram periodic, nu uita. Avem instrumente statistice destul de sofisticate pentru asta.

    -…Ce facem? Scriem si ne citim intre noi? *** Da. Daca din asta se va naste si o publicatie, cu atat mai bine. Dar deocamdata asta suntem.O gazeta sateasca. Un sat mai deosebit, cu aproape 3000 de locuitori si care poate face o diferenta intr-o buna zi.

    – „Nu avem insa nevoie imperioasa de banii nimanui […]
    *** Imperioasa – e cuvantul-cheie. Ideea e ca nu avem nevoie de bani cu agenda. Gaseste bani fara agenda si ii luam imediat si mergem „la lupta cea mare”! Crede-ma, stiu ce vorbesc.

  • Virgil Iordache: (2-1-2006 la 00:00)

    Stilul frust al acestui articol mi-a placut. Si in special asumarea responsabilitatii de for PRIVAT.

    Privat fiind acest for, sesizez doua implicatii.

    Una cu privire la cum trebuie facut: doar cum vor editorii lui. Sa invoci ca incalca reguli de jurnalism este penibil, atata vreme cat profiti de succesul forului care le incalca.

    Alta e personala: ma bucur ca nu exista un jurnalism standard, si ca poate se naste unul de un fel nou.

    Sau poate ca deja s-a nascut. Felicitari !



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sfîrşit de An

Amurg de sfirşit de an. Cerul e senin, colorîndu-se în spectrul roşiatic-azuriu pînă cînd discul auriu al Soarelui se scufundă...

Închide
3.133.155.253