caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Cum incurcam noi criteriile

de (2-1-2006)

Ministerul Justitiei acorda „stimulente financiare” judecatorilor. Nimic rau in asta. Pe ce criterii? Criteriu unic: vechimea sub 3 ani. De ce? Pentru ca judecatorii cu vechime sub 3 ani au salarii mici.
S-a gandit cineva la calitatea actului de justitie? S-a facut o evaluare pe baza unui set de criterii de performanta, stabilite, cum ar fi normal, tot de minister?

Aceasta masura discriminatorie are si o latura egalitarista cu atat mai regretabila, cu cat afecteaza judecatorii tineri, de la care tot noi asteptam corectitudine si profesionalism. S-a facut vreo diferentiere, pe baza unei evaluari profesionale, intre cei care beneficiaza de acest ajutor financiar? Ori, indiferent de cum isi fac datoria, toti judecatorii cu vechime sub 3 ani au primit aceeasi suma? Pai cum sa ne rupem de trecutul comunist? Dand lectii combinate, de egalitarism si discriminare?

Daca si-a imaginat cineva ca va compensa o injustete (salarii prea mici pentru judecatorii cu vechime mica) cu alta, nu s-a gandit ca judecatorii care au depasit de 1-2 ani „bariera” celor 3 ani sunt acum defavorizati inca o data?

Se doreste iertarea de datorii a marilor datornici. Pe ce criterii?
Criteriu: ca au datorii atat de mari, incat nu mai pot fi recuperate. Dar cine trebuia sa ia masuri la timp si nu a luat? Sau asta nu mai conteaza? Atunci, de ce sa ne mai platim corect taxele si impozitele? Daca statul nu are nevoie de sute de milioane de lei de la marii datornici, la ce-i mai trebuie impozitul pe profit platit de o firma oarecare, sau neinsemnatul impozit pe venit platit de un simplu cetatean sau un biet impozit platit pentru o garsoniera?
Alt criteriu: imaginea Ministerului de Finante. Dar imaginea romanului de rand, din ce in ce mai sarac, dar care din saracia lui va plati in final „generozitatea” guvernamentala, nu este un criteriu?

Inca putin si Miron Cozma va fi eliberat. Pe ce criterii? Pentru buna purtare in penitenciar. Nu stiu cum s-a purtat in perioada detentiei. Dar stiu ca Miron Cozma nu a fost condamnat pentru un scandal la birt sau furtul unei posete. Nu purtarea in penitenciar a lui Miron Cozma este problema societatii, ci cum s-a purtat in libertate.

Facem noi ce facem si incurcam criteriile.

Tot speram ca vom intra in Uniunea Europeana si „ni se va da”. Sa nu ne facem iluzii. Spre deosebire de noi, cei de acolo nu obisnuiesc sa incurce criteriile si nu dau nimic gratis. Iar criteriile cele mai importante, incluse implicit in tot ce ni se cere sa rezolvam inainte de aderare, sunt: sa fim corecti, sa aruncam lenea peste bord si sa fim destepti!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sfîrşit de An

Amurg de sfirşit de an. Cerul e senin, colorîndu-se în spectrul roşiatic-azuriu pînă cînd discul auriu al Soarelui se scufundă...

Închide
52.14.37.165