Pentru citeva ore m-am transformat in urias, si am privit Israelul de sus, si asta nu in imaginatie. Nu departe de Latrun, pe un picior de plai s-a construit “Little Israel”, un complex de machete si gradini naturale miniaturale. Pe scurt pe un mic teritoriu e loc pentru toata lumea, si poti sa te bucuri de toleranta spiritului. Nu ne ramine decit sa readucem toleranta si intelegerea la nivelul real, de la cel miniatural.
Dar sa incepem calatoria in timp si-n spatiu. Ne-am urcat intr-un electrocar, si ne-am trezit in epoca minoica.
N-am gasit Minotaurul, dar ne-am intrebat unde au disparut toti membrii ai acestei culturi, de pe aceste meleagurile Caaneene; se pare ca au plecat in cautarea Minotaurului pe alte meleaguri. Dupa citeva secole am ajuns impreuna cu triburile lui Abraham la Beer-Sheva si am hotarit sa raminem aici. Ne-am intins corturile si ne-am construit case renuntind la viata nomada. Ne-am sapat 7 puturi si asa am denumit locul (Sapte-Puturi).
Dar cum viata e scurta, Abraham a trecut in Tara Dreptilor, iar neamul l-a inmormintat la Hebron, considerindu-l atit tatal ebreilor cit si al arabilor. Nu stiu cum a fost atunci, dar mai mult ca sigur ca era loc pentru toti. Probabil ca pelerinii de toate natiile trageau la acelasi caravanserai, nu ca azi, cind totul e complicat si cu ghimpi pe sirma.
Cum timpul omului modern e scurt, am sarit citeva secole si am acostat in Caesarea lui Horodus. De pe terasa restaurantului am privit in negura timpului, retransformind ruinurile intr-un oras portual imperial.
Tumultumul strazilor, larma comerciantilor, se imbina cu mirosurile orientale. Totul e prosper, iar seara amfiteatrul e plin. Pina in zilele de azi, dupa doua milenii ne bucuram de acustica perfecta a salii. In serile de vara, in briza marii, cele 4500 de locuri sint ocupate de amatorii de concerte si opera. Deci pot spune ca spiritul uman nu s-a schimbat. Dar din pacate nu toate timpurile au fost pasnice.
Asa cum se naste o supernova, tot asa din cind in cind, se naste si o noua religie. Unul din invataceii Eseenilor, a dezvoltat o noua filozofie, o reinterpretare a valorilor spirituale, care in scurt timp s-a transformat in una din marile religii ale lumii moderne, Crestinismul. Dupa nu mult timp, (daca luam ca unitate secolul),la numai 6 secole, la citeva saptamini de mers de caravana, s-a format o alta religie, Islamismul. Si cind stai si gindesti, astea s-au petrecut in familie, intre nepotii lui Abraham. Din pacate Islamismul a dus si continua sa duca la scindarea lumii.
Dar sa ne intoarcem la “Litlle Israel”.
Ca si civilizatia minoica, au trecut pe aceste meleaguri si si-au lasat amprenta beduinii, elenii, romanii, fenicienii, druzii, otomanii; cei care au ramas aici si au renascut ca pasarea Phenix, au fost copiii lui Abraham, formind dupa numai 2000 de ani Israelul modern.
Privesc de la inaltime-am ciclopica bogatia spirituala a Israelului antic si modern, privesc vestigiile Romanilor, Cruciatilor, Salahadinilor, Templierilor, si ma preumblu plin salile umbroase ale templelor tuturor sectelor crestine, in armonia muzicii corale, bucurindu-ma de adierile melodice ale vintului de May.
Si va veni ziua in care neamurile lui Abraham vor trage la acelasi caravanserai si se vor desfasta cu povestirile celor O mie si una de nopti.
Dar pina atunci sa ne odihnim in una din gradinile miniaturale.