caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Biserica Angliei pusă în dificultate de demonstranții anti-capitaliști

de (3-11-2011)
3 ecouri

Demonstranții anti-capitaliști care ocupă piața din fața marii catedrale St Paul din Londra sunt pe cale să obțină o nouă victorie, după ce Corporația Londrei, care administrează City – cartierul de afaceri al Londrei a propus protestatarilor să rămână acolo până la Anul Nou.

Acum câteva zile, ierarhia anglicană și-a retras acțiunea de evacuare împotriva demonstranților iar protopopul catedralei și-a înaintat demisia.

Organizația Occupy London Stock Exchange (OLSX) – Ocupați Piața de Valori a Londrei – a descris propunerea Corporației drept “o uriașă întoarcere cu 180 de grade”.

Doar cu câteva zile în urmă, conducerea catedralei – cea mai mare din Londra – îi amenința pe cele câteva sute de protestatari care sunt cantonați în circa 200 de corturi din jurul imensului lăcaș de cult și atracție turistică cu o acțiune de evacuare în justiție.

Dar demisia protopopului Graeme Knowles a schimbat drastic situația. Episcopul Londrei, Richard Chartres, a făcut apel la City-ul londonez să intre în dialog, iar Arhiepiscopul de Canterbury, primatul Bisericii Angliei, Rowan Williams, a declarat că o taxă pe tranzacțiile financiare – așa numita “taxă Robin Hood”  – ar fi idee bună.

Ierarhia anglicană a avut mai întotdeauna în ultimii 25 de ani simpatie pentru ideile de stânga și a avut poziții liberale în ceea ce privește atitudinea față de homosexuali și hirotonirea femeilor.

Mișcarea OLSX, inspirată după Occupy Wall Street de la New York, protestează împotriva a ceea ce numește lăcomia și inegalitatea ce emană din City, o compenentă crucială a economiei britanice.

Cantonarea în zona St Paul este strategică, dată fiind proximitatea City-ului, aflat în parohia catedralei și a faptului că lăcașul de cult este vizitat anual de 820000 de persoane.

Protestul amenință nu doar venituri zilnice de circa 20000 de lire sterline din biletele vândute, dar și donații venite din partea oamenilor de afaceri din City.

St Paul’s are venituri anuale de circa 15 milioane de lire, iar în ultimii 10 ani a beneficiat de donații de circa 40 de milioane de lire, care au permis renovarea catedralei  care a fost inaugurată în 1697.

Biserica Angliei însăși este pusă într-o situație delicată, între Dumnezeu și Mamon, cum spunea un titlu din presă acum câteva zile.

Catedrala St Paul este un simbol al acestei Biserici, care în teorie este una de stat, dat fiind faptul că în capul ei se află chiar monarhul, iar relația cu City-ul este fundamentală.

Pe de altă parte, Biserica Angliei este în puternic declin, numărul de credincioși scăzând dramatic de la an la an. Și cu toate acestea, ierarhia anglicană se arată adeseori solidară cu demonstranții anti-capitaliști, care, iată, au ajuns să perturbe acest lăcaș de cult și cultură, simbol al capitalei britanice și al Bisericii Angliei.

Ecouri

  • Andrei Panait: (3-11-2011 la 20:17)

    „Taxa Robin Hood”, iata o idee foarte buna care eu o sustin in mod activ. Sunt sigur ca si dvs. totodata, Dl-e Clej. La mai mare, ocupatia globului!

  • Petru Clej: (4-11-2011 la 03:47)

    Domnule Panait, siguranța dumneavoastră e o dovadă a aroganței de care dați dovadă. Cu oameni ca dumneavoastră nu pot avea ceva în comun.

  • Aurelian: (4-11-2011 la 06:58)

    Domnule Clej, cand vine vorba de aroganta, acuzatia dumneavoastra e un fel de „rade ciob de oala sparta”.
    Revenind la subiectul articolului, nu pot decat sa admir o institutie (publica, s-ar putea spune) care isi permite sa sustina un protest – in definitiv – antisistem.
    Desigur, in declaratii mai sunt oameni care-si exprima idei gandite doar pe jumatate – gen „taxa Robin Hood”. Dar, pana la urma Biserica Anglicana este fortata de declinul numarului de membri sa para ca este „de partea poporului”. Iar daca asta inseamna enuntarea de idei de stanga (chiar socialiste pe alocuri), pare ca sunt dispusi s-o faca.
    Personal sunt curios cum s-ar comporta bisericile „traditionale” (catolica sau ortodoxa) in aceeasi situatie, data fiind rigiditatea lor si relatia mai mult decat prietenoasa cu guvernele.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
INVITAȚIE – CERCUL CULTURAL DIN IERUSALIM

Vă invităm să participaţi la o întâlnire pe tema “Capitolul românesc al Holocaustului: percepţii în perioada comunistă şi după 1989”.

Închide
18.116.69.195