caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Postul Craciunului

de (5-12-2005)

Cuvantul post semnifica absenta voluntara, partiala sau totala de hrana, absenta ce are in general limite variabile. El este practicat din cele mai vechi timpuri pentru recapatarea sanatatii, pentru mentinerea tineretii si pentru iluminarea spirituala.

Marii conducatori spirituali au avut o deosebita incredere in puterea postului de a inbunatati nu numai starea fizica ci si puterea mentala.
Pitagora cerea ucenicilor sai sa posteasca 40 de zile inainte de a fi initiati sustinand ca mintile lor puteau fi purificate si limpezite numai prin post pentru a putea intelege invataturile legate de secretele vietii.
Deasemeni in orasul Alexandria din Egipt, considerat pe vremuri unul dintre centrele educationale ale lumii, ucenicii trebuiau sa posteasca 40 zile inainte de a studia cu maestrul lor.
Postul de 40 de zile al lui Iisus reprezinta un real exemplu ce trebuie sa il urmam.

Postul religios al Craciunului este practicat de mii de ani si face parte integranta din viata crestinului.
In traditia crestina postul Craciunului ne purifica sufleteste si trupeste, ne intareste organismul, fiind astfel pregatiti pentru perioada de iarna.

In timpul postului nu se consuma alimente de origine animala (carne, oua, lactate), alimente ce determina existenta multor toxine in organism.
Postul reprezinta o excelenta detoxificare a organismului, ne face sa ne simtim mai bine, ne intareste sanatatea. Desigur nu se face o buna eliminare a toxinelor daca nu mancam carne dar fumam sau bem alcool.

Stilul de viata si alimentatia dezechilibrate afecteaza tubul digestiv si un post cu o alimentatie fara proteine de origine animala ne este necesar pentru purificare si pentru cresterea rezistentei organismului. De altfel mancarea in exces incurajaza fermentatia si putrefactia iar in intestine se dezvolta milioane de microbi care ne afecteaza sanatatea. In acest caz o detoxificare a organismului este cu atat mai mult necesara.

In timpul postului este bine sa se consume doi litri si jumatate lichide pe zi (apa plata, ceaiuri, supe etc) pentru o buna hidratare a celulelor corpului si pentru a ajuta la eliminarea toxinelor .

Se cunoaste faptul ca sanatatea trupului si sanatatea sufleteasca sunt strans legate intre ele si acest lucru nu este de neglijat. Este bine ca postul sa fie insotit de rugaciune caci astfel se curata atat mintea cat si sufletul, determinand inaltarea spirituala.

In perioada postului este bine sa evitati situatiile conflictuale sau discutiile contradictorii si sa ii iertati pe toti cei care v-au suparat, inpacandu-va cu ei. Este bine sa va cereti iertare celor pe care i-ati suparat stabilind o buna relatie cu ei. Astfel eficienta postului este cu mult mai mare.

Toxinele si alimentatia in timpul postului.
Cu totii cunoastem faptul ca bolile apar in urma acumularilor de toxine in organism .
Simptomele bolilor reprezinta de fapt lupta organismului de a localiza si elimina toxinele. Organismul bolnav incearca sa sacrifice o parte a sa pentru a salva intregul.

Mascarea simptomelor cu ajutorul medicatiei nu rezolva boala ci doar o ascunde, cauza ei profunda nefiind inlaturata. Cauza profunda, intoxicarea careia i s-a blocat o cale de descarcare nu a fost rezolvata si ea poate da nastere oricand, altor simptome sau unei crize.

Desigur nu trebuie sa asteptam diverse simptome pentru a face o purificare a organismului ci putem sa o facem preventiv pentru a ne intari sanatatea.

Carnea provoaca multe afectiuni printre care amintesc guta, tulburari renale si hepatice, hiperuricemie, etc
In timpul postului ea poate fi inlocuita cu fasole uscata, linte, soia, varza, cereale germinate, etc.

Este perioada in care puteti manca din belsug fructe si legume, salatele fiind extrem de valoroase.
Pentru ca alegerea fructelor si legumelor este importanta voi pune in evidenta cateva proprietati esentiale ale lor.
– ceapa, usturoiul, ridichile si prazul contin un antibiotic natural, alicina, antibiotic care nu va afecteaza flora microbiana dar este capabil sa distruga germenii patogeni;

– usturoiul si ceapa dilueaza sangele si descongestioneaza;

– morcovii, bogati in betacaroten, impiedica formarea depozitelor pe peretii arteriali, prevenind ateroscleroza. Ei regleaza digestia, ajuta ficatul, intaresc vederea si va fac pielea mai moale si mai frumoasa;

– telina este un bun stimulator al suprarenalelor, intarind astfel sistemul imunitar;

– soia sub toate formele este extrem de bogata in fibre si protejeaza. Trebuie sa remarc faptul ca fibrele au un rol esential in regularizarea digestiei;

– cartofii pe langa vitamina C si saruri minerale sunt bogati in fibre;

– spanacul este un bun curatitor al intestinelor, el se numeste si matura intestinului;

– nucile contribuie la scaderea colesterolului si la cresterea puterii de concentrare;

– doua mere pe zi scad colesterolul;
– conopida si broccoli neutalizeaza substantele cancerigene din alimente;

– lamaile si kiwi contin multa vitamina C ;

– uleiul de masline este unul dintre cei mai buni agenti naturali de prevenire si combatere a bolilor de inima. Este excelent pentru salate.

In incheiere doresc ca acest post al Craciunului sa va aduca in case liniste sufleteasca, impacare, bucurie si multa, multa sanatate.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cazul Ovidiu Petre

Nu cred in coincidente… Vineri, Comisia de Disciplina a FRF l-a suspendat o etapa pe mijlocasul banatenilor, Ovidiu Petre, astfel...

Închide
3.143.7.112