caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Manipularea, cea mai sangeroasa arma

de (5-12-2005)

Autori: Bogdan Nicolai, bogdan.nicolai@evz.ro, Florian Bichir, florian.bichir@evz.ro

Aparate de inspaimantat multimea
Razboaiele secolului XXI au depasit faza in care soldatii se ucideau intre ei, aruncand cu disperare pe campul de lupta arme de distrugere in masa, lasand loc unei alte metode de confruntare mult mai infricosatoare: Razboiul PSY. „Cine poate spune cu certitudine ca avioanele CIA care transportau prizonieri sau inchisorile de pe teritoriul Romaniei nu sunt decat simple jocuri?”, sustine un ofiter SIE in rezerva, Dan Alexe.

„In acest tip de lupta, practic imperceptibil, sunt angrenati specialisti PSYOPS militari, din cadrul serviciilor secrete, specialisti in imagologie, antropologi sau istorici care au ca scop controlarea totala a populatiei dintr-un anumit spatiu”, ne-a declarat profesor doctor Ilie Badescu, directorul Institutului de Studii Sociocomportamentale si Geopolitice din Bucuresti.
Razboiul PSY este „cel mai inuman si mai crud mijloc de castigare a unei confruntari armate”, sustine Dan Alexe. In permanenta suntem loviti de „mesaje subliminale, manipulati de simbolurile si ideile elaborate conform unui plan strategic international de specialisti, pornind de la educatie si pana la religie”, spune Ilie Badescu. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Romane de Cercetari Psihotronice, Eugen Celan, crede ca, „odata perfectionata arma PSY, fiecare om trebuie sa fie constient ca oricand realitatea ii poate fi inlocuita de produse ale imaginatiei” si ca va fi bombardat cu iluzii menite sa „ii arda creierul”.

„Cel mai inuman si crud mijloc de castigare a unui razboi”
In lupta, specialistul PSY a inlocuit gloantele cu mesaje subliminale, iar armele de foc cu televizorul
Colonelul Eugen Lungu este unul dintre specialistii din fruntea Departamentului de Operatii Psihologice din cadrul Statului Major General. Pe chipul barbatului inalt, intre doua varste, imbracat in haina militara, abia se mai disting urmele razboiului pe care pare sa-l fi lasat in urma. Cearcanele adanci mai amintesc inca de noptile interminabile, in care, alaturi de aliati, a lucrat la propaganda psihologica din teatrele de operatiuni.

Soldatul perfect
„Pentru noi informatia este vitala, pe ea construin-du-se un intreg plan operativ”, sunt primele cuvinte ale militarului cu care Sergiu Nicolaescu a tinut sa se fotografieze in timpul vizitei sale in Kosovo. Ca si in Albania, Bosnia-Hertegovina, Afganistan sau Irak, in cadrul misiunii KFOR din Kosovo viata luptatorilor PSY atarna de un fir de par. De aceea, „operatorul psihologic este atat un bun tragator cu arma, cat si un bun sociolog, psiholog, etnolog sau economist.

La aceste calitati adaugandu-se si cele de ordin cultural, religios si istoric”, sustine Eugen Lungu. „Noi suntem partea academica din teatrele de operatiuni, iar pregatirea unui specialist PSYOPS dureaza peste 3-4 ani”, declara cu mandrie colonelul. „In PSYOPS se lucreaza cu mentalitati, cu atitudini si primesti foarte greu confirmarea ca actiunile tale si-au atins scopul”.

La un pas de moarte
Pe un teren controlat de „armele neconventionale”, psihotronice sau psihoelectronice care induc stari si emotii, dupa cum ne-a semnalat doctorul in psihologie Mihai Turcu, de la Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu, luptatorul PSY risca enorm.

„Luptatorii PSYOPS romani se expun in fiecare misiune riscului de a fi victimele acestui razboi purtat cu armele obscure ale serviciilor secrete”, ne-a declarat Dan Alexe, fost ofiter SIE. In Albania, spre exemplu, din cauza ca s-a luat apa calda in zona unde au fost cantonati romanii, cei care erau pe teren pentru a imparti reviste, ziare, afise si alte materiale propagandistice au fost la un pas sa fie linsati de populatia iritata. „Operatorii nostri au reusit sa scape dintr-un teatru de operatiuni unde aliatii au inregistrat numeroase pierderi de vieti omenesti”, sustine Eugen Lungu. „Rolul luptatorilor PSY militari este foarte important, pentru ca orice civil poate deveni combatant peste noapte. Daca nu se „lucreaza” la atitudinea localnicilor, soarta ocupantilor poate fi tragica”, sustine Mihai Turcu.

Daca PSY-ul militar „lucreaza” pentru mentinerea pacii, serviciile speciale din teatrele de operatiuni duc „razboiul neconventional”, afirma Mihai Turcu. „Scopul acestora este acela de a manipula prin diversiuni, iluzii optice, holograme sau substante chimice psihicul luptatorilor”, conchide acesta.

Operatiunile PSY, razboiul viitorului
Operatiunile psihologice constau in actiuni planificate care au ca scop transformarea informatiei adunate de pe teren in mesaje catre populatia dintr-un teritoriu strain, pentru a-i influenta emotiile, motivatiile si gandirea. „Nu poate fi vorba de o parte negativa a PSY-ului militar atata timp cat se lucreaza cu elemente din realitatea imediata.
De aceea, nu trebuie confundat cu „deception”, un alt tip de PSY, dar care lucreaza cu neadevaruri si are alte scopuri”, ne-a declarat Eugen Lungu. Nu in ultimul rand, aceste mesaje „codate” au ca scop influentarea comportamentului guvernelor, organizatiilor, gruparilor si indivizilor din teatrele de operatiuni din alta tara.
Scopul final al operatiunilor psihologice este acela de a induce sau de a orienta intr-o directie favorabila atitudinea si comportamentul populatiei din teritoriul tinta in asa fel incat sa coincida cu obiectivele celui care declanseaza lupta PSY.

O mie de manifeste pe cap de om
Specialistii in operatiuni psihologice din cadrul armatei pot spune ca, dupa experienta ultimilor douazeci de ani, acest domeniu de activitate din teatrele de operatiuni a atins maturitatea. In anul 1944, anglo-americanii lanseaza circa 300 de milioane de manifeste pe luna, in timp ce germanii arunca in lupta documentele false transmise pe frecventele interceptate de aliati.

Razboiul din Vietnam a ramas in istorie drept cea mai incrancenata disputa dusa „in mintea soldatilor”. De la cele peste 1.000 de manifeste pe cap de vietnamez pana la „insomniile” provocate de emisiile sonore din cadrul operatiunii „Big One Red”, SUA au aruncat in lupta intreg arsenalul armelor neconventionale. Dupa aceasta experienta, PSYOPS devine o veritabila arma nonletala, dar extrem de eficienta, care a fost aruncata in luptele din Malvine, Golf, Iugoslavia, Albania, Irak, Afganistan si Pakistan.

„Maskirovka” sau „deception”
„Tehnici sofisticate de distragere a atentiei in timpul unei confruntari armate exista de mult in razboaiele moderne”, sustine dr. Mihai Turcu. In cadrul programelor de intoxicare de tip rusesc, „maskirovka”, sau american, „deception”, gaze halucino-gene, holograme hipnotizante sau informatii de falsificare a realitatii garantau succesul in orice confruntare.

In timpul razboiului din Vietnam, cele doua arme letale obscure ale Rusiei si SUA s-au lovit in cadrul unui program care avea ca unic scop „prajirea creierelor combatantilor”. „Bombele sonore” (n.r. – dispozitive auditive care „atacau” soldatii cu scancete de copii sau diversiuni), holograme, gaze toxice sau simulatoare sofisticate au fost aruncate in lupta pentru a slabi puterea de rezistenta a beligerantilor.
secolul XXI

Istorie neconventionala

Istoria PSY-ului international incepe in 1915, cand este infiintat in Franta „Serviciul de propaganda prin aviatie”, urmat de „Biroul de propaganda” din Germania si de cel din Anglia. In 1917 este lansata pe „piata” prima bomba cu manifeste, capabila sa imprastie aproximativ 500 de manifeste. Ulterior, in sistemul de propaganda de razboi intra si radioul si presa scrisa. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe campul de lupta apare difuzorul care transmitea mesaje menite sa-i slabeasca pe luptatori sau sa le distraga atentia.

Ca replica la dezvoltarea acestei arme psihologice, una dintre preocuparile principale ale vechiului regim a fost infiintarea unui departament de lupta PSY.

Se stie faptul ca si Ceausescu urmarea sa-si dezvolte propriii specialisti PSY. Asa se explica experimentele de la Azomures, ce aveau ca tema aparatura de „bruiaj optic” prin crearea unui camp de radiatii gen „Philadelphia”, care facea imposibila fotografierea anumitor obiective. Acesta a fost poate cel mai reusit test trecut de Romania in domeniul parapsihologiei”, ne-a declarat Eugen Celan, autorul cartii „Serviciile secrete si parapsihologia”, aparuta la Editura Obiectiv, Craiova.

Targu-Mures si Transnistria
Dupa evenimentele din ‘89, Romania s-a confruntat cu destule agresiuni psihologice. Unele servicii de informatii straine au incercat sa loveasca folosindu-se de religie, stiind ca structura romanului este crestina. „In martie 1990, la Targu-Mures s-a actionat intr-o directie resurectionista pe segmentul religios, dar a esuat”, ne-a explicat prof. dr. Ilie Badescu.

„Serviciile secrete ungare, care au avut grija sa umple Ardealul de afise cu „Iisus traieste”, pregatisera o intreaga armata de Iisusi pentru un circ mistico-religios, care a fost neutralizat de noi inca dinainte de 2000”, a declarat Dan Alexe.
Pe de alta parte, arma psihotronica ruseasca, un dispozitiv care radia pe o frecventa radio joasa, provocand diverse stari emotionale, caderi psihice etc., a fost folosita si in conflictul transnistrean, in 1992. Eugen Celan constata ca „atacurile gardistilor rusofoni erau precedate de o reactie de lipsa de vointa, inertie si nehotarare in randul locuitorilor si luptatorilor din teatrul de operatiuni”. Mai mult decat atat, „la terminarea atacului se instala o iritare colectiva, o isterizare in masa”, ca reactie la ceea ce numeste Eugen Celan „experiment psihotronic”.

Conform lui Dan Alexe, un ultim caz de manipulare in masa a fost vizita lui George Bush la Bucuresti, cand „curcubeul aparut din senin a fost pregatit inca din SUA de Pentagon”, sustine cel care a publicat la Editura Obiectiv cartea „Conspiratia psihotronica”. Si asta pentru ca „o astfel de coincidenta” era de bun augur pentru romanii care cred in simboluri ceresti.

„Nimic nu este mai distructiv decat iluzia unui atac cu avioane care apar atat vizual, cat si pe radare, cum s-a intamplat la Revolutie, in Timisoara”, spune Dan Alexe, care pe atunci era cadru activ in Contrainformatii.

„Revolutia romana”, un experiment
Acesta a reusit sa demonteze de pe un bloc din Capitala un aparat psihotronic, „scos” din uz, care a „lucrat” in timpul evenimentelor din 1989 propagand panica, teroare si groaza. „Aparatul psihotronic a fost testat de specialistii contrainformatiilor armatei, care au stabilit ca a fost folosit la Revolutia din ‘89 ca receptor al unor unde emise prin satelit”, continua acesta. „Aparatele psihotronice au functionat inclusiv la purtatori, propagand starea de groaza si panica”, explica Dan Alexe.

„Una dintre greselile majore ale fostului dictator a fost mitingul din 21 decembrie. Este elementar ca multimile sunt cel mai usor de manipulat. Odata intrunita „starea de multime”, orice impuls negativ poate genera panica, groaza si haos”, sustine doctorul in psihologie, Mihai Turcu.

tehnici
Simulatoare si diversiune
„Cel mai elocvent exemplu de atac PSY asupra Romaniei a fost cel din decembrie ‘89, cand simulatoarele si tehnicile de diversiune americane sau rusesti si-au dat mana pentru a hotari definitv soarta vechiului regim si pentru a mentine constanta cifra zilnica a victimelor”, spune doctorul in psihologie, din cadrul Universitatii Lucian Blaga, Sibiu, Mihai Turcu.
Colonelul Eugen Lungu, din cadrul Departamentului PSYOPS al Statului Major General al MapN, crede ca „operatiunile psihologice din teatrele de operatiuni nu pot fi considerate ca actiuni de manipulare pentru ca sunt fundamentate pe realitate, pe adevar, recoltate de la populatia bastinasa”.

Copyright © 1996-2005 Evenimentul Zilei Online.
Articol reprodus cu permisiunea autorilor.

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (5-12-2005 la 00:00)

    Multumim autorilor pentru informatii.Ii rugam sa ne tina la curent cu evolutia parapsiohologica si psihotronica. Era binevenita o bibliografie.

    O prima masura este autoapararea individuala fata de aceasta arma. Deocamdata este posibila. Cat mai este posibil trebuie sa ne rupem de influentele psihologice distructive produse necontenit pe cale oficiala.

    Introducand ipoteza actiunii parapsihologice sunt explicabile multe evenimente anormale din viata romaneasca. Va veti convinge ca nu este o gluma. Suntem in razboi.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cazul Ovidiu Petre

Nu cred in coincidente… Vineri, Comisia de Disciplina a FRF l-a suspendat o etapa pe mijlocasul banatenilor, Ovidiu Petre, astfel...

Închide
3.135.184.250