caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Marja de eroare



 

Plugusorul 2005

de (26-12-2005)

Stiu ca este cam devreme si ca nu ma pricep deloc sa fac versuri, dar simt totusi dorinta de a pleca la colindat. Poate se potriveste si in proza.

Anul 2005 a inceput cu bucurie si cu euforie. Era ordin de la presedentie ca toti trebuie sa traiasca mai bine. Si guvernantii s-au tinut de cuvant: impozitul pe venit a scazut iar cetateanului i-au ramas mai multi bani in portofel. Apoi au crescut impozitele pe tigari, alcool, benzina si energie. Iar omul de rand nu mai stie la ce foloseste un portofel. Il tine intr-un sertar pentru ca politicienii i-au promis ca din 2007 s-ar putea sa traiasca mult mai bine. Ca doar nu-i doare gura sa promita…
Ia mai promiteti, mai flacai!

Presedintele a jurat un razboi nemilos impotriva coruptiei. S-au (re)deschis nenumarate dosare ale marilor corupti. Faptasii sunt tot in libertate. De fapt cui ii pasa daca dosarul lui este inchis sau deschis? Rezultatul este acelasi.
Ia mai furati, mai flacai!

Pesedeii au hotarat pensionarea unui batran dinozaur din partid. Acesta s-a suparat rau de tot pe sat pentru ca se simte inca tanar. Nu face nimic, au mai ramas destui de samanta. E foarte greu sa-i pensionezi pe toti. Sunt mari si puternici. Au ales ca sef unul mai tanar, pentru a simboliza innoirea partidului. Asta da harnic din clanta fara sa spuna nimic. Si fara sa poata sa faca nimic. De aceea l-au si ales.
Mai multa potenta, mai flacai!

Guvernul, in frunte cu premierul, se pune de acord sa faca anticipatele dorite de presedinte. Premierul insa se razgandeste in ultima clipa si refuza sa-si dea demisia asa cum a promis. Abia i se incalzise scaunul ca lumea.
Ia mai sovaiti, mai flacai!

In alianta DA incep certurile si acuzatiile reciproce. Pesedistii isi freaca mainile de bucurie. Omul de rand, ca mine, pune mana pe dictionar pentru a se documenta ce este aceea o alianta. Sunt doua tabere care s-au unit pentru atingerea unui tel comun sau doua gasti care striga una la alta? Pentru ca o conventie (CDR) stim intre timp cu totii ce este.
Ia mai zbierati, mai flacai!

Inundatiile fac ravagii si din presa aflam ca bani pentru prevenirea lor au intrat in tara iar anumite firme i-au incasat. Nu se vede ce au facut pentru prevenirea catastrofei, dar se vad in schimb vilele patronilor.
Ia mai incasati, mai flacai!

Presedintele fara suvita se duce la podul surpat si sta de vorba cu sinistratii. Ii compatimeste, ii consoleaza si le promite marea cu sarea ba chiar se ofera sa le boteze copiii. Ca si cum de nasi ar fi dus ei lipsa. De stat, mai stau si in ziua de azi in corturi pentru ca premierul nu isi poate permite sa construiasca pentru fiecare un hotel.
Ia mai gargarisiti mai flacai!

Tot presedintele ales si iubit danseaza pe litoral intr-o carciuma in fata camerelor de luat vederi cu o chivuta. El a promis ca se ia de piept cu coruptia si cu sistemul ticalosit, dar pana acum nu am observat nimic. Ma rog, poate ca dansatoarea avea un piept ceva mai frumos si mai usor de accesat. O sa spuna cineva ca asta miroase a populism ieftin. OK, dar romanul de pe strada se bucura cand gaseste si el ceva ieftin.
Ia mai topaiti, mai flacai!

Fiul lui Tiriac este liber sa-si soarba mai departe pulberea pe nas si sa o comercializeze, iar sotia celebrului senator isi poate da mai departe aportul la diminuarea populatiei bastinase. De curand am citit ca un amarat de pensionar a furat o conserva de peste din magazin. I s-a facut dosar penal si il asteapta o pedeapsa de pana la 15 ani. Trebuie sa fim intransigenti!
Ia mai judecati, mai flacai!

Tentativa de a-i da jos pe Nastase si Vacaroiu a esuat lamentabil. Judecatorii de la CSM au constatat ca cei doi nu sunt lipiti de scaune ci insurubati cu suruburi prevazute cu stifturi de siguranta. S-a mers pe principiul: “Noi v-am ajutat sa deveniti ceea ce sunteti, voi ne ajutati sa ramanem ceea ce suntem!”.
Ia mai protejati, mai flacai!

Firele telefoanelor din Romania s-au incins pana la rosu. Cu cat mai proeminent si mai bogat este personajul aflat la ananghie, cu atat mai fierbinte si mai inalt este apelul telefonic. Este de la sine inteles ca telefoanele nu contin nici o intentie ascunsa, sunt absolut nevinovate. Politicieni au nevoie doar de informatii. Si nu au nevoie de blonde la Cotroceni.
Ia mai telefonati, mai flacai!

Sanatatea si invatamantul au fost prost platite in timpul regimului comunist fiind considerate sectoare neproductive. Aceasta mentalitate s-a pastrat pana astazi. Sa respectam traditia, mai tovarasi! Dam vina pe medici ca iau ciubuc iar pe profesorii ca dau meditatii la negru. Vezi Doamne sunt evazionisti! Asa ca le ajunge un buget mai mic. La faptul ca salariul lor microscopic i-a adus in aceasta situatie nu se gandeste nimeni. Dar pentru a deveni productivi, oamenii trebuie sa fie sanatosi si bine instruiti. Sau ajung cativa scolari de exceptie care castiga niste olimpiade de matematica sau fizica? Degeaba ne mandrim, ei isi vor exercita cu siguranta activitatea pe alte plaiuri decat cele mioritice.
Ia mai ganditi, mai flacai!

Se fac greve dupa greve, liderii sindicali se intrec in a produce instabilitate in tara. Ma intreb daca fac asta pentru ca salariile oamenilor sunt prea mici sau pentru ca doresc sa ajunga si ei ca predecesorul lor, Mitrea. Ala a invartit manivele de milioane de dolari si uite ce sus a ajuns!
Ia mai invartiti-va, mai flacai!

Nu agreez campania de discreditare a presedintelui pe care au inceput-o domnul Ciuvica si fostul presedinte Constantinescu (si nu numai ei). Daca fostul presedinte a stiut ca Basescu a fost securist, de ce a tacut pana acum? Cum de a permis ca acesta sa devina ministru al transporturilor, primarul capitalei, iar acum presedinte? Cam ciudat pentru niste oameni care se dau mari democrati. Eu parca simt aici un usor iz de complicitate. Poate ca au fost pe vremuri colegi. In orice caz, prea frumos nu miroase chestia asta. Fara a incerca sa sar in apararea lui Basescu, as putea doar sa spun:
Ia mai scuti-l, mai flacai!

De urat, as mai ura, dar vad ca lumea a inceput sa caste. Nu am izbutit sa spun nimic nou. Doresc totusi ca in 2006 politicienii romani sa-si mai uite orgoliile, carierele, afacerile, interesele personale si sa renunte la loviturile sub centura. Sa inhame la caruta care duce Romania catre UE cei mai buni si mai iuti cai si sa-i mane cu sarg in aceasta directie.
Ia mai manati, mai flacai!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Procesul

L-au legat de scaun Si s-au adunat gramada in jurul lui: -Ba obraznicule, spunerile tale Sint ca o orgie gastronomica...

Închide
3.145.76.163