Un an greu se incheie. Anul 2005 a fost anul incercarilor pentru romani. Am avut si inundatii, am avut si gripa aviara, am avut si monitorizari ale Uniunii Europene. Am avut de toate. Minte nu prea am avut. Dar in rest a fost bine.
Prima mare provocare pentru romani a fost pseudo-rapirea jurnalistilor in Irak. Am trait atunci cateva saptamani cu sufletul la gura. Parea un episod preluat dintr-o telenovela second-hand. Cu Traian Basescu in rolul renegatului care face tot posibilul pentru a readuce linistea pe teritoriul romanesc. Omar Haysam a jucat rolul negativ. O lupta inutila intre proaspat votata Alinata si vesnicul-partid-nemultumit PSD. Am reusit sa ii aducem teferi pe tinereii plecati in Irak in vacanta. Sau pentru ce au plecat? Ca imi scapa acum scopul vizitei lor. Romanii au iesit in strada de parca ar fi fost o reluare a revolutiei din ’89, tranmisa in direct pe canalul national de televiziune. Pe atunci si unicul.
Mai apoi am trecut prin niste inundatii. Ca de obicei, ne-au prins cu garda jos. Fenomenele meteorologice ne-au invins din nou. Oare pentru a cata oara? Nu am fi putut evita dezastrele provocate de ape. Dar am fi putut minimaliza efectele. Cum printr-o pregatire mai buna. Sute de oameni au ramas in strada, urmarind cum apa le ia agoniseala de o viata. Li s-au promis case noi pana in octombrie. Uite ca se incheie anul si nu toate casele sunt terminate. In constructii nu sunt prea multe reguli. Dar una din ele e “ nu construiti cand afara sunt cateva grade. Pentru ca apa ce face legatura intre ciment si nisp ingheata si, in timp, casele vor ceda. Dar nu de experti in constructii au avut nevoie parlamentarii. Ci de salarii mai mari si o pensie care sa le asigure o batranete linistita. Sa ne traiasca. bine
Initial mi-am propus sa tratez in acest articol gripa noastra cea de toate zilele. Dar parca nu mai e la fel de “captivanta” ca in momentul in care a aparut posibilitatea unei pandemii. Acest cuvant e unul care poate reprezentat ultima jumatate a anului. Am aruncat o privire in Dictionarul Explicativ, am mai vizionat si cateva documentare pe Discovery Channel si inca nu am inteles de ce mass-media se joaca prea mult uneori cu astfel de cuvinte. Pandemie inseamna “Epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare”. Pai la noi erau vizate cateva satulete uitate de Dumnezeu. Gestionarea crizei a fost dificila. Se pare ca focarele de infectie tind sa reapara tocmai atunci cand credem ca am invins aceasta napasta. Ei bine, oare care e motivul reaparitiei gripei? Se pare ca nimeni nu stie. Nu suntem chiar atat de curiosi.
Mai nou, am descoperit ca avem o problema cu sistemul scolar. Greva specifica fiecarui an nu a intarziat sa apara. Imi spunea un coleg ca stie cand incepe scoala dupa forfota ce are loc prin sindicatele din invatamant. Si cand incepe greva el intelege ca a inceput si scoala. Am cam tras chiulul cateva saptamani pana au primit profesorii ce au dorit. Eu inca mai astept ca in liceul in care am invatat mai demult sa apara primele calculatoare.
Scoala a devenit un fel de mini-cartier comandat de gastile in miniatura. Altfel nu as putea explica prezenta (inutila, ce-i drept) a politistilor in incinta scolilor. Pacat ca isi uita responsabilitatile. Pacat pentru ei. Dezavantaj pentru mine.
Ma duc in piata sa incurajez putin contrabanda de brazi furati de prin padurile din apropiere. Urmeaza impodobitul bradului, sarmalutele si colindatul. Eu am uitat de probleme pana dupa Anul Nou. Va sfatuiesc sa faceti la fel.
Craciun Fericit