Din ce în ce mai rapid, mai perfect, mai sofisticat… mai, mai si iar mai. Dar pâna unde si cu ce sacrificii? This is the question! Copii, adolescenti, tineri sau persoane în vârsta, vrem si noi sa tinem pasul cu vremea, sa ne încadram sa mentinem cadenta, cu doi pasi înainte si nu înapoi, ca într-un mars festiv, sau alergarea sa nu pierdem, autobuzul, metroul sau avionul. Oare daca \”fugim\” mereu si nu reusim sa ne moderam pasul, nu credeti ca mai devreme sau mai târziu, vom obosi? Eu sunt convinsa ca da, pentru ca OMUL ramâne OM si daca întinde coarda prea tare, la un moment dat, tot cedeaza, se rupe. Se spune sa nu dam omului cât poate duce – este adevarat, dar atunci e bine sa ne autoanalizam potentialul fizic si psihic, sa nu intram neaparat în competitie nici cu oamenii si cu atât mai mult cu inventiile, cu performantele umane si tehnice, care ne pot doborî. Sa nu devenim \”internauti compulsivi\”, fiind daunator ca si drogul, cu efecte depresive, stressante cu final tragic.
În ultimii 20 ani a început sa ma preocupe mai mult aceasta stare a lucrurilor si ma întreb de multe ori, daca voi fi capabila sa mentin cadenta. Pâna în prezent, s-ar parea ca accept \”minunile\” ultimilor ani, am încercat si am reusit într-o buna masura sa ma încadrez cerintelor celor care ma înconjoara, dar încerc sa nu mai apas pe \”accelerator\”, ci sa pun o \”frâna\” brusca – cu toate ca nu este cea mai recomandata – dar încetul cu încetul sa încerc a reveni la relatiile interumane, cu ajutorul cailor \”rudimentare sau desuete\”, cum ar spune marii nostri maestrii ai tehnologiei secolului XX-XI, revenind la corespondenta caligrafica, expediata par AIR MAIL, un telefon, o vizita, o strângere de mâna, o îmbratisare, etc.
Se spune ca tot învatul are si dezvat, adevarat, dar cu ce pret? Pretul epocii actuale cu deviza tot mai sus, tot mai perfect, poate avea reversul medaliei si asta nu o declar eu, ca o profana în materie de tehnologie, dar nu ignoranta, o spun specialistii, o spun psihologii, o spun antropologii si nu în cele din urma medicii psihiatri, psihologii, parintii, societatea în general, mediile de informare.
Multumim lui Bill GATES, care nu de mult a împlinit 1/2 secol de viata, precum si echipei lui pentru performantele în materie, care s-a preocupat si a performat înca de la vârsta de 20 ani când a fondat TRAF-O’DATA, denumita apoi Micro-Soft, cu Paul ALLEN, prima realizare fiind BASSIC pentru ALTAIR. Personal, am fost refractara a învata \”mânuirea\” acestei \”masini minune\” , dar fiind înconjurata de tineret si în special de nepotul meu, care nu are decât 17 ani, dar ordinatorul i-a fost familiar de la vârsta de 7 ani, fiind \”foarte contrariat\” ca nu cunosc aceasta \”minune a secolului\”. Ca atare, am fost stimulata primordial de el si apoi m-am lasat luata de \”valul epocii\” adaptându-ma si la acest gen nou de comunicare interumana pe cale virtuala, ca sa nu ramân o \”retrograda\”.
Nimeni nu contesta importanta, perfectiunea si progresul zilelor noastre, de multe ori însa, daca prudenta nu intervine, rezultatele pot fi nefaste. O scurta retrospectiva legata de istoria internetului si a internautilor scrisa de Jacques DUFRESNE (Canada)în revista AGORA, 2003), ma determina sa reamintesc de epopeea busolei, redând fragmente din diverse articole, socotind ca, aparent, ordinatorul este o masina a carei istorie se confunda cu cea a ideilor si mentalitatilor Occidentului, trebuind sa precizam în schimb ca, stramosul lui îndeprtat BUSOLA, este de origine chineza.
Dufresne, scrie într-unul din articole, ca – \”Fiecare element al memoriei ordinatorului este o minuscula planeta pe care noi avem puterea s-o magnetizam într-un sens sau altul. Dat fiind ca noi suntem dotati de un limbaj intermediar potrivit, adica de un tablou de corespondente între secventele de 0 si de 1 si de literele de alfabet sau cifre, noi putem utiliza ordinatorul pentru a comunica între noi. Instrumentul de navigatie, busola favoriza explorarea lumii reale, cum logicielele de navigatie contribuie astazi la explorarea unei lumi virtuale.\”
J.DUFRESNE continua sa scrie: \”Unul din marile momente ale istoriei, sau \”preistoria ordinatoarelor\”, a fost acela al profesorului danez Hans-Christian OERSTED (1777-1851), care a descoperit în 1820 ELECTROMAGNETISMUL, observând cum sensul curentului într-un fir determina orientarea acului de la busola, acul busolei fiind sensibil curentului care circula într-un fir. François ARAGO (1786-1853), putin mai târziu, a descoperit ca se poate magnetiza o tije de fier în mod permanent, de asemenea într-un sens sau altul. Daca puneti mai multe din aceste tije în serie, veti avea o memorie. Faceti sa treaca aceasta serie înaintea unui galvanometru si veti putea citi un mesaj. Astfel principiul memoriei ordinatoarelor a fost stabilit.\”
François ARAGO spunea ca – \”Cea mai elementara marturisire de respect pe care o putem oferi geniului uman la originea unei masini, care este înainte de toate memoria, consta în a-si aminti de originile sale\”. Despre \”epopeea busolei\” se spune ca LEIBNIZ, (1646-1716)care, în plus de a fi perfectionat masina de calculat a lui Blaise PASCAL (1623-1662) a descoperit sistemul binar, lansându-se într-un proiect ambitios al unui langaj universal, inventând în 1645 prima masina de calculat. Mai târziu, George BOOLE, termina proiectul lui Leibniz, emitând ipoteza ca operatiunile spiritului angajate în rationament, sunt guvernate de anumite legi algebrice, asemanatoare legilor operatiunilor cunoscute relative la adunare, la scadere, la înmultire etc. Rationamentul fiind astfel readus la calcul, la logica redusa a algebrei.\”
Dar, revenind la \”memoria originilor\”, mentionez ca în secolul IV î.I.Ch., circa – 4000 ani, apar cele mai vechi cunoasteri ale busolei. În cartea intitulata /Maître de la Vallée du Diable/, filozoful chinez Su Qin, scria: \” Atunci când oamenii lui Zheng au plecat sa adune jad, au luat cu ei un indicator austral pentru a nu se pierde în drum\”.
Toate bune si frumoase, dar ATENTIE! Aceasta \”masina minune\”, care ne faciliteaza dar ne si pericliteaza viata, ne obliga sa fim prudenti, precauti si nu în cele din urma perspicacitatea, care trebuie sa predomine. Prudenta, precautiunea, perspicacitatea, sunt elementele de baza pe care un /internaut/ trebuie sa le posede. Perfectiunea si descoperirile celor \”însetati\” de nou, de depistari, de fraude, publicitate falsa, perversiune etc., deci fatetele acestei \”minunatii\” a secolului, pot conduce atât în directii benefice, dar si malefice. Benefice, pentru ca ne învata, ne usureaza comunicarea rapida între persoane cunoscute sau nu, operatiuni bancare etc., dar \”ochiul malefic ne pândeste la orice pas\”.
În afara de pericolele materiale frauduloase, sunt pericolele în materie de sanatatea individului.
Se cunoaste foarte bine ca în aceasta era, cel putin în tarile avansate, ordinatorul a devenit ALFA si OMEGA salariatului; nu cunosti mânuirea ordinatorului, esti un om pierdut, dar si daca-l cunosti, se stie prea bine ca în fata lui, salariatul are acest \”prieten luminat\” în fata ochilor cel putin 8 ore/24, iar copiii, începând cu vârsta scolara, din neatentia parintilor, si ei au devenit un subiect foarte actual si deloc neglijabil, din jucarie, ajungându-se la adevarate tragedii, atunci când controlul parintilor este inexistent sau insuficient. Exemplele sunt arhicunoscute, nemaifiind cazul sa accentuez, insist însa, în special asupra ochilor, problema oftalmologica si anume IMPORTANTA PROTEJARII OCHILOR ÎN FATA ORDINATORULUI. Lucrul în fata monitorului, predispune la aparitia oboselii vizuale, a lacrimarii, migrenelor, senzatia de arsura oculara, ceea ce necesita modificarea frecventa a dioptriilor, pentru cei care deja poarta ochelari si necesitatea imperioasa a ochelarilor pentru cei mai tineri. Tulburarile de vedere sunt provocate în cea mai mare parte, datorita luminii puternice reflectate de monitor sau provenita din alte surse ale câmpului vizual, cum ar fi geamurile sau lampile de masa. Pentru a se evita expunerea la lumina intensa, monitorul este bine sa fie plasat în asa fel, încât sa se evite reflectarea altor surse de lumina, sa se foloseasca ecran de protectie – filtru care absoarbe lumina, eventual ochelari cu lentile antireflex.
O alta cauza care predispune la aparitia oboselii oculare, datorita uscaciunii conjunctivei care ne obliga sa clipim des, apoi privitul monitorului fara modificarea pozitiei fizice un timp prea îndelungat, se recomanda o întrerupere a lucrului dupa 15-20′ si executarea câtorva miscari fizice; luminarea intensa a ecranului, imagini cu culori intense este de asemenea daunatoare. Se mai recomanda plasarea monitorului astfel încât imaginea sa fie pe linia orizontala a privirii; setarea contrastului si luminozitatea ecranului sa fie la un nivel de confort vizual; pastrarea curata a ecranului si nu în cele din urma, controale oftalmologice la anumite intervale.
Pe scurt, acestea ar fi cauzele fizice care ar putea afecta detinatorii de ordinatoare. Dar cele mai grave si uneori irecuperabile, sunt cele psihice, care conduc la depresiuni grave, la mitomanie (mari admiratori ai miturilor), la tragedii.
Mitomanul nu este în întregime constient de starea lui, el fiind convins ca se amuza si nu face rau nimanui, fiind în parte iresponsabil. Crede în mod sincer ca poate sa se opreasca \”când vrea el\”. Mitomanii au gasit multumita WEB-ului un nou public. Pe web, mitomanul va putea adopta o strategie particulara. Datorita unei pseudo-fiinte el poate comunica pe web ca în viata obisnuita, mitomanii în general având un interes deosebit fata de persoanele care-l înfrunta, decât a celor care-l ignoreaza. Un mitoman prins în flagrant delict de minciuna, mai întâi va nega, apoi, daca evidenta este prea greu de suportat, va încerca sa corijeze cele povestite, dar evenimentul este extrem de rau acceptat de mitoman, care va intra într-o perioada de îndoiala, în cursul careia declaratiile si intentiile contradictorii se pot multiplica.
Mitomanul are doua angoase permanente si anume, prima de a fi eliminat din constructiile lui realizate datorita web-ului, si a doua este de a fi în criza de corespondenti.
Mitomanul nu are prieteni veritabili, el îi cauta , uneori gaseste si datorita chat-ului, alteori gaseste inamici, uneori prietenul devine inamic sau invers. Mitomanul este o persoane grabita, face totul prea repede si aceasta va contribui la pierderea însasi. Constructorii mitomaniaci iau forme în perioade de izolare a bolnavului. Mitomania nu este decât un mijloc ca si altele, de a se face recunoscut. Mitomanul depresiv gaseste astfel un public care sa-l sa-l compatimeasca. Mitomanul clasic gaseste un public pe care-l crede, dar se înseala ca în acest fel el este valorizat, deseori MEGALOMANIA nefiind departe. Mitomanul nu asculta niciodata pe nimeni, acceptând doar pe cei care-i permit sa-si afiseze absurditatile.
*******************
În final, voi reda câteva date statistice, publicate în presa straina sau cea din România, cu privire la folosirea ordinatoarelor fixe, a celor de buzunar, aceasta \”minune\” fiind de ultima ora, în LUME folosindu-se la ora actuala 3,5 milioane ordinatoare portabile.
În România. conf.publicatiei Gardianul, din 23 Oct.2004, opinie realizata de GALLUP si transmisa de European Computer Driving Licence (ECDL), numai 25% din români stiu sa foloseasca ordinatorul, iar din acestia, 12% îl utilizeaza la nivel competitiv, adica altfel decât ca pe o masina de scris, deci transmitere de e-mail. Sondajele ECDL mai precizeaza ca în România exista un mare decalaj între dotarea cu ordinatoare si utilizarea eficienta a acestora la locul de munca si în învatamânt. Ordinatorul fiind folosit în cele mai multe cazuri ca o simpla masina de scris, iar cei care nu stiu sa-l utilizeze creaza pierderi apreciate la aproximativ 20% din locul de munca. Se mai mentioneaza ca în ultimii 2 ani, numai 10.000 de functionari au urmat cursurile de certificare ca utilizatori ai computerului la nivel european, aceasta cifra reprezentând 10% din totalul functionarilor publici din România. Cel mai citit site în România este cel cu MATRIMONIALE. Peste 400 mii din aproximativ 2,5 milioane de utilizatori ai internetului, acceseaza site-ul de întâlniri, flirt si matrimoniale. Numarul paginilor afisate saptamânal este de peste 5 milioane, aflându-se în continua crestere. Celelalte site-uri care au fost incluse într-un Top 10, au aproximativ un milion de afisari saptamânale. Dintr-o statistica a utilizatorilor site-ului www.No.2.ro, reiese ca mai mult de jumatate (54%) au absolvit facultatea, 34% au un venit cuprins între 150 si 300 de dolari, 64% se încadreaza în segmentul de vârsta 20-30 de ani, iar cei mai multi (47%) sunt din Bucuresti. (Date preluate din R.L.RO/21.04.04.
Privitor la \”peisajul mondial al telefoanelor mobile, conform sursei GSM World, din Decembrie 2002, piata abonatilor la telefoanele celulare este urmatoarea (în milioane): Orientul Mijlociu – 24,2; Asia Pacific – 303,2; Africa – 24,4; Asia Centrala – 6,7; Europa – 381,8; India – 10,5; America de Nord (Canada + US) – 17,6; America de Sud – 4,8; Rusia – 14,3\”.
În România sunt 9,04 milioane de persoane active si 12 milioane inactive, populatia ocupata a României fiind redusa cu 1,8 milioane de persoane în perioada 1990-2003, ajungând la 9,04 milioane de locuitori, de la 10,84 milioane, arata ultimele date ale Institutului National de Statistica. Astfel, populatia inactiva se ridica la 12 milioane de persoane. La sfârsitul anului 2003, peste jumatate din cei care lucrau erau barbati (55% din total) si persoane rezidente din mediul urban (51,7%). De mentionat este faptul ca aproape 3/4 din populatia activa se regasesc în sectorul privat (72%) mai putin de 1/4, respectiv 23,4%, revenindu-i sectorului public. Restul de aproximativ 4%, lucrau în sectorul mixt. (Date preluate pe internet, din ziarul România Libera.ro, din 3.04.04, sub semnatura D.Radulescu). Se mai scrie, tot în România Libera.ro, din 23.11.04, ca cel putin 1.540.000 români muncesc peste granita.
Conform clasamentului PNUD (Programul Natiunilor, speranta de viata si nivel de educatie, salariul mediu fiind în jur de 120 Euro/luna, insuficient pentru a trai în orase si orasele, unde încalzitul a devenit un lux.
Închei, sperând ca cititorii vor fi prudenti si vor lua masuri preventive în evitarea consecintelor grave de sanatate si imprudenta în general, MINUNILE putându-se transforma cu usurinta în COSMAR.