caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Hepatita C

de (28-11-2005)

Cuvantul “hepatita” inseamna o inflamare a ficatului, care poate fi cauzata, printre altele, de folosirea alcoolului, a chimicalelor si a drogurilor. Hepatita virala poate conduce la ciroza. Intr-un procent mai mic, la cancer al ficatului si, uneori, chiar la moarte. Principalele tipuri de hepatita virala sunt hepatita A, B, C, D, E si G. Insa dintre acestea doar forma hepatitei B si C poate cauza ciroza.

Hepatita A se transmite prin apa si mancarea contaminata sau prin activitatea sexuala. Ea are urmatoarele simptome: dureri de stomac, pierderea apetitului, greata, febra, oboseala, ingalbenirea tenului si a ochilor (in unele cazuri). Simptomele mai sus mentionate apar dupa 28-30 de zile de la contaminare. Multi dintre cei ce au avut aceasta boala s-au refacut in intregime si au devenit imuni la o eventuala imbolnavire. Pentru prevenirea acestui tip de hepatita exista vaccin.

Hepatita B se transmite prin venirea in contact cu sange infectat, sex cu o persoana bolnava sau prin folosirea aceluiasi ac de la seringa (in cazul celor care se drogheaza). La aproximativ 30-50% dintre adulti si 10% dintre copii simptomele apar cand acestia sunt deja infectati. Simptomele sunt similare cu cele ale virusului hepatitei A si includ greata, voma, dureri ale incheieturilor, ingalbenirea pielii. Cu toate ca multi dintre bolnavi se vindeca in totalitate, totusi 5-10% dintre ei continua sa fie purtatori ai virusului si il pot transmite altora. Pentru prevenirea acestui tip de hepatita va puteti vaccina in 3 etape la fiecare 6 luni. Acest vaccin poate preveni atat hepatita A cat si pe cea de tip B.

Hepatita C se transmite atunci cand sangele unei persoane infectate cu acest virus vine in contact cu o alta persoana. Acest lucru este posibil in urmatoarele cazuri:
la primirea transfuziei si a organelor, tatuarea corpului, vaccinarea cu echipament nesterilizat. Chiar si folosirea in comun a periutei de dinti, a aparatului de barbierit, a pensetei si a trusei de manichiura poate conduce la infectarea cu virusul hepatiei C. Este putin probabil ca acest virus sa fie transmis pe cale sexuala. Daca mama a fost infectata cu virusul hepatitei C in timpul sarcinii exista riscul ca bebelusul sa fie infectat la nastere. Riscul infectarii copilui este mult mai ridicat atunci cand mama infectata cu hepatita C are si SIDA. Hepatita C nu se transmite prin folosirea in comun a veselei, a piscinelor si a toaletelor.

Simptome
Acest tip de hepatita este cronica (perioada de incubatie este cuprinsa intre 10-15 ani) si acuta (simptomele apar dupa 8-12 saptamani de la infectare). Unele simptome precum greata, oboseala, pierderea apetitului, culoarea inchisa a uriniei, ingalbenirea pielii si dureri in zona ficatului, sunt similare cu ale celorlalte forme de hepatita. Pe langa aceste simptome mai apare si depresia, o durere continua a incheieturilor si a muschilor. In acest caz reinfectia este posibila si chiar contaminarea cu alti virusi de tip A sau B. Infectiile mixte conduc la imbolnavirea rapida a ficatului.

Tratament
Exista doar 2 tipuri de medicamente pentru tratarea acestui virus: interferon si ribavirin. Tratamentul se poate lua doar la indicatiile medicului, deoarece, in unele situatii, are si reactii adeverse. Unii bolnavi folosesc tratamentele naturiste: ceaiurile si/sau acupunctura.
Exista cateva lucruri care pot imbunatati starea sanatatii dvs. si va pot ajuta sa invingeti hepatita C:
– mentinerea unei diete sanatoase
– reducerea drastica a folosirii alcoolui si a tutunului
– odihna foarte multa
– practicarea exercitiilor fizice cu regularitate (mersul pe jos sau inotul)

Cum putem preveni hepatita C
Aatunci cand va faceti o injectie, spalati-va pe maini si folositi aparatura necesara sterila. Nu folositi aparatul de barbierit, periuta de dinti, trusa de manechiura sau penseta altei persoane. Daca recoltati sange folositi intotdeauna manusi chirurgicale. Pentru cei care doresc sa se tatueze mergeti la un specialist autorizat.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
RLIV-ACUM in Statistici.ro

Incepand de saptamana trecuta, portalul RLIV-ACUM este inscris in situl de statistici de trafic "Statistici.ro" in categoria "Cautare, Portal". Portalul...

Închide
3.144.101.75