caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Cum sa urci cu pasi mari spre stele…

de (21-11-2005)
Romanian Strin QuartetRomanian Strin Quartet

SIMINA RENEA – Viola
Face parte din categoria acelo persoane deosebite care au avut curaj sa isi urmeze visele, chiar daca asta a presupus traversarea Oceanului. A sustinut concerte pe cele mai importante scene ale institutiilor culturale din Statelor Unite. CuCe a insemnat ptr tine aceasta ocazie? Cum te-a marcat?

M-am acomodat foarte repede, mi-a placut de la inceput aici, oamenii sunt mai deschisi la idei noi, sunt mai practici.
Ai adoptat mentalitatea sau, altfel spus, atitudinea americana de invingator?

Acea „mentalitate americana, de invingator” am invatat-o inca de-acasa de la parintii mei, altfel n-as fi reusit, probabil, sa ajung in US (a trebuit sa lupt pentru fiecare pas spre obtinerea vizei de student). Nu cred ca ideea le apartine americanilor, gasirea unei slujbe imediat dupa facultate. Inca ceva, inca din timpul scolii, sunt invatati cum sa-si caute slujba. Ajung iar la latura practica pe care o admir atat de mult la ei. Din pacate, in America trebuie sa platesti scoala (sau sa obtii bursa, cum am facut noi).

Ce planuri de viitor ti-ai facut?

Planuri de viitor:
Dupa ce-mi termin acest simfonica de nivel inalt. O alta optiune ar fi sa mentinem cvartetul si sa ne gasim o scoala unde sa predam impreuna sau sa-mi gasesc singura o slujba de profesor (pe specialitate mea, desigur: viola).

Sunt priviti diferit artistii in USA fata de Romania?

Nu cred ca sunt ca cate am auzit, lucrurile au inceput sa se schimbe si in Romania in acesti trei ani de cand am plecat si nu pot decat sa ma bucur.

Cat de importanta e coeziunea intre membrii unui cvartet?

Intr-un cvartet, telul este de a face patru instrumente (respectiv persoane) sa sune ca unul singur. Daca de la inceput, sunetul fiecaruia e asemanator cu al celorlalti (cum s-a intamplat la noi), e ceva mai usor de pornit un cvartet. Cred ca la asta va refereati cand m-ati intrebat de coeziune. Daca era vorba de „cum ne intelegem unul cu altul”, pot sa spun ca am incercat sa ramanem prieteni si sa nu luam personal observatiile care sunt necesare la repetitii. E dificil, mai ales cand unul sau mai multi din noi sunt obositi. Sunt destule cvartete mari care au ajuns sa cante foarte bine impreuna dar nu sunt prieteni in viata particulara.

Mai gasesti timp si pentru tine?

Timp liber gasesc din ce in ce mai greu, pe langa scoala, cantarile pe care trebuie sa le facem pentru bursa pe care o primim de la scoala, repetitiile noastre de cvartet, plus timpul meu de studiu. Plus alte cantari care mai apar din cand in cand. Ma straduiesc sa le balansez pe toate, sa ma bucur de un cer senin, un zambet de copil sau o floare, de o gluma cu un prieten, de o melodie buna. Nu vreau neaparat sa par poetica, chiar ma bucur de toate acestea cand se intampla sa-mi apara in cale.

Dupa ce principii se ghideaza Simina Renea?

Principiile dupa care ma ghidez: sinceritate, corectitudine (tratament egal) fata de ceilalti, „coloana vertebrala”, ambitia de a-mi pune in aplicare planurile, ajutorarea
celor din jur in limita posibilitatilor.

Ce ai fi facut daca nu era “iubirea” pentru viola?

Daca nu ar fi fost viola… stiu doar ca tot in domeniul muzicii eram, probabil profesoara, ca si mama mea. Prima mea iubire a fost dansul, apoi cantatul vocal dar…n-a fost sa fie. Si nici nu-mi pare rau, cred ca viola mi se potriveste cel mai bine, pana la urma.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Gânduri de… singurătate!

Mi-am chemat în treacăt iubirea, sperând că-mi voi găsi liniştea nopţilor pierdute şi teama că nu voi putea să-mi înalţ...

Închide
18.227.21.213