caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

In spatele stirilor CNN despre Al Qaeda si Iraq

de (21-11-2005)

(partea I)

Se discuta interminabil la ora actuala la toate nivelele si in diverse mijloace mass media despre interventia USA din Iraq, daca a fost o decizie salutara sau unilaterala, daca a fost una logica sau a existat un protocol secret. Rindurile de mai jos se incearca a fi o analiza cit mai obiectiva a situatiei reale, din teren, a actorilor principali dupa acel fatidic 9/11.

Autorul spera ca astfel, evenimentele vor capata o alta amploare, mai realista, in special in ce priveste starea de lucruri care a condus la luarea unor decizii strategice in cadrul administratiei americane.
Strategia reprezinta ansamblul masurilor diplomatice si militare menite sa aduca victoria sau atingerea unei pozitii de pe care se pot exercita influente si presiuni asupra altui actor (stat) sau aliante. E lesne de inteles ca doctrina nationala si strategiile geo-politice sunt SECRETE, ele nu se discuta pe NBC, CNN sau Antena 1, fiind elaborate in cercurile cele mai inalte ale administratiei USA In cel mai bun caz, analistii pot incerca un “best guess” dar parerea mea este ca, pe canalele de news, in afara de stirile calde restul de “analize” sunt superflue si neconsistente. Un fel de chibitat la meciul de duminica, Steaua – Rapid.

De exemplu, strategia lui F.D.Roosevelt in WW2 in Europa a fost sa se alieze cu un maniac (Stalin) contra altui maniac (Hitler) dar sa-i lase pe rusi sa “uzeze” Wehrmachtul (evident spre marea “nemultumire” a lui Stalin, care se facea ca nu vede razboiul necrutator din Pacific) si abia cind US si-au adunat trupe si logistica pe masura, au debarcat in Franta unde au dat peste niste trupe germane obosite. Dar aceasta strategie, foarte realista dealtfel, nu putea fi publicata pe prima pagina a lui New York Times! Dar cum poporului trebuia sa i se dea explicatii, Roosevelt a preferat sa aminteasca in discursurile sale despre cele Four Freedoms si ONU!
Dupa preluarea mandatului de catre administratia Bush in 2000, doctrina avea o orientare preponderenta pe problemele Chinei si Asia/Pacific. Dar pe 9/11 Al Qaeda a lovit US si a obtinut maximum posibil de efect cu minimum de “cheltuieli”: 500,000 USD, 19 “martiri” si o operatie stralucit conceputa si realizata. Se deschidea un nou capitol in viata planetei, un nou tip de razboi isi facea aparitia. Iar americanii au dat fuga sa gaseasca noi modalitati de contracarare.

Deci, bin Laden si Al Qaeda…. De-a lungul ultimelor secole, Islamul a suferit multe agresiuni din partea Crestinatatii. Sentimentul lor de victimizare si anti-occidentalismul e inradacinat de mult in constiinta lor colectiva. USA nu a facut decit sa “mosteneasca” acele secole de umilire a Islamului, mai ales prin politicile de ajutor a regimurilor din India si Israel, ca si a unor regimuri secular religioase (Turcia, Arabia Saudita) care, in opinia Al Qaeda, erau doar niste marionete.
Strategia Al Qaeda era sa proiecteze in lumea islamica o America slaba care nu duce o treaba pina la sfarsit. Daca ne uitam la ultimele 3 decenii ale sec.XX ce vedem? Destule rateuri ale USA: Vietnam, rasturnarea Sahului Iranului, operatiunea zbarcita de eliberare a ostaticilor din Iran, retragerea din Liban in urma atacului Hezbollah, retragerea umilitoare din Somalia dupa masacrarea a 18 puscasi marini. Desert Storm-ul din 1991, desi a fost o campanie militara de succes, s-a oprit in fata Baghdadului si nu s-a atins de Saddam Hussein! Iar dupa atacurile de la ambasadele USA din Africa in 1998 ce a urmat? O jerba de rachete Tommahawk lansata in balariile din Afghanistan si Sudan!! Si in final, Bosnia si Kosovo, conflicte in care desi USA a fost de partea musulmanilor, sentimentul din lumea islamica a fost ca USA a intervenit doar dupa ce i-a lasat deliberat pe sarbii crestini sa masacreze musulmanii.
Al Qaeda a mai intentionat prin atacul din 9/11inca un lucru, extrem de important.
Si anume sa ralieze tot mai mult suport popular, in special in tarile dominate de regimuri islamice “tradatoare” in jurul ideii de reinfiintare a unui Califat sau Stat Islamic largit (Dawlah Islamyya). Astfel printr-o ridicare in masa, populatia ar fi rasturnat liderii “colaboratori” cu Occidentul.

Iar aceasta nu ar fi posibila decit in conditiile in care acea populatie ar fi perceput ca pamintul islamic este atacat masiv de forte anti-islamice. Deja Al Qaeda considera ca Judaismul (Israelul) si Hinduismul (India) ocupa teritorii de drept islamice (Palestina, Kashmir).
Urma logic, invazia Afghanistanului de fortele “cruciate” venite sa razbune 9/11!

Asadar, 9/11 a fost conceput ca un semnal pentru lumea islamica: “Suntem aici, suntem de nezdruncinat, am doborit Imperiul URSS, iata! ….E rindul Americii!”
Numai ca americanii nu au vrut sa repete patania rusilor in aventura afgana. Si nici sa se lase prinsi in plasa. Abordarea lor a fost exact pe dos de cum se asteptau liderii Al Qaeda. Mai intai a fost extrem de rapida (o luna dupa 9/11) si fara multe trupe americane. Bin Laden se astepta la o desfasurare de trupe grandioasa gen Desert Shield, care ar fi durat cel putin 6 luni. In fapt, in urma unor negocieri intense cu Rusia si Iranul, US practic a “inchiriat” grosul trupelor de uscat. Alianta Nordului (majoritar tadjica si uzbeka) era finantata si sustinuta de Rusia iar in vest triburile siite de sub comanda Guvernatorului din Herat, Ismael Khan, erau sustinute de Iran. Toate aceste grupari au fost “stimulate” sa participe la luptele terestre in conditiile in care USAF urma sa furnizeze suprematia aeriana.

Campania a fost scurta si eficace. US Air Force a nimicit pozitiile talibane cu bombe de mare precizie iar in fata acestui asalt, talibanii, scosi din elementul lor de guerilla s-au pierdut si s-au evaporat. In vidul astfel creat s-a pus in miscare Alianta Nordului care a ajuns in scurt timp pina la Kabul. In sud, Hamid Kharzai si-a format o alianta solida din liderii de triburi Pashtun si a negociat singur caderea Khandaharului si retragerea liderilor Talibani. Singurele trupe americane au fost cele de Operatii Speciale menite sa asigure coordonarea dintre trupele aliate terestre si Fortele Aeriene, ale carei avioane decolau de la baze din UK, Diego Garcia sau de pe portavioanele aflate in Marea Arabiei.

Scontata perceptie a “invadarii” Islamului de catre “cruciati” nu s-a produs. Statele islamice au privit cu indiferenta caderea regimului taliban. Dar Al Qaeda a reusit sa “scape” din stransoarea Tora Bora si sa se replieze in zonele inaccesibile din Pakistan.
De cealalta parte, US a intrerupt brutal coabitarea talibani – Al Qaeda dar l-a “scapat” printre degete pe bin Laden.

Desi trambitata ca o victorie, Afghanistanul, prima inclestare de dupa 9/11 dintre US si Al Qaeda se incheiase remiza.

(va urma)

Bibliografie:
Inside Al Qaeda – Global Network of Terror, Rohan Gunaratna
America’s Secret War, George Friedman

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Gânduri de… singurătate!

Mi-am chemat în treacăt iubirea, sperând că-mi voi găsi liniştea nopţilor pierdute şi teama că nu voi putea să-mi înalţ...

Închide
3.139.67.53