caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Laureat al premiului românesc „Ovidius” 2004, prozatorul israelian Amos Oz a adăugat recent şi prestigiosul premiu „Goethe” la bogatul lui palmares

de (15-11-2005)
Amos OzAmos Oz

Amos Oz (Amos Klauzner) s-a născut în 1939 în Israel, din părinţi emigraţi din Rusia şi Polonia. La vârsta de 15 ani şi-a părăsit casa părintească după o serie de confruntări cu tatăl său. A locuit în kibuţul Hulda, unde s-a reîntors după terminarea stagiului militar, în 1961, lucrând în agricultură. Primele scrieri sunt din această perioadă. Ca soldat în rezervă a participat la „războiul de şase zile”, pe frontul din peninsula Sinai, iar în „războiul de Yom Kipur” a luptat pe podişul Golan. A studiat filozofia şi literatura la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

În 1986 părăseşte kibuţul şi se stabileşte în deşert, oraşul Arad (nu e nici o greşeală, există un oraş cu asemenea nume şi în Israel!), nu departe de Marea Moartă (clima uscată a acestei regiuni îi prieşte unuia din cei trei copii ai lui, bolnav de astmă, acesta fiind motivul trecerii în acest oraş). Predă literatura la Universitatea Ben Gurion a Negevului din Beer-Sheva (Ben Gurion a fost primul prim ministru al Israelului; Negev este denumirea deşertului israelian, iar oraşul Beer Sheva este capitala Negevului), unde deţine catedra „Agnon” (Shay Agnon (1888-1970) este unul din marii scriitori israelieni, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1966).

A publicat 18 romane, este tradus în 30 de limbi străine. Primul roman, „Soţul meu, Micael” e probabil cel mai cunoscut roman, deşi primul scris, apărut în 1968; în 1975 Dan Wollman a făcut un film după acest roman, care s-a bucurat de un mare succes. În 1987 i-a apărut „Cutia neagră”, roman care s-a vândut în Israel în primele patru luni în 70,000 de exemplare, într-o ţară care avea 4 milioane de locuitori. În 1988 a primit în Franţa premiul „Femina” pentu acest roman. În româneşte i-au apărut traducerile a cinci romane: Soţul meu, Micael; Nu pronunţa noapte; Cutia Neagră; Pantera din pivniţă (aceste patru romane au apărut în colecţia „Romanul secolului XX” a editurii „Univers”); Să cunoşti femeia (2004) în editura „Polirom”.

A primit numeroase premii şi distincţii: 1986 – premiul „Bialik” (Bialik este poetul naţional israelian); 1992 – premiul Friedenspreis, unele din cele mai importante premii internaţionale pentru pace, oferit de preşedintele Germaniei Richard von Weizsacker; 1997 – Légion d’Honneur; oferită de către Preşedintele Franţei Jacques Chirac (primise deja în urmă cu ani titlul de ” Officier des Arts et des Lettres”, tot în Franţa); 1998 – premiul Israel (cel mai prestigios premiu israelian, oferit cu ocazia semi-centenarului statului Israel); 2004 – Prix France Culture pentru literatură străină; 2004 – premiul „Ovidius” oferit la Neptun de către Asociaţia Scriitorilor din România; 2004 – premiul pentru literatură oferit în Catalonia; a fost candidat pentru premiul Nobel pentru literatură în 2004.

În urmă cu câteva săptămâni a primit cel mai prestigios premiu german pentru literatură, premiul „Goethe” (valorează 50,000 de Euro), pe care l-au primit şi Sigmund Freud (1930), Hermann Hesse (1946), Thomas Mann (1949), Ingmar Bergman (1976), Raymond Aron (1979). Acest premiu este acordat odată la doi sau trei ani; anul acesta îi va fi înmânat lui Amos Oz la 28 august, ziua de naştere a lui Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sapte motive

Exercitii de asteptareAm vrut sa impartasesc cu dumneavoastra, dragi cititori, sapte motive pentru care invat de la copiii mei, si...

Închide
3.136.22.12