In aceasta saptamana, un grup de varstnici din orasele Leeds, Dortmund, Goteborg, Lille, Gent si Bucuresti se indreapta spre Bruxelles pentru a cere modificarea serviciilor de ingrijire medicala si sociala adresate varstnicilor din intreaga Uniune Europeana.
Fiecare membru al grupului apartine unei minoritati etnice diferite si reprezinta asociatii comunitare ale varstnicilor etnici din cele sase mari orase europene. Ei vor participa la o conferinta la nivel inalt, alaturi de oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanti ai statelor membre si alti invitati din domeniul serviciilor socio-medicale, din mediul universitar, cercetare etc.
In cadrul acestei Conferinte Europene, organizata in zilele de 8 si 9 noiembrie de catre Consiliul orasului Leeds, grupul va comunica decidentilor politici de la nivelul Uniunii Europene o noua metodologie unica prin care se pot combate efectele combinate ale diferentelor de rasa, saraciei si varstei pentru a le asigura varstnicilor din comunitatile etnice servicii de ingrijire decente.
Cei aproape douazeci de varsnici si organizatiile pe care le reprezinta au lucrat timp de trei ani, alaturi de Consiliul orasului Leeds, de alte institutii si organizatii din cele sase orase in cadrul Proiectului SEEM (Services for Elders from Ethnic Minorities), finantat de Uniunea Europeana.
Ei vor prezenta invitatilor o brosura in care au strans modele de buna practica si un instrurment util, dedicat furnizorilor de servicii – o lista de verificare prin care acestia se pot asigura ca au luat in considerare toate nevoile specifce varstnicilor din comunitatile etnice – o adevarata premiera in acest domeniu. Aceasta lista creaza un cadru comun care poate fi utilizat de orice furnizor de servicii din orice stat membru sau din tarile candidate.
Organizatiile comunitare si autoritatile locale din Leeds (Anglia), Lille (Franta), Flandra de Est – Gent (Belgia), Dortmund (Germania), Regiunea Gunared – Goteborg (Suedia) si Bucuresti (Romania) au contribuit impreuna la realizarea proiectului SEEM, finanat de UE. Din echipa proiectului SEEM au facut parte doua organizatii neguvernamentale din Bucuresti – Fundatia GERON si Fundatia M.A.T.C.A.-2000.
Proiectul SEEM a contribuit si la imbunatatirea servicilor furnizate varstnicilor din orasele partenere sau la crearea unor noi servicii, precum si la cresterea implicarii directe a varstnicilor din comunitatile etnice si a organizatiilor care ii reprezinta in formularea politicilor si in dezvoltarea serviciilor sociale si medicale care le sunt adresate.
Consilierul Peter Harrand, membru in Consiliul Executiv pentru Servicii Sociale, declara:
“Acest mediu de dezbatere la nivel inalt este potrivit cu un proiect atat de important. SEEM a plasat barierele cu care se confrunta varstnicii din comunitatile etnice la masa de dezbateri unde se ia in considerare modul in care sunt furnizate serviciile sociale.”
”A dus la realizarea unor actiuni excelente, inovative, in fiecare din orasele partenere, fie si doar prin faptul ca a adus impreuna varstnici din comunitati etnice diferite“.
“Acest model de buna practica si munca realizata in proiect merita sa influenteze modul de furnizare a serviciilor din intreaga Uniune Europeana. Toti cei care sunt implicati in proiect ar trebui sa fie foarte mandri:”
John England, Directorul Serviciilor Sociale din Leeds si coordonator al proiectului SEEM declara:
“Aceasta este o fantastica oportunitate de a ne asigura ca acest proiect lasa mostenirea pe care o merita. Multe din autoritatile europene si-au aratat interesul fata de acest proiect si ne asteptam la o participare excelenta la conferinta”.
“Ceea ce am dezvoltat este un instrument care poate fi utilizat pentru a ne asigura ca minoritatile etnice nu sunt excluse, luand in considerare toate diferentele politice, legale, sociale si economice existente in Uniunea Europeana”. .
Vasile Calcandi (72 ani), reprezentantul Uniunii Elene din Romania, declara:
“SEEM – este un proiect extraordinar. Ne-a dat posibilitatea nu numai sa luam legatura cu varstnici din Bucuresti si din alte orase europene, dar si sa vedem cu ochii nostri ce fac altii pentru varstnicii din comunitatile etnice. Si ne-am convins ca noi aici, in Bucuresti si in Romania, facem prea putin. Si nu numai pentru ca ne lipsesc mijloacele materiale, ci in primul rand pentru ca ne lipsesc ideile si initiativa. Si SEEM ne-a dat curaj si idei, ne-a stimulat sa avem initiative si ne-a oferit ocazia de a spune tuturor ce ne lipseste. Sunt fericit ca am putut participa la proiect si ca asta a contribuit si la o schimbare in serviciile pe care le oferim varstnicilor din comunitatea elena”
Toti cei interesati sa afle mai multe despre proiect pot vizita pagina de web: www.leeds.gov.uk/seem
Cei care doresc sa obtina brosura si lista de verificare SEEM pot contacta:
Fundatia GERON – 021 4232472 / geron@xnet.ro – Aurelia Curaj
Fundatia M.A.T.C.A.-2000 – 021 4108765 / fundatia_matca@yahoo.com – Rodica Barbuta
Leeds City Council – 0113 2474740. / mareike.schmidt@leeds.gov.uk – Mareike Schmidt