caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Casa traditionala romaneasca

de (8-11-2005)

Desi se intinde pana in Scandinavia, arhitectura in lemn a cunoscut o dezvoltare deosebita pe teritoriul Romaniei, mai ales in zonele impadurite. Pentru aceasta se folosea stejar, fag, paltin, frasin, brad, pin si cuie din lemn de tisa. Trunchiurile erau taiate in asa fel incat se obtineau barne lungi cu imbinari crestate ce se asezau in „cununi orizontale”. Constructia era sprijinita pe o „talpa” asezata deasupra unui sir de pietre sau bolovani si era acoperita cu paie sau sindrila marunta.

Tehnica nuielelor impletite, lipite cu lut si fixate in „furci” (stalpi masivi de stejar) se intalneste in zonele ce se invecineaza cu masivele paduroase. Casele traditionale romanesti se mai construiau si din lut in sistem ceamur sau chirpici. Dupa 1920 au aparut constructiile din caramida si piatra, iar tigla a luat locul paielor, sindrilei si stufului. Dimensiunile caselor sunt relativ reduse, au 2-4 camere: „camera focului”, „camera curata”, camara pentru alimente si haine in care se poate intra prin una sau doua usi. Planul arhaic este acela cu prispa partiala, dar in Moldova prispa poate inconjura casa pe toate laturile. In functie de zona, casele au caractere specifice dar sunt construite in general la nivelul solului. In zona Olteniei (mai ales in sec. 18-19) se intalneau si case ingropate pe jumatate care puteau avea pana la 6 incaperi.

Acoperisul caselor romanesti este in patru ape dar casa veche de Hunedoara este singura cu acoperis in doua ape. In zona delurilor muntenesti si oltenesti casele sunt inaltate pe o temelie de piatra si au depozite pentru fructe si vinuri. Tot aici se intalnesc si case fortificate care se numesc cule. Foisorul si prispele au functii similare. In functie de ocupatii, acareturile si atelierele difera: camarile de haine din Maramures si Moldova de Nord, surile poligonale in Apuseni. Decorul in lemn este deosebit de frumos, atat la case dar si la acareturi: stalpii de stejar din Gorj, ramele ferestrelor din Maramures si portile monumentale. La inceput se foloseau motivele geometrice, dar azi se intalnesc si cele vegetale si animaliere. Decorul in relief apare si el, mai ales cu motive geometrice stilizate iar la casele noi decorul este traforat pentru lemn si se foloseste zugraveala colorata pentru pereti.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Oportunitati de angajare

la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului Descriere: Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului organizeaza concurs pentru ocuparea functiilor publice de executie...

Închide
3.138.126.23