Vine PHAREEE… !! Lumea ong-istilor se agita, scriitorii de proiecte au intrat in febra, pentru ca este penultima data cand societatea civila mai poate avea acces la fondurile dedicate dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale.
Si, conform unei strategii bine gandite, Uniunea Europeana va finanta acele proiecte care duc spre profesionalizarea si structurarea acestui important actor – societatea civila. Urmeaza sa vedem, peste scurt timp, cine va avea acces la aceste fonduri.
In Romania, societatea civila este inca inegal dezvoltata in ceea ce priveste capacitatea si acoperirea pe zone geografice sau arii de locuire (urban/rural) si este nestructurata, cvasi-atomizata.
Datorita acestui fapt, nu poate avea o voce puternica si o opinie unitara cand reprezinta cerintele cetatenilor in fata alesilor (locali, regionali, nationali) si institutiilor care ar trebui sa functioneze pentru mai binele cetateanului, care plateste taxe si impozite tocmai pentru acest mai bine!
Pana in prezent, cu ajutorul fondurilor externe si expertilor straini si cu multa daruire din partea initiatorilor romani, multe ONG-uri au reusit sa creeze servicii medicale, sociale sau comunitare si programe de educatie, cultura, civice etc., cele mai multe din ele de o inalta calitate, unele chiar adevarate modele de buna practica, de nivel european.
Dar, cum spune romanul, „cu o floare nu se face primavara” si, in oceanul de nevoi al amaratilor de romani, ceea ce fac organizatiile neguvernamentale poate parea doar o picatura. Pentru ca, din pacate, aceste servicii sau programe sunt de mica anvergura, organizatiile neavand resurse sa le dezvolte, sa le sustina si/sau sa le promomveze la nivelul intregului sistem.
Iar institutiile de stat fie nu cunosc, fie nu sprijina aceste servicii sau programe si nu investesc in multiplicarea lor la un nivel la care sa poata acoperi nevoile reale.
Ceea ce asteapta Uniunea Europeana de la societatea civila din Romania este sa devina o voce puternica. ONG-urile vor trebui sa-si uneasca fortele, sa se organizeze in retele si consortii si sa isi aduca o contributie semnificativa la restructurarea, la organizarea sistemelor la nivel local si national, dupa modelul european.
Sa contribuie la formularea legislatiei, strategiilor, politicilor si planurilor de actiune si sa vegheze la aplicarea, realizarea lor.
Sa contribuie la atragerea in tara a tuturor fondurilor care vor fi alocate de Uniunea Europeana Romaniei, inainte si dupa aderare.
ONG-urile trebuie sa se transforme in „wach-dogs” (caini de paza) – sa monitorizeze gestionarea banilor publici si fondurilor externe si repectarea legilor.
Si, mai departe, sa poata acorda asistenta si sprijin tarilor din est si din alte zone dezavantajate – in aceeasi masura in care si ele au primit asistenta pana acum.
Intr-un cuvant, sa devina mai RESPONSABILE.
Si sa reuseasca sa isi atraga fondurile necesare pentru a face toate acestea !!
In aproape toate tarile UE – pe langa primariile din marile orase, sau consilii regionale, ministere si alte autoritati nationale – exista grupuri de consultanta si de lucru pentru diferite teme sau problematici – de locuire, sanatate publica, mediu si dezvoltare
socio-economica durabila, asistenta sociala (cu specializari pe grupe de persoane dezavantajate – copii, varstnici, handicap etc.), de securitate publica, egalitate de sanse, educatie, cultura-patrimoniu etc.
Aceste grupuri consultative sunt formate din reprezentanti si experti ai retelelor locale de ONG-uri sau consortiilor nationale (constituite din mai multe retele – locale, nationale), cercetatori, reprezentanti ai institutiilor care lucreaza in domeniul respectiv, personalitati din domeniile in care este nevoie de expertiza in rezolvarea unei probleme, experti in dezvoltare strategica si logica aplicata si orice alta expertiza necesara.
Aceste grupuri de consultanta participa alaturi de oamenii din primarii, consilii regionale sau ministere la analiza starii de fapt in domeniul respectiv, la stabilirea strategiilor, directiilor si planurilor de actiune pentru oras sau regiune, participa la formularea propunerilor legislative si/sau administrative si la crearea unor instrumente de lucru pentru rezolvarea problemelor la nivelul intregului sistem.
Daca veti avea curiozitatea sa intrati pe pagina de web a orasului Londra, de exemplu, va puteti lamuri asupra acestui mod de lucru – in care contributia societatii civile, prin reprezentantii ei, este incurajata si utilizata pentru rezolvarea mai rapida si corecta a problemelor.
Aceste grupuri de lucru au si mai multe date concrete despre efectele legilor si masurilor administrative asupra cetatenilor si sunt considerate a fi cele care vegheaza la pastrarea continuitatii in programele pe termen lung – in timp ce alesii pe criterii politice se schimba.
Tot retelele de ONG-uri sunt cele care realizeaza mai activ schimbul de know-how si expertiza intre localitati, regiuni si tari, contribuind la eliminarea diferentelor in dezvoltarea comunitatilor, la crearea unor standarde similare de calitate in serviciile medicale, sociale, comunitare etc. in Europa.
Pentru a ajunge la acest nivel suntem finantati acum si vom fi pana in 2007, ca membri ai societatii civile.
Sa putem fi parteneri cu legislativul si institutiile administratiei (inclusiv cu cele europene) si sa oferim expertiza si/sau sa sustinem servicii de calitate pentru comunitate.
Si sa dezvoltam capacitatea Romaniei de a atrage alte fonduri, mai mari – cele structurale.
Asta inseamna ca vor fi finantate organizatiile puternice si cu experienta anterioara, care pot ajuta alte organizatii sau pot convinge pe altii sa li se alature pentru a forma retelele de care vorbim.
In evaluarea propunerilor de finantare va conta expertiza intr-un anumit domeniu, capacitatea finaciara si logistica, experienta organizationala, capacitatea de gestionare a proiectelor mari, capacitatea de a atrage parteneri si de a lucra eficient in parteneriat, experienta in colaborarea cu institutiile (locale/ de stat), implicarea anterioara,
benevola, in programe de cercetare, de creare de modele si/sau in formularea de legi, strategii, politici, programe.
Organizatiile mai mici au sanse sa fie finantate daca:
– lucreaza in parteneriat cu o institutie relevanta – primarie, universitate, alta organizatie (externa, preferabil o retea) – care nu poate sa primeasca finantare prin acest program;
– activeaza intr-o zona in care nu sunt suficiente organizatii si pentru care nu exista alta oferta de proiect
– aplica, in parteneriat cu alte organizatii si o companie (de media, advertising, PR sau educatie) pentru un proiect de campanie de promovare sau informare publica.
Un alt element care conteaza este capacitatea de inovatie in gasirea unor solutii eficiente si care pot fi multiplicate usor – sa poti crea „francise”.
Sansele de castig, cresc pe masura demonstratiei de profesionalism. Pentru ca asta este viitorul spre care tindem – o societate civila puternica, un partener egal pentru ceilalti mari actori – parlament, guvern, administratie publica, justitie, mass-media