Romania continua sa fie tara tuturor posibilitatilor. Si negative si pozitive. Noroc cu simtul nostru al umorului, simt care la romani e dezvoltat. Pentru a nu ne plictisi in cenusiul cotidian, institutele de opinie fac tot felul de sondaje. Cele mai des intalnite sunt cele referitoare la mancare. Acestea reflecta, intr-o anumita masura nivelul de trai din Romania. Sau cel putin asta e intentia lor. Pe primul loc se situeaza sondajele despre mancare. Ce, cat si cum mananca romanii. Nivelul de trai e masurat in cifrele rigide de pe tabelele celor de la directia de marketing a institutelor. Romanii devin doar niste numere aranjate intr-o anumita ordine.
“O alimentatie rationala, spun specialistii, este baza sanatatii. Frecventa meselor si felul de mancare pentru care optam zi de zi poate preveni riscul imbolnavirilor si, in plus, ne ajuta sa aratam bine. Cei mai multi dintre romani mananca in medie trei mese pe zi. Asta au raspuns 56% dintre cei chestionati in sondajul efectuat de CURS. Intr-un procent de 30%, romanii au afirmat ca mananca de doua ori pe zi. 6% dintre respondenti iau masa de patru ori pe zi, iar 3% dintre ei au afirmat ca mananca de cinci ori pe zi sau mai des. Doar 2% dintre romani iau masa o singura data pe zi. “
Un alt gen de sondaje sunt cele medicale. Poate acestea si-ar gasi o anumita justificare datorita atentiei pe care o atrag asupra problemelor medicale. Lucrul care scapa vederii noastre e faptul ca putinele clipuri sociale nu prea sunt prezentate. O mediatizare mai puternica si o difuzare mai indelungata ar putea creea efecte benefice asupra societatii civile. Osteoporoza, cancer la san, probleme cu prostata, toate acestea au devenit o parte din cotidianul romanesc. Un plus la capitolul promovare, un minus la eficacitate.
Genul meu preferat de sondaje e acela cand vreun “nefericit” castiga la loto. Atunci iasa la iveala imaginatia producatorilor de televiziune. Castigul e transformat in bunuri. Asa aflam ca se pot cumpara 25 de masini, 10 apartamente, 2 terenuri de tenis, un avion, sau orice alt articol care ne trece prin minte. Se fac speculatii bazate pe intentiile proaspatului miliardar. Si de aici alte sondaje.
Sondajele politice le evit cu buna-stiinta. Acelea sunt de multe ori comandate si trucate.
Mai sunt efectuate si sondaje privind implicarea tinerilor in activitatea societatii. Nu stiu cum, dar de fiecare data sunt intervievati tineri care nu au facut vreun act umanitar in viata lor. Sau batranei simpatici care inca traiesc pe baza reminescentelor datorate regimului de trista amintire. Rezultatele sondajelor sunt intotdeauna negative. Cand ar fi poate mai usor sa se promoveze ideea de voluntariat prin alte mijloace. Romanii au un obicei, cel putin ciudat. Privesc aceste sondaje, dar nu se obosesc sa schimbe ceva. Adopta o atitudine delasatoare, iar reactia lor suna cam asa: ”da, stiam eu ca nu mai e ca pe vremea mea. Atunci tinerii munceau pe santiere…”
Ca in toate lucrurile din Romania, mai trebuie sa existe si acele sondaje complet inutile, cu teme care provoaca zambete. Cu toate ca nu acesta e scopul lor. Intrebari de genul:
”Cand ti-ai vazut prima data bebelusul a fost dragoste la prima vedere? Cat de des mergeti la teatrul de papusi? Daca ai mai multi copii, cum ii culci?” fac deliciul romanului de rand.
Astfel de sondaje ne pastreaza in priza simtul umorului. Macar atat. Ne mai lipseste un institut care se se ocupe de sondajele despre sondaje. Atunci am trai intr-o societate completa. Macar din acest punct de vedere.