Ma intalnesc deunazi cu vecinul meu pe strada iar el imi povesteste ca ar avea cateva sticle de bere in frigider si ma invita la el. M-am lasat corupt de oferta lui si i-am urmat nvitatia. Si despre ce pot discuta doi barbati la un pahar de bere? Despre fotbal desigur!
Eroare! Nici unul dintre noi nu suntem interesati de acest sport. Exceptia confirma regula. Acest vecin este un neamt get-beget nascut, crescut si traind de o viata intreaga intre dealurile cu vita de vie ale regiunii Pfalz. Nu a calcat niciodata prin tarile fostului bloc de est si nu prea este dumirit de ceea ce citeste prin ziare. Se intereseaza de situatia din Romania.
– Ce se face acolo cand se primeste un avertisment din partea UE?
– O, e foarte simplu -i-am raspuns- se formeaza o comisie sau un consiliu.
– Si are un efect?
– Nu, dar cei din UE vad ca romanii nu stau cu mainile in san. Astfel avem o multime de comisii non- si pro-guvernamentale ca sa nu mai vorbim de cele non-profit. Coruptia o combatem cu PNA care a facut de curand
un mare pas inainte si si-a schimbat numele in DNA. Dar daca facem comisii si comisioare dam impresia ca ca suntem activi, ca facem ceva.
– Nu se ajunge la prea multa birocratie cu aceste nenumarate comisii si organizatii?
– Nu, pentru ca mai putem infiinta si o comisie pentru supravegherea comisiilor. Si daca se obsearva o crestere a birocratiei, se poate infiinta o comisie pentru combaterea birocratiei. Si daca sunt prea multe
comisii putem da nastere unei comisii pentru desfiintarea comisiilor inutile. Desigur toate acestea trebuiesc subordonate unui minister al comisiilor. Si asa reusim sa avem un mandat pentru un nou ministru.
Nevasta-sa striga din bucatarie:
– Eu nu am priceput pana acum nimic!
– Lasa ca iti explic eu mai tarziu – ii raspunde el, dar felul cum se freca cu degetul aratator la frunte mi-a iscat o usoara banuiala ca nici el nu va avea prea mult de explicat.
– Dar au reusit ceva cu acest PNA?
– Sigur ca da, au bagat la zdup pe unul care a furat o gaina. Dar in plasa lor au cazut si rechini mai mari: unul care furase o gasca si unul care sterpelise doua curci.
– Dar la nivel mai inalt au avut succese?
– Ai rabdare, ei actioneaza in moment la nivel de cotet de pasari. Acum dupa schimbarea sefului o sa te minunezi de performantele lor.
– Dar cu dosarele securitatii ce s-a facut?
– A, asta merge ca pe roate! S-a format o comisie si…
– Iar o comisie?
– Da, desigur, cum altfel?
– Si astia au dreptul sa scotoceasca in toate dosarele securitatii?
– Sa fim seriosi! Dosarele le dau tot ei la control.
– Care ei?
– Fostii securisti.
– Pai atunci ei le dau sa citeasca numai ce vor ei. Asta e absurd!
In acest punct al conversatiei m-am indreptat putin pe scaun, am scos pieptul in afara si i-am amintit ca romanii sunt poporul care a daruit omenirii pe Ionesco si Cioran. Noi stim ce este absurdul si cum sa ne cataram pe culmile disperarii. Zau, nemtii astia habar n-au de nimic!
– Dar cum se explica multimea de politicieni bogati din Romania? Incet, incet, discutia incepe sa-mi devina penibila.
– Pai, ei au fost intotdeauna saraci, dar capitalul cu care au pornit in afaceri a apartinut sotiilor, soacrelor, fratilor, cumnatilor sau copiilor lor. Ei sunt curati ca lacrima.
– Dar presa romana nu face investigatii?
– Ba da, sa vezi ce mai dezvaluiri se fac! Dar la noi este democratie:
Presa are dreptul sa strige ce vrea, iar guvernantii au dreptul sa nu auda nimic.
– Si justitia romana cum reactioneaza? Incep sa am un usor tremur de enervare.
– Pai, la noi multi senatori si deputati practica si avocatura. Si legile pe care le voteaza in parlament…
– Inteleg, inteleg, – imi raspunde. Ma simt usurat. In sfarsit pricepe si el. Greu, dar pricepe. Si totusi lucrurile sunt in fond foarte simple.
– Dar cu inundatiile au fost probleme?
– O calamitate naturala nu poate fi evitata. Gandeste-te la inundatiile din 2002 din Germania.
– Da, dar inundatiile distrugatoare au avut loc pe teritoriul fostei RDG. Nu au facut diguri, nu au dragat si adancit albiile raurilor. Aici in vest nu s-au produs asemenea pagube. In Romania ce masuri s-au luat?
Vreau sa-i spun ce vile frumoase si-au ridicat unii din banii veniti de la UE pentru prevenirea calamitatilor dar ma abtin. De asemeni ma abtin sa spun cu ce sume au fost despagubiti oamenii care si-au pierdut casele. As fi starnit ilaritate.
– Dar ce nu inteleg eu la voi romanii, este faptul ca impuscati un comunist si va bucurati cu totii. Apoi alegeti ani la rand in fruntea statului un alt comunist. E greu de inteles!
– Romanii s-au bucurat in primul rand ca au scapat de o dictatura crunta, insuportabila…
– Dar chestia aia cu minerii a fost mai suportabila?
– Nu ma intelegi. Romanii si-au dobandit libertatea mult visata: pot sa vorbeasca tot ce vor fara frica, pot sa citeasca ce carti doresc chiar daca nu au bani sa le cumpere, au reviste si filme porno, prezervative,
se pot cultiva cu telenovele, etc. Si mai au libertatea de calatorie…
– Da, am vazut odata niste turiste romance in oras. Purtau niste fuste lungi, largi, viu colorate si tarau o droaie de copii dupa ele.
– Alea nu erau romance, erau numai niste tiganci.
– Esti cumva rasist?
– Nu, dar stiu ca un roman cu un salariu normal nu isi poate permite o calatorie in strainatate cu sotia si copii.
– Vrei sa spui ca la voi tiganii sunt mai bine platiti decat romanii?
De la acest raspuns ma salveaza sotia mea care venise de cateva minute si asista usor amuzata la discutie.
– Hai acasa ca se raceste mancarea! Nu-mi place sa fiu intrerupt din peroratiile mele dar acum m-am simtit usurat. Eram pe punctul de a da in clocot asa din senin.
Iar data viitoare voi discuta cu vecinul meu numai despre fotbal. Caci, dupa cum vad, nu pricepe nimic din filozofia, logica si originalitatea romaneasca.