Cu sprjinul Serviciului Cultural al Ambasadei Române din Israel, Institutul Cultural Român din Tel Aviv a organizat o expoziţie a artistului evreu de origine română Devis Grebu.
Devis Grebu este mai puţin cunoscut publicului românesc, deşi a făcut o carieră internaţională demnă de invidia oricărui artist plastic.
Născut la Bucureşti în 1933, absolvă Institutul de Artă Plastică \”Nicolae Grigorescu\”, secţia pictura, şi părăseşte Romania în 1964 din \”dezgust fată de regimul comunist\”.
Cartea sa de vizită cuprinde trei calităţi: pictor, ilustrator, desenator. În aceasta ordine.
\” Am primit la Institut o profundă pregatire profesională şi tehnică în domeniul picturii. Acest lucru mi-a dat posibilitatea de a trece spre alte categorii, de pildă ilustraţia, scenografia sau crearea de mari expoziţii pentru ambasade, ministere sau instituţii internaţionale, timbre postale sau chiar grafica de design, desene pentru presă, ilustraţii de cărţi pentru copii şi adulţi, afişe publicitare\”.
Timp de un deceniu a lucrat la Tel Aviv. S-a stabilit apoi la Paris, devenind cetăţean francez.
Accede la statutul de star în America, datorită ilustraţiilor de presă publicate în cele mai importante ziare şi reviste: New York Times, Washington Post, Newsweek, International Herald Tribune. A colaborat şi la reviste europene: L’Express, Le Monde, Le Point, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde diplomatique. A ilustrat peste 40 de cărţi apărute la renumite edituri, printre care Gallimard, Seuil, Hachette, Random House, Viking-Penguin. Numele sau figurează in Who’s Who al celor mai buni ilustratori din lume.
\” Am locuit o bună parte din viaţă în Statele Unite din oportunism, fără să apreciez mentalitatea americană care mă enerva şi continuă să mă enerveze şi astăzi. Este vorba, fără îndoială, de un oportunism artistic. Acolo, dacă ai cu adevarat valoare, te poţi realiza rapid şi în cel mai înalt grad\”.
Pentru ilustratorul Devis Grebu, America a fost rampa de lansare. A revenit în Franţa fiind cineva, după ce plecase din România, cum spune, ca un nimic, ca un obiect.
\”Chiar dacă de la cultura şi mentalitatea americană vin multe ponoase pe care această Europa le adoptă şi le imită acum, Statele Unite m-au tratat cu multă deschidere. Europenii au preluat întotdeauna un artist care s-a afirmat în Statele Unite şi i-au permis să se manifeste în acelaşi domeniu. Ca urmare a faimei dobândite peste Atlantic, am ajuns, cetăţean francez fiind, un star în Franţa. \”
Lucrările lui au fost expuse în prestigioase muzee şi galerii de artă. A avut expoziţii personale în Germania, Franţa, Israel, Elveţia, Italia, România şi Statele Unite.
În expoziţii de grup a participat în: Japonia, Belgia, Elveţia, Franţa, Italia, România, Iran, Israel, şi Statele Unite. Este prezent în colecţiile permanente din \”Basel Museum of Cartoon Art\”.
În anul 2004 Ambasada Română de la Beijing (China) i-a organizat o mare expoziţie.
Devis Grebu a predat la Universitatea Columbia, Parson’s School of Design, precum şi la alte universităţi. În prezent predă la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti.
În 1989 editura Rizzoli a publicat la New York o elegantă monografie, cuprinzând desenele şi ilustraţiile lui: \”Through an Artist’s Eye\”. Este a doua carte consacrată unui artist de origine română, după cea dedicată lui Brâncuşi.
A revenit în România în anul 2001, după 37 de ani de exil. Colaborează cu numeroase publicaţii româneşti: Devis Grebu este în prezent ilustrator-editorialist la jurnalul Cotidianul şi la revista \”Idei in dialog\” din Bucureşti. A realizat decorurile pentru piesa LOLITA în regia Cătălinei Buzoianu şi prima serie de timbre poştale \”Arta Afişului” pentru Romfilatelia.