Inaugurat partial in 1974, Muzeul Satului Valcean din Bujoreni ocupa aproximativ 12 ha intr-un cadru natural de exceptie. Sunt expuse in aer liber case taranesti din judetul Valcea, mobilate si cu anexe gospodaresti, han si scoala, constructii religioase (biserica, cruci, troite), fantani precum si porti specifice zonei. Constructia muzeului a inceput in 1969 prin restaurarea culei Bujoreanu. In anii urmatori au fost transferate si alte unitati muzeale precum: scoala, stana, hanul si biserica de lemn care dateaza din 1785. Sunt in curs de realizare primaria, fieraria si moara.
Intreg muzeul este „organizat respectand factorii constitutivi ai unui sat autohton care traieste cu adevarat” dupa cum spune colectivul muzeului care ghideaza cu caldura vizitatorii pe aleile invadate de verdeata. Constructiile provenite din diverse localitati ale judetului pun in valoare mestesugurile traditionale, tehnicile populare precum si constructiile specifice menite sa ofere imaginea reala a satului valcean.
Cele 45 de gospodarii, mobilate cu peste 8500 de piese traditionale, sunt „prezentate evolutiv de la stana din zona montana, pana la casa din vatra satului, cu una sau mai multe incaperi”. Casele cu foisor prezente in muzeu fac parte din zona etnografica Horezu, iar gospodariile de viticultori sunt aduse din podgoria Dragasani. Au fost reconstituite si atelierele de olarit, cunoscuta fiind influenta acestei zone asupra mestesugului, atelierele de tamplarie, morile si instalatiile pentru vinarit. Decorarea interioarelor cu piese textile, ceramica, piese de lemn sau metal, icoane etc. impresioneaza vizitatorul prin originalitatea lor. Dupa o vizita la acest muzeu – oaza de cultura populara ce se va pastra peste timp – te vei simti mai aproape de taranul roman, de felul lui de viata, de munca si de fantezia lui care a avut si inca mai are capacitatea de a realiza piese unice.