caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Infarctul

de (24-10-2005)

Ce anume provoaca infarctul? Cum putem reduce riscul aparitiei infarctului? Cum recunoastem simptomele si cum putem actiona?

—–
Inima este un muschi care pompeaza sange in tot corpul. Atunci cand are loc infarctul o parte a muschiului inimii moare, deoarece nu mai este alimentat cu sange. Pentru a ramane sanatoasa, inima are nevoie atat de oxigen, cat si de alte substante nutritive care sunt transportate de sange. Ea primeste aceste substante prin arterele coronariene, care inconjoara partea exterioara a inimii.

Bolile pot afecta orice parte a inimii, insa cea mai raspandita este cea care afecteaza arterele coronariene, boala numita ateroscleroza. Atunci cand apare aceasta boala in peretii arterelor iau nastere niste placi sau depozite de substante grase. In timp, aceste palci se pot inmulti si ajung sa intareasca si sa ingusteze arterele, limitand, astfel, fluxul sanguin spre inima. Aceasta boala coronariana de fond este raspunzatoare de aparitia infarctului.

Infundarea uneia sau a mai multor artere accelereaza aparitia unui infarct in momentul in care inima are nevoie de mai mult oxygen decat primeste. Chiar si in arterele care nu sunt ingustate prea mult se poate rupe un depozit de placi ateromatoase, conducand la formarea unui cheag de sange. Arterele bolnave sunt mai expuse la spasme. Un cheag de sange se poate forma acolo unde a aparut un spasm, ceea ce duce la eliberarea unei substante chimice care strange peretii arterei, declansand infarctul.

Cand muschiul inimii nu mai este alimentat cu oxigen o perioada de timp, tesuturile din apropiere pot fi afectate. Spre deosebire de alte tesuturi, muschiul inimii nu se regenereaza. Cu cat infarctul dureaza mai mult, cu atat inima este mai grav afectata, iar riscul de a muri este mai mare.
Atunci cand sistemul electric al inimii este distrus, ritmul normal al inimii poate deveni haotic, iar inima poate sa vibreze nebuneste (apar fibrilatiile). Cand se intampla acest lucru, inima nu mai poate pompa sange spre creier in mod eficient. In aceste conditii, in circa 10 minute, creierul va muri si odata cu el si persoana respective.

Simptomele infarctului
· Respiratie grea, ameteli, stare de lesin, transpiratie sau senzatia de umed la atingere;
· Greata sau varsaturi;
· O senzatie neplacuta de presiune, de apasare sau de durere in piept care dureaza mai mult de cateva minute;
· Dureri care persista in partea de sus a abdomenului;
· O durere care este prezenta doar la mana stanga, gat, umeri, coate;
· O stare de epuizare ce poate fi simtita cu cateva saptamani inainte de infarct;
· Crize frecvente de angina care nu se datoreaza efortului fizic.
· Pulsul slab,paloarea fetei, cianoza buzelor;
· Scaderea tensiunii arteriale;

Simptomele pot varia de la infarct la infarct. Daca exista o combinatie a acestor stari trebuie cautat de urgenta ajutor de specialitate. Cu toate acestea, in unele cazuri nu exista nici un simptom; acestea sunt numite infarcte “mute”.

Bolnavul trebuie dus de urgenta la spital, deoarece riscul de a muri este cel mai mare in prima ora de la infarct. Un tratament aplicat rapid poate ajuta muschiul inimii sa nu fie afectat in mod irecuperabil. Cu cat muschiul inimii este mai putin afectat, cu atat inima va pompa mai bine dupa infarct.

Masuri ce trebuiesc luate in vederea salvarii victimei:

· Opriti-va din activitate si intindeti-va;
· Sunati la salvare;
· Daca puteti transporta victima la urgenta cu masina dvs, faceti acest lucru;
· In asteptarea salvarii desfaceti imbracamintea stransa, cravata sau cureau;
· Daca victima nu mai are puls si nu mai respiratie incepeti resuscitarea cardio-pulmonara(RCP) imediat;
·

Iata ce trebuie facut in cazul resuscitarii:
1. ridicati barbia victimei pentru a deschide caile respiratorii;
2. prindeti narile victimei si tineti-le inchise. In acest timp suflati de 2 ori in gura acesteia pana cand pieptul i se umfla;
3. apasati de 10 pana la 15 ori in mijlocul pieptului, intre mamemloane, pentru a impinge sangele afara din inima si piept. Repetati la fiecare 15 secunde ciclul format din 2 respiratii urmate de 15 apasari pana cand pulsul si respiratia revin sau pana cand soseste salvarea.

Reducerea riscului aparitiei unui infarct
· colesterolul- Se recomanda o alimentatie saraca in grasimi saturate.
Consumul zilnic de legume si fructe bogate in beta-caroten si vitamina C, cum ar fi rosiile, legumele cu frunze verzi, ardeii, morcovii, cartofii dulci si pepenii pot asigura o oarecare protectie impotriva bolilor coronariene.

Vitamina B6 si magneziul ajuta si ele la prevenirea infarctului. Riscul aparitiei unei boli coronariene se pare ca poate fi redus daca se consuma somon, macrou, hering sau ton de cel putin 2 ori pe saptamana, deoarece acestia sunt bogati in acizi grasi polinesaturati omega 3.
· Sedentarismul-O plimbare de 20 de minute de 3-4 ori pe saptamana poate reduce riscul aparitiei infarctului. Exercitiile fizice efectuate cu regularitate ajuta inima sa pompeze mai bine, contribuie la scaderea greutatii, pot reduce nivelul colesterolului si pot micsora tensiunea arteriala.
· Evitati fumatul si stresul.
Unii specialisti recomanda unele produse naturale pentru aceasta afectiune, cum ar fi: Coenzyme Q 10; Super Q 10 Plus; Protect 4 life; Rhodiolin.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
ZI DE ZI, NOAPTE DE NOAPTE

Venea pe un poem alb pe ulita linistita din apus "Servus!" a spus, un inceput dulce, ca-n ardealul nostru, apoi...

Închide
18.119.133.214