Cirque du Soleil, primul circ de renume internațional a fost fondat în Quebec, în anul 1984 de către Guy Laliberté, un vizionar – el însuși acordeonist, umblător pe picioroange şi înghițitor de foc – cu sprijinul unui grup mic de colaboratori, prin recunoașterea și cultivarea talentelor artiştilor de stradă. Acesta a fost primul care a orchestrat împletirea culturilor şi disciplinelor artistice şi acrobatice – semnul distinctiv al lui Cirque du Soleil – ridicând circul la nivelul marilor discipline artistice.
În septembrie 2009, Guy Laliberté a devenit primul canadian care a zburat în spaţiu într-o misiune privată, încercând să trezească interesul asupra problemelor cu care se confruntă omenirea în ceea ce privește resursele de apă pe planeta noastră. Călătoria sa spațială a avut o abordare artistică, prezentând un program de 120 de minute, televizat în direct, oferind diverse spectacole artistice ce s-au desfășurat în 14 oraşe de pe cinci continente, inclusiv Staţia Spaţială Internaţională.
TOTEM – spectacolul itinerant al faimosului Cirque du Soleil – creat şi regizat de Robert Lepage, a avut premiera în Montréal la 22 aprilie 2010, joacă în Toronto până pe data de 9 octombrie, SUA, după care se va îndrepta spre Europa.
Undeva între ştiinţă şi legendă, TOTEM explorează legăturile care unesc OMUL cu celelalte specii, visurile şi potenţialul său infinit. Pe parcursul a două ore, spectatorii sunt purtați într-o călătorie fascinantă a speciei umane, de la starea de amfibie până la visul omului de a zbura. Inspirat din miturile fondatoare ale civilizațiilor, TOTEM ilustrează, printr-un limbaj vizual și acrobatic, progresul evolutiv al speciilor.
Acțiunea se desfășoară pe scena care evocă o broască țestoasă uriașă, simbolul originii vieții la multe civilizaţii antice. În centrul multor mituri fondatoare regăsite într-o varietate de legende şi tradiţii, broasca ţestoasă reprezintă pământul şi poartă întreaga greutate a lumii pe carapacea sa. În deschiderea spectacolului, carapacea creaturii este îndepărtată scoțând la iveală o comunitate efervescentă de amfibieni şi peşti care au explodat într-un număr jucăuș de bare paralele, artiştii întruchipând broaştele sărind de pe o bară pe alta, zburând la distanțe de doar câțiva centimetri unul de celălalt.
Mediul vizual al spectacolului este o lume organică, o mlaştină mărginită de stuf lângă o insulă (scena), pe care imaginile sunt proiectate. Carl Fillion a creat curbe și forme neliniare pentru a reflecta mediul înconjurător. Prin magia de imagini în mişcare, lumea organică devine o mlaștină virtuală, un râu, un lac, un ocean, o insulă vulcanică, un iaz sau un cer înstelat. Imaginile proiectate în timpul spectacolului sunt luate din natură şi au fost fotografiate în diferite colțuri ale lumii, inclusiv Islanda, Hawaii şi Guatemala.
Costumele create de Kym Barrett pentru spectacolul TOTEM sunt inspirate din natură, din lumea înconjurătoare, având la bază atât studiul animalelor, plantelor şi păsărilor, precum şi desenele sau modelele culturale tradiţionale şi tribale.
Tema spectacolului fiind evoluția, Kym a subliniat importanţa organismului uman cu fiecare ocazie. Pădurea în care se află personajele este populată de fluturi şi broaşte, creând un mozaic vizual de ansamblu al scenei.
O altă temă care se reflectă în costume este ciclul anotimpurilor, care subliniază importanța naturii. Culori strălucitoare, ţesături vii, detalii jucăușe crează o atmosferă de vară. Pentru a sugera recolta, bogăția toamnei, costumele sunt decorate cu păstăi, seminţe, flori, copaci și frunze. Alte personaje, îmbrăcate în alb şi argintiu sugerează un tablou de iarnă.
Pentru a recrea o gamă largă de texturi și culori prezente în natură, Kym s-a concentrat pe tratamentul ţesăturilor, mai degrabă decât pe materialele propriu-zise: Tehnici avansate de imprimare, pigmenți fluorescenți, bucăți de oglindă şi cristale i-au permis să „picteze” pe pânze variate, de la Lycra la piele, costumele interacţionând în mod constant şi adaptându-se la luminile în continuă schimbare ale spectacolului.
Câteva cuvinte despre caracterele întruchipate de artiștii desăvârșiți ai spectacolului TOTEM.
Omul de cristal este un caracter recurent, reprezentând forţa vieţii. Costumul său orbitor este acoperit în întregime cu oglinzi mici şi cristale (4.500) pentru a crea o minge de energie atunci când coboară din cer într-un fascicul de lumină albă, aducând cu el scânteia vieții pe Pământ.
Dansatorii cu cercuri, doi tineri artiști amerindieni, ne poartă într-o lume magică, trasând istoria evoluţiei speciilor cu cercurile lor, creând forme statice și dinamice în dorința evocării diferitelor animale şi imagini într-un ritual care simbolizează cercul nesfârşit al vieţii. Costumul dansatorilor este inspirat de îmbrăcămintea ceremonială tradiţională a diverse triburi indiene din America de Nord.
În laboratorul lui avansat, Omul de Știință, ajutat de asistenţii săi şi o maimuţă, ne uimeşte cu experimentele de fizică. Acest caracter reprezintă încercarea de a înţelege universul în moduri care pot fi cuantificate, măsurate şi etichetate. „Laboratorul” său dispune de o orchestră de containere de sticlă umplute cu fluide misterioase și fluorescente. Îl admirăm în interiorul unui con transparent jonglând cu bile luminoase reprezentând planete sau molecule alergând una după cealaltă pe orbite spiralate.
Abundenţa toamnei este reprezentată de culorile recoltei şi detaliile costumelor a cinci acrobate pe biciclete cu o singură roată, care jonglează boluri metalice într-un număr uimitor de agilitate, echilibru, control sincronizat şi graţie fizică.
Două acrobate “de cristal” apar din măruntaiele de foc ale pământului evocând crearea lumii și frumusețea mineralelor naturale.
Zece oameni de afaceri încercând să ajungă pe cele mai înalte culmi, execută un număr care necesită forță şi spirit de muncă în echipă. Unii dintre acrobați țin stinghii lungi de metal, în timp ce alții le urcă cu o agilitate incredibilă, până aproape de cupolă.
Doi trapeziști, ca doi porumbei, se joacă şi se supără unul pe celălalt, într-un joc inocent de seducţie, în cele din urmă corpurile lor împleticindu-se într-un dans vertical, cu mişcări proaspete și neobișnuite.
Într-un număr care ne duce cu gândul spre o ceremonie de nuntă, o pereche de patinatori pe rotile se învârt și se răsucesc în vârtejuri amețitoare, în vârful unei mici platforme – doar 1.8 metri în diametru – sub formă de tamburină.
Purtând costume colorate inspirate din civilizaţiile pierdute ale Americii de Sud, zece acrobați ruși efectuează mișcări de forță, echilibru și acrobație. Acrobații sunt lansați în aer, zburând ca niște cosmonauți, sărind de pe o stinghie pe alta cu agilitate uimitoare într-o palpitantă evocare a dorinţei omului de a scăpa de gravitatea pământului. Fotografiile făcute de Guy Laliberté în timpul recentei sale Misiuni Sociale Poetice la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale sunt prezentate în acest număr.
Spectacolul TOTEM fascinează, te învăluie cu magia lui, te cufundă într-o lume plină de mister, cu ajutorul artiștilor, costumelor, machiajului, muzicii, la un nivel artistic ridicat.
Sursa www.cirquedusoleil.com
A magical description of a journey into fantasy which I’ve never yet seen. I did, however, watch the special on the Discovery Channel regarding how the show is put together and the skill, strength, ability to adapt and the sheer devotion which goes into each and every performance. Certainly not the circus of yesteryear, of which I am equally enamored by, but these performances incorporate the expertise of many engineers and special effects persons who outdo themselves every time. They, too, are the stars of the show!
Descrierea spectacolului de circ in care acrobatica, care este arta in sine,
devine mijloc de exprimare a unor teme artistice,
mitologice,simbolice,din istoria evolutiei speciilor,teme din preocupa-
rile omului este facuta cu adevarata maiestrie.
Trebuie sa fii fost un spectacol exceptional.