caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Coober Pedy- orasul subteran

de (17-10-2005)

Coober Pedy este un oras minier situat in apropierea desertului Simpson si la o distanta de 850 de kilometri fata de Adelaide –capitala statului Australia de Sud si 690 de kilometri de Alice Springs. Coober Pedy este recunoscut ca fiind cel mai mare producator de opal din lume. (70% din totalul productiei mondiale)
Aria pietrelor pretioase de la Coober Pedy, din care se extrage opalul, este de 4.954 Km patrati din care se estimeaza ca doar aproximativ 10% din totalul acestei suprafete a fost lucrat.

Cu toate ca opalul a fost descoperit in alta parte a Australiei in ultimul deceniu al secolului al –XIX-lea si inceputul secolului XX, totusi Willie Hutchinson (15 ani) in timp ce cauta aur impreuna cu tatal sau a fost cel care a descoperit opalul in zona Coober Pedy-ului in februarie 1915.

Coober Pedy are o clima desertica. Daca in perioada aprilie-octombrie vremea este placuta-cu zile calde si insorite si nopti racoroase in lunile de vara –decembrie-februarie temperaturile pot depasi uneori si 50 de grade.
Din cauza acestor temperaturi foarte ridicate aproape jumatate din populatia orasului traieste in case construite subteran ce poarta denumirea de “dugouts”. Primii care si-au construit aceste “dugouts-uri”( transee acoperite ca un sopron pentru soldati) au fost soldatii care s-au reintors dupa terminarea primului Razboi Mondial. Chiar daca sunt construite sub pamant , aceste case au tot confortul ca si casele construite la suprafata. O casa cu 3 dormitoare,sufragerie, baie si bucatarie poate fi cumparata la acelasi prêt cu una construita la suprafata. (100.000-150.000 de dolari australieni)

Subteran, temperatura este de 22-24 de grade Celsius si ramane constanta tot timpul anului.
Numele orasului “Coober Pedy” deriva din cuvintele aboriginale “Kupa Piti” care in traducere inseamna “vizuina omului alb”.
Chiar daca populatia orasului este de doar 3.500 de locuitori, totusi Coober Pedy este una dintre cele mai multiculturale comunitati din Australia, numarand 45 de nationalitati.

Daca in trecut conditiile de viata erau foarte grele, deoarece proviziile de apa si mancare erau carate de la mii de kilometri distanta, astazi orasul este aprovizionat cu apa printr-o conducta subterana , ce se afla situata la 24 de kilometri de oras.

Coober Pedy este unul din cele mai secetoase orase ale Australiei de Sud, din aceasta cauza apa fiind foarte scumpa. Adesea se spune ca apa este mai pretioasa decat opalul.

Se estimeaza ca 100.000 de turisti viziteaza annual acest oras. Printre cele mai interesante lucruri de vazut in Coober Pedy se numara minele, cimitirele, bisericile, galeriile de arta si magazinele, toate acestea fiind subterane. Singurul copac ce poate fi vazut in oras a fost sudat impreuna cu o bucata de fier vechi.

Terenurile de golf sunt complet lipsite de iarba, dar jucatorii isi iau o bucatica de iarba pentru a putea da prima lovitura mingii.

Daca doriti sa vizitati acest oras puteti locui la:
1. Desert View Motel cu AU$ 43 pe noapte pentru doua personae
2. Opal Inn Hotel Caravan Park- AU$ 66 pe noapte
3. Desert Cave Hotel- AU$ 111

Desert Cave este un faimos hotel international care a fost construit subteran fiind unic prin cele 19 camere subterane din 50.
Annual are loc Festivalul Opalului care se organizeaza de Pasti.
Imprejurimile orasului sunt cunoscute datorita celor 3 filme regizate acolo:
1. Mad Max: Beyond Thunderdome- cu Tina Turner si Mel Gibson
2. Priscilla-Queen of the desert
3. Mars –The red plane cu Val Kilmer.
Misteriosul paman selenar a facut din Coober Pedy un loc unic si oricine poate sosi doar cu o camasa in valiza ca apoi sa plece milionar. Multa lume a gasit opal in timp ce se plimba prin imprejurimi.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Jurnal cultural (9) – Septembrie 2005

1. Festivalul Internaţional “George Enescu” 2. In memoriam: Alexandru Paleologu 3. New Orleans FESTIVALUL INTERNAŢIONAL”GEORGE ENESCU” Dumitru Avakian: “În mod...

Închide
3.144.1.100