caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

„Este o adevarata inspiratie pentru noi toti”

de (17-10-2005)
Geta Heredea si mama saGeta Heredea si mama sa

O femeie simpla, de la tara, premiata la nivel mondial pentru ca a contribuit la bunastarea satului ei

O femeie simpla de la tara (din satul bihorean Mizies), Geta Heredea, este una dintre cele 20 de femei din intreaga lume care au fost premiate in 2005 de catre prestigioasa fundatie internationala Adunarea Mondiala a Femeilor (Women’s World Summit Foundation – WWSF).

Geta Heredea a fost premiata pentru ca, disperata de conditiile in care traia impreuna cu sotul si cu cei doi baieti ai lor, a muncit nu numai ca sa isi imbunatateasca viata familiei sale, ci si a celorlalti oameni care locuiesc in satul ei, Mizies. Si a reusit!

„Premiul pentru creativitatea de care dau dovada femeile in viata rurala” este acordat in fiecare an in data 15 octombrie cu ocazia “Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural”, zi recunoscuta de catre Natiunile Unite (UN). Această zi onoreaza femeile din intreaga lume care transforma comunitatile in care traiesc intr-un loc mai bun. „Geta Heredea reprezinta puterea, curajul, perseverenta si bunatatea. Ea a cultivat speranta în Mizies, iar noi suntem bucurosi ca ea a castigat acest premiu deosebit!” spune Adrian Ciorna, Director National al Habitat for Humanity Romania, cel care a propus-o pe Geta Heredea pentru premiu.

WWSF, organizatie internationala cu sediul în Elvetia, avand rol consultativ pe langa Natiunile Unite, premiaza in fiecare an 20 de femei din Africa, Asia, America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu si Europa. Doamna Heredea este una din cele doua femei din Europa care au castigat acest premiu.
Geta Heredea (36 ani) facea parte din cea mai saraca familie din sat. Ea s-a născut cu un handicap locomotor, fapt ce i-a ingreunat continuarea lucrului la o fabrica de confectii din Beius. Drumul pe care il strabatea zilnic pentru a merge la munca, 8 km dus-întors, a devenit prea dureros pentru ea dupa ce a rămas insarcinata cu primul copil. A muncit in sat, pe la vecini, pentru cartofi, porumb, faina, pentru a-si hrani sotul si cei doi baieti de 11 si 13 ani. Sotul ei, Ioan, muncitor la o fabrica de mobila, castiga salariul minim pe economie. Veniturile lor erau mult prea mici pentru a-si imbunatati conditiile de viata.

Traiau cu totii intr-o cocioaba darapanata cu o singura camera, friguroasa, fara apa curenta. Intr-o zi, Geta a spus: „Gata! Pana aici!” Asa ca a pornit pe jos pana la filiala Habitat for Humanity din orasul Beius pentru a afla cum poate sa devina proprietara unei locuinte. Habitat este insa o organizatie non-profit care „nu da de pomana ci ii ajuta pe oameni sa se ajute singuri.” Iar familia Heredea asta si dorea. Asa ca Geta, impreuna cu sotul si copiii, alaturi de alte familii nevoiase si voluntari romani si internationali, au pus mana pe unelte si au muncit la constructia propriei locuinte.
Din acea zi a anului 2003 in care Geta s-a hotarat sa se razvratească impotriva sortii, ea si-a scos propria familia dintr-o stare de saracie inumana, redandu-i demnitatea.

Si nu s-a oprit aici! Ea si sotul ei au donat din terenul lor pentru ca inca doua familii sa poata deveni proprietari de locuinte. Apoi a sustinut modelul de lucru Habitat pentru ca sa se construiasca si alte locuinte in satul ei, in care traiesc 450 de oameni. Opt din cele 25 de case ce urmeaza a fi construite în Mizies sunt deja gata.”
„Este o adevarata inspiratie pentru noi toti”, a mai spus Adrian Ciorna.

Pentru mai multe informatii despre WWSF si premiul acordat Getei, vizitati www.woman.ch

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Jurnal cultural (9) – Septembrie 2005

1. Festivalul Internaţional “George Enescu” 2. In memoriam: Alexandru Paleologu 3. New Orleans FESTIVALUL INTERNAŢIONAL”GEORGE ENESCU” Dumitru Avakian: “În mod...

Închide
18.222.17.194