Blagoevgrad, Bulgaria:În mai putin de cinci ani, Balkan Parliament (BP), o iniţiativă a studenţilor de la Universitatea Americană din Bulgaria(AUBG), e deja unul dintre cele mai remarcabile evenimente studenţeşti din Sud-Estul Europei. Iniţial un proiect destinat destinat doar AUBG-ului, BP a evoluat într-o conferinţă internaţională de prestigiu, atrăgând anul acesta 500 de aplicanţi (pentru doar 50 de locuri) şi mai mult de 40 de personalităţi care vor contribui prin discursuri şi vor participa în mod direct la activităţile din program.
Participanţii vor avea ocazia pentru o săptămână, între 12-17 octombrie, să se implice în discuţii, să-şi susţină opiniile cu tărie în cadrul dezbaterilor şi să îşi facă noi relaţii.
“Avem aspiraţii destul de înalte: să facilităm fluxul de cunoştinte de la liderii actuali la generaţia următoare şi, nu de puţine ori, in sens invers”, a declarat Evgeny Morozov, din Belarus, proaspăt absolvent şi director executiv al conferinţei în a cărei organizare este implicat de trei ani.
“Bineînteles, simulaţia pe teme de politică internaţională, organizată de Prof.Dr. DeDominicis, rămâne în centrul evenimentului”, a adăugat Morozov.”Aceasta le oferă participanţilor oportunitatea de a-şi testa abilităţile diplomatice, capacitatea de negociere şi calităţile de lider intr-o situaţie veridică de criză, în care invitaţii principali pot oferi doar sfaturi de natură strategică.”
Programul pentru BP 2005 e întregit de numeroase prezentări, dezbateri, seminarii, colocvii si workshopuri, cele mai multe pe tema integrării în Uniunea Europeană. Subiectul e abordat prin prisma problemelor pe care extinderea în zona balcanică le pune atât pe plan economic, cât şi în ceea ce priveşte societatea civilă.”E lărgirea UE remediul îndelung aşteptat, panaceu pentru problemele regiunii? Ce ar trebui să facem noi, generaţia tânără, în privinţa asta? La întrebări de genul acesta încercăm să răspundem” a mai menţionat Morozov.
Datorită sprijinului acordat de Balkan Trust for Democracy, un program iniţiat de German Marshall Fund, ca şi datorită donaţiilor oferite de John Dimitry Panitza (fondator si preşedinte al organizatiei Free and Democratic Bulgaria), Claude Janssen (preşedinte onorific al INSEAD), ING Bank Bulgaria şi de Ambasada Marii Britanii in Bulgaria, Balkan Parliament reuşeste de asemenea să ofere suport financiar pentru o parte dintre participanţi.(Anul acesta 80% dintre studenţii admişi care au solicitat ajutor financiar l-au obţinut).
BP 2005 se remarcă prin faptul că a reuşit să atragă un număr impresionant de personalităţi notabile, foarte multe din afara Bulgariei.Printre activităţile la nivel înalt din program se numără un colocviu pe tema viitorului extinderii europene(cu participarea a patru actuali sau foşti ambasadori din sau în regiune), unul privind impactul pe care Eurozona îl presupune(cu Alexander Boshkov, Levon Hampartzoumian si Milen Velchev, toţi foşti deţinători de poziţii guvernamentale în domeniul economic în Bulgaria), şi o discuţie asupra gradului de implicare a societăţii civile.Conferinţa se încheie pe 17 octombrie printr-un discurs în regim de videoconferinţă susţinut de Timothy Garton Ash, director al Centrului pentru Studii Europene al Universităţii Oxford şi, conform revistei Time, una dintre cele mai influente 100 de persone din lume în 2005.
Anul acesta activităţile BP au căpătat o nouă dimensiune prin adăugarea unei serii de workshop-uri.”Am introdus mai mult de 15 workshopuri dintre care studenţii pot să aleagă.Participantii au de obicei interese foarte variate, de la afaceri până la drept, aşa că ne străduim să oferim un cadru cât mai similar realităţii, care să-i ajute mai departe în carieră.Faptul că au ocazia să ia parte la activităţi în grupuri de doar 10-15 contează enorm.”, a explicat Morozov.Subiectele abordate în cadrul acestor activităţi variază de la problema multifaţetată a luptei anti-corupţie până la aspecte legate de iniţierea unei afaceri în regiune.
De asemenea, agenda ediţiei de anul acesta a Balkan Parliament abordează ideea de carieră în sectorul internaţional şi include o dezbatere cu privire la fenomenul de “brain drain”(migrarea absolvenţilor bine calificaţi in ţările vest-europene).
Aproximativ 20 de studenţi de la Universitatea Americană din Bulgaria au început să lucreze pentru organizarea Balkan Parliament încă din noiembrie anul trecut.Succesul de care se bucură conferinţa se datorează nu într-o mai mică măsură sprijinului acordat de administraţia AUBG-ului, de absolvenţi si de corpul profesoral.
Balkan Parliament se desfăşoară în perioada 12-17 octombrie 2005 la Universitatea Americană din Bulgaria, în Blagoevgrad.Programul poate fi consultat pe site-ul conferinţei: www.balkanparliament.org