caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Castelul Pelisor

de (10-10-2005)

Construit pentru cuplul princiar Ferdinand si Maria in perioada 1899-1903, castelul Pelisor este diferit ca stil de Peles. Viitoarea regina va decora Pelisorul in stil Art Nouveau cu elemente celtice si bizantine. Constructia castelului s-a facut dupa planurile arhitectului ceh Karel Liman si decorat de vienezul Bernhard Ludwig.

Cu forme regulate, fatada fragmentata si decoruri exterioare din lemn, Pelisorul (inaugurat la 24 mai 1903) va fi resedinta permanenta a cuplului. Maria marturisea in memoriile sale ca nu prea ii placea Pelesul: „e o cladire mareata, mult prea falnica pentru o resedinta de vara”. De aceea Pelisorul este foarte diferit de Peles. Cele 74 de camere ale castelului sunt luminoase, mobilate si decorate simplu cu stuc aurit si marmura de Ruschita.

Camerele amenajate de Maria in stil neobizantin si brancovenesc creaza o atmosfera romaneasca autentica. Holul de onoare al castelului are un luminator cu vitralii, si, in anii ’20 peretii erau decorati cu tablouri celebre realizate de Grigorescu, Zumbusch si Schwartz. Cabinetul de lucru al regelui Ferdinand este decorat in stil neorenastere germana si are ca piesa de rezistenta un birou din lemn de nuc. Pe pereti erau 13 picturi realizate chiar de regina. Apartamentul reginei are patru incaperi: dormitor, birou, salon si camera de toaleta; si a fost realizat in intregime in stil neoromanesc. Mobilierul a fost conceput chiar de suverana.

In salonul reginei se aflau 12 tablouri, lucrari realizate de Rafael Sanzio si de Rembrandt. Dormitorul de aur din apartamentul reginei a fost mobilat abia in 1909 cu piese realizate in „Atelierele de arte si meserii” din Sinaia: mese din lemn de tei si paltin aurit, vitrina cu geam de cristal, tablouri valoroase – printre care si unul realizat de El Greco. Ca si la alte palate, Maria a amenajat la Pelisor o capela. Aceasta este decorata cu marmura albastra de Ruschita, are intrarea ca o arcada aurita si vitraliile filtreaza lumina accentuand atmosfera de reculegere.
Camera de aur a palatului este decorata simplu cu stuc aurit. Regina a fost mare iubitoare de arta, de aceea in 1948 cand s-a facut un inventar al obiectelor de arta s-au numarat aproximativ 450: obiecte de vitrina, covoare si tesaturi, mobilier, sculpturi si altele.

Tot la Pelisor, pe 9 ianuarie 1922, printesa Marioara s-a logodit cu regele Alexandru Karagheorghevici al Iugoslaviei. In castelul lor drag vor inceta din viata la diferenta de 11 ani, regele Ferdinand si regina Maria. Cuplul a fost inmormantat la Biserica Manastirii Curtea de Arges. Dupa moartea acestora, castelul va intra in posesia rgelui Carol al II-lea si mai apoi a lui Mihai I (in perioada 1940-1947). In 1948 castelul va deveni proprietatea statului roman, care va infiinta aici un centru de creatie pentru scriitori. Abia in 1990 castelul a fost transformat in muzeu.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ziua Nationala de comemorare a Holocaustului in Romania

comunicat de presa de la MAE Duminică, 9 octombrie este comemorată, în plan naţional, Ziua Holocaustului, dată care marchează începutul...

Închide
3.148.115.187